Biblioteca
Hem de rebaixar el nivell de lectura pels nostres joves? O potser hem d’apujar el nivell de lectura dels nostres joves?
Avui hem fet una mica de dissabte tot i ser diumenge. Hem estat endreçant la biblioteca de casa. Fa dies que està molt desendreçada i costa trobar algunes referències. A més a més, han arribat molts llibres nous a casa i o posem ordre o no hi cabrem tots, llibres, persones i animals.
Tot endreçant els llibres, gaudint del moment, hem arribat a algunes conclusions interessants. La primera és que els llibres que havíem llegit de joves la meva dona i jo no tenen res a veure. De fet, semblen completament antagònics. Com pot ser que dues persones amb gustos literaris tan diferents portin més de vint anys juntes? Els llibres configuren la nostra personalitat? Potser la nostra personalitat ens fa triar determinats llibres? O potser no és tan important i ens estem muntant una pel·lícula? Hem xerrat una estona i hem acabat amb més preguntes que respostes.
Una altra reflexió és que no tenen res a veure els llibres que llegíem de joves la Núria i jo i els que llegeix la meva filla. De fet, li hem preparat alguns títols. Justament a la seva edat vaig llegir La Divina Comèdia, de Dante, però no m’he atrevit a donar-li.
De fet, la meva filla sovint es queixa dels llibres que llegeix. Els troba massa simples, massa evidents, massa infantils. “No sé per què –un autor de literatura juvenil molt de moda– es pensa que els joves som idiotes.” I aquí, de nou, han sortit moltes preguntes. Hem de fer llibres senzills per als nostres joves? O potser hem d’apujar el nivell dels nostres joves? Però si tot just llegeixen còmics i poca cosa més, el que llegeix, pots pensar, però mira, t’he de dir una cosa. Al mercat de llibres, la dedicada a infants i joves és l’àrea que més està creixent.
Potser, en realitat, està creixent perquè els pares només comprem llibres als fills per veure si estimulem el seu amor per la lectura. La realitat és que tenim molts joves que llegeixen i el que no pot passar és que es quedin desencantats, que es decebin amb refregits de poca qualitat i que es limitin a anar passant fulles. La lectura ha d’inspirar, ha de servir per aprendre, per pensar, per obrir la perspectiva, i aquí tenim molt a fer.
Hem seguit endreçant i han aparegut títols molt estranys. Eren meus. Sovint llegeixo obres molt dispars i diferents al que penso o m’agrada, sovint per descobrir, per trobar inspiració, per intentar comprendre altres punts de vista.
També han aparegut llibres de saldo que vaig comprar a la desesperada. Quan era jove no s’estilaven les botigues de llibres de segona mà. Tenia molta fam de lletres i pocs diners, així que tinc unes quantes edicions barates, molt barates, de sèrie B, no, de sèrie Z. També tinc llibres molt especials, com una rèplica del primer llibre que va editar Planeta ara fa 70 anys. Sí, és la meva editorial i tinc autèntiques joies. De fet, fa poc vaig poder veure les obres completes de Leonardo Da Vinci a Florència. Sí, Giunti és la meva editorial italiana i també la de Leonardo. De fet, vaig veure un manuscrit original de Da Vinci. Quina meravella.
Els llibres són cultura, són joies. Som el que llegim. Els llibres canvien vides. De fet, a mi em van salvar la vida de jove i me l’han canviada dos cops, com a lector i com a escriptor.
Apropem-nos a la llibreria més propera i demanem al llibreter que ens aconselli una lectura. Dedica cert temps i diners a embellir la teva ment, que el teu cos ja va prou guarnit.