DMG

“El client ha canviat per complet i s’ha tornat més exigent”

JOSEP MARIA TROGUET. Restaurador de 64 anys. De la Massana de tota la vida, fill de cal Couré. Casat i amb dos fills. Ha estat escollit ciutadà de l’any de la Massana en el marc de la festivitat del Roser.

Josep Maria Troguet està programant una revitalització d’un antic costum de la Massana

Josep Maria Troguet està programant una revitalització d’un antic costum de la MassanaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Va estudiar Geografia i Història a la Universitat de Lleida i durant quinze anys va treballar a la conselleria d’Educació. Fins que un bon dia va entrar al negoci familiar, que va esdevenir un dels establiments gastronòmics més ben valorats del país, la Borda Raubert, situada a la carretera d’Arinsal.

Com passava l’estiu de petit?

Aquí a la Massana jugant amb els amics de la infància. Eren altres temps, jugàvem al carrer. Amb el meu pare anàvem a pescar als llacs i ens feia fer moltes excursions. Els dies festius fèiem costellades al coll de la Botella i sempre cuinàvem la carn a la llosa. A més, el Consell General feia uns campaments d’estiu a l’Aldosa i ens apuntàvem a tots els que feien. Tinc més record dels temps d’hivern, baixàvem pel riu de les claperes amb caixes i plàstics al cul com si fossin un trineu.

Què farà aquest estiu?

Nosaltres fem les vacances de cara a l’hivern ja que em dedico a la restauració i l’hostaleria. Ara és moment de treballar. A l’hivern sí que tanquem un temps i fem algun viatge. Les nostres vacances solen ser de quatre o cinc dies perquè els caps de setmana ens toca treballar. Estem acostumats a fer-ho així de tota la vida.

Quan marxa de vacances amb la família on van?

Tenim una casa a Cambrils i anem allà a la platja.

Teniu pensat fer algun viatge?

Solem fer un viatge familiar, el nucli íntim i a l’estranger. Ho fem un cop a l’any tots quatre per retrobar-nos una mica i passar temps en família.

Algun destí que us hagi agradat molt?

Les illes gregues. També vull destacar Praga i tota la part d’Alemanya, és la ciutat del món que més ens ha agradat a tots. A qui li agradi l’art i la cultura, Praga és la ciutat estrella.

Algun lloc pendent per visitar?

Viena, tota la part aquesta d’Àustria la tenim pendent. Era un viatge que tenim programat per quan va haver-hi el confinament i el vam deixar parat.

Com és l’estiu a la seva feina?

És una feina dura i l’estiu és dur. A mesura que van passant els anys considero que em costa més i és més dur. Hem notat una diferència abismal entre els clients abans de la pandèmia i després.

Per què?

El client ha canviat per complet. S’ha tornat més exigent, no sap ben bé què vol, ho vol tot i no vol res. No aprecia res i valora molt poc la qualitat del producte. Abans no era així. Ara no es fa previsió de res, tot va al moment. Són coses que s’han de fer amb previsió i temps i s’està perdent.

Té algun projecte en ment?

Estic programant una revitalització d’un antic costum que hi havia a la Massana. De moment tenim l’embrió que s’està fent gran i s’està gestionant sobre un projecte molt maco que volem fer a la tardor. És cultural i gastronòmic. Quan tinc temps lliure contacto amb la gent i parlo amb diversos cuiners.

Destinació preferida per anar de vacances?

Cap, m’agrada tot i m’adapto a tot. Deixo que els meus fills i la meva dona decideixin. Sempre són llocs nous on no hem estat per veure diferents cultures i maneres de viure.

Quan agafa vacances està pendent del telèfon?

Relativament, depèn del temps, si s’aproxima algun esdeveniment o alguna cosa i això afavoreix tenir més reserves i més clientela, estem una mica pendents però normalment quan viatgem, tanquem telèfons.

HOSTAL PALANQUES

És la terrassa més emblemàtica de la Massana perquè ha estat un hotel històric. A més, he viscut tota la vida als voltants de l’Hotel Palanques, sempre l’he vist.
tracking