Autoestima
La millor aliada o el teu pitjor enemic és la teva autoestima. Ella serà la que et doni seguretat per poder creure en tu i els teus projectes o la que et deixarà paralitzat fent-te creure que no pots fer res
Creiem moltes coses, però ens equivoquem sovint. Suposem massa, sobre la vida, la gent o sobre nosaltres. Creiem que sabem el que podem fer i el que no i sovint tenim tendència a quedar-nos curts. La teva autoestima pot ser una bona aliada o el teu pitjor enemic. És ben cert que l’autoestima es forja a la infància, però sense cap mena de dubte la podem treballar durant tota la nostra vida. Una autoestima baixa provocarà que renunciïs a oportunitats, que limitis les teves interaccions socials, que confonguis l’amor amb l’admiració, que cerquis protecció i acabis compartint la vida amb un perfil narcisista o que et sentis insegur i amb elevats nivells d’angoixa o tristesa.
Però, com es forma la nostra autoestima? Doncs a partir de fragments de realitat, del que ens van dient –tinguin raó o no– i de les opinions personals d’algunes persones de referència. La realitat és que la base sobre la qual hem construït la nostra autoestima és molt fràgil, inestable i parcial. Els teus pares, mestres o padrins diuen coses de tu que no deixen de ser opinions, tot i això tu t’ho prens com un fet, com si fos una sentència d’un catedràtic de personalitat, ho incorpores a la teva realitat i ja tenim una autoimatge formada, esbiaixada i parcial, però formada i que t’acompanyarà durant tota la teva vida... o no...
Et proposo que actualitzis la teva autoestima com qui actualitza el mòbil. Et proposo sis màximes sobre les quals has d’indagar per guanyar seguretat i millorar la teva autoestima. Comencem. Que no et valorin no vol dir que no tinguis valor. De vegades quedem eclipsats per un germà, tenim un pare que no ens valora o una mare narcisista que li treu mèrit a tot el que fem. A partir d’aquí ens presentem com poca cosa i no mostrem tot el nostre valor. Doncs ja n’hi ha prou. Ves on et valorin i on puguis mostrar tot el teu valor. Recordo el cas d’un nen molt criticat pels mals resultats acadèmics. Es passava tot el dia fent dibuixos de vestits. Avui és un gran dissenyador molt reconegut. Que no li agradis a una persona no implica que puguis agradar a moltes més. No et conformis amb qualsevol cosa, busca, explora i cerca la companyia de qui et sàpiga valorar. Normalment no ens tractem prou bé i, és clar, donem per normal que ens tractin d’acord amb com ens tractem nosaltres mateixos, Que no creguin en el teu projecte no suposa que hagis de renunciar i abandonar-lo. Potser has de buscar noves ments més obertes, potser has de fer alguna modificació, però la història és plena de projectes que no van ser valorats en un entorn però que van triomfar en un altre entorn. Que avui no puguis fer una cosa no significa que no puguis fer-la demà. Tot requereix d’un procés.
No siguis tan dur amb tu mateix. Els grans assoliments requereixen temps. Dona’t temps i persevera intel·ligentment en el teu propòsit. Que parlin de tu no significa que tinguin raó. La gent parla molt i això no vol dir que digui coses interessants, ni tan sols que siguin veritat. Traça el teu camí i no t’aturis a recollir les pedres que et puguin anar llançant. De fet, segons qui parli malament de tu és fins i tot un orgull. Que tinguis conflictes no significa que siguis una persona conflictiva. Algunes persones fan servir l’amenaça i el conflicte per aconseguir el que volen, però no caiguis a la trampa, només és una estratègia de manipulació.