amb cara i ulls
Amb aura, diuen
Al Principat no s’ha conformat amb actes oficials, ha volgut trepitjar el terreny. Alguna de les seves festes va acollir gent com Bosé, Alaska o Boris Izaguirre
James Costos, l’ambaixador dels Estats Units a Espanya i Andorra des del 2013, és, amb perdó de la baronessa, una de les personalitats amb més glamur de les que han trepitjat últimament aquestes valls pirinenques. Executiu de televisió –l’HBO ni més ni menys, que ha donat perles televisives com Los Soprano, Sexo en Nueva York o The Wire– abans que ambaixador, adalil dels drets dels homosexuals i parella de Michael Smith, el decorador de la Casa Blanca i de gent com Bruce Springsteen o Cindy Crawford. Progressista destacat en múltiples fronts, Costos és abanderat també en la lluita per la defensa dels animals: forma part de la Humane Society, la més gran protectora dels Estats Units, i a la mansió que compartien a Los Angeles, expliquen els mitjans, havien donat refugi a gossos que havien patit maltractaments.
Aquesta és, però, la cara més pública, la que ofereixen els innombrables articles de premsa que li han estat dedicats, especialment des que va recalar a l’ambaixada dels Estats Units a Madrid. Una casa que no ha dubtat a exhibir a revistes com Vanity Fair, protagonitzant reportatges com qualsevol estrella del rock, de la pantalla o de la premsa rosa. També, des que va assumir la legació diplomàtica a Madrid, ha estat amfitrió d’algunes festes sonades. De la d’aniversari, per exemple, se’n va fer ressò la premsa madrilenya: per allí van desfilar gent com Alaska i Miguel Bosé, Boris Izaguirre o Javier Cámara. Una celebració de la qual Costos va deixar constància a Instagram, on va presentar els seus “nous amics espanyols”.
Però, dèiem, aquest és el rostre que es contempla des de la distància. De prop, els que s’han creuat al seu camí per aquestes contrades descriuen un home absolutament proper i amb una enorme empatia pels que l’envolten. Un home amb “una aura que impacta”, asseguren sense reserves. Un diplomàtic que no s’ha limitat a complir les seves funcions a Andorra i girar cua, sinó que ha volgut conèixer racons del país a peu i en petit comitè. S’ha interessat per l’art i la cultura, pel patrimoni romànic i per indrets com la Ruta del Ferro. Que va visitar nevada i que, presumiblement meravellat, va fotografiar i recomanar en la seva pàgina d’Instagram. Es fixa en els detalls, desplega sensibilitat per l’art. I per les persones: ha demostrat capacitat per escoltar-se qui té al davant, d’interessar-s’hi i de trobar la frase o el somriure necessari per empatitzar.
Potser, a banda de les inclinacions naturals, en aquest deambular pel territori segueix el consell que, va explicar en el discurs de presa de possessió, li va donar Barack Obama: “Em va animar a passejar pel país, a sortir de l’ambaixada i a conèixer la gent.” El que explica com fer “diplomàcia pública”.
Costos va néixer a Lowell, Massachusetts, el 1963; fill d’un pare d’ascendència grega que va servir als marines. Es va llicenciar en ciències polítiques el 1985. Va ser el primer de la família a aconseguir un títol universitari i sempre s’ha mostrat com un ferm defensor del dret universal a l’educació.
Fins assolir el càrrec d’ambaixador la seva carrera professional s’havia centrat en el món dels negocis. Com dèiem, va ser un dels directius de l’emblemàtica HBO i es va convertir en un expert en temes de protecció de la propietat intel·lectual i lluita contra la pirateria. També va tenir feines de responsabilitat a marques de luxe com per exemple Tod’s o Hermès. Amb tot, va manifestar en alguna ocasió, “tot el que he fet a la vida m’ha preparat per a això”, per a l’ambaixada, on va arribar “sense llibre d'instruccions".