DMG
Vèncer la depressió
AQUESTA TEMPORADA aniré compartint l’aplicació pràctica d’algunes teories psicològiques tant clàssiques com contemporànies. Avui descobrirem què podem fer per accelerar la recuperació d’una depressió.
Si hi ha algun equivalent al càncer en salut mental, per a mi, sens dubte, seria la depressió. Sovint menystinguda, la depressió és una terrible malaltia que et mata en vida, t’aïlla, et roba el futur i et pren tota la il·lusió per la vida, la família i tot allò que podries sentir o experimentar.
No exagero, de veritat. La depressió deixa anul·lada una persona i condiciona la vida de tot el seu nucli familiar. Sovint, la parella d’una persona deprimida no pot més i acaba deixant la relació, la feina es complica amb errors i baix rendiment, les relacions socials es perden i a poc a poc, de manera molt insidiosa, la persona afectada per una depressió va morint en vida.
Una de cada vint persones pateix depressió. Gairebé tres-cents milions de persones pateixen depressió al món i per cada home podrem trobar dues dones deprimides. Una de cada deu dones embarassades o que acaben de tenir un fill pateix depressió i cada any se suïciden per depressió gairebé un milió de persones al món.
Només una de cada quatre persones deprimides reben tractament, tres de cada deu no s’arriben a curar mai i això en part és per la complicació de la malaltia i en part perquè triguem massa a identificar els símptomes i demanar ajuda.
Hi ha molts psicòlegs treballant de valent per poder ajudar les persones afectades per una depressió, i per això mateix justament s’ha descobert un fet que pot suposar un canvi de paradigma. Evelien Snippe i el seu equip de la Universitat de Groningen han descobert com podem treballar en l’àmbit de la psicoteràpia perquè la millora en el tractament de depressió sigui més ràpida i consolidada.
Fins ara es pensava que era important treballar aspectes relacionats amb el comportament, ja que podien donar canvis ràpids i semblava que era més fàcil. Així doncs, es recomanava a les persones amb depressió que fessin exercici físic, l’adquisició d’hàbits saludables i altres pautes com ara socialitzar i passar més temps a l’aire lliure.
Però Evelien ha descobert que és més important i dona més bon resultat centrar-se en el procés de pensament d’una persona deprimida que no pas fer-li fer accions concretes a nivell més conductual. A veure, si podem fer-ho tot en paral·lel, molt millor, però si hem de triar més val que ens centrem en el treball cognitiu i emocional.
Gestionar millor, per exemple, els pensaments negatius sobre un mateix o el futur així com les preocupacions provocava més benestar i millora en els símptomes que anar al gimnàs o mantenir una higiene mínima diària.
Així doncs, és prioritari treballar els pensaments negatius propis d’una persona deprimida i això ho podem fer de moltes maneres. Per una altra banda, semblaria que aquest tipus de pensaments negatius, repetitius i tristos serien dels primers símptomes a aparèixer en cas de depressió.
Així que ja ho saps, si tens aquest tipus de pensaments fes-ne seguiment i demana ajuda. És com un mal de queixal. Potser no saps si està corcat o no, però ves al dentista per sortir de dubtes, doncs el mateix amb els pensaments negatius i tristos, ves al psicòleg o psiquiatre per sortir de dubtes.