L'hora dels millennials

Diplomàcia i vida pública

Adrià Espineta és el president del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra i un aficionat a la fal·lerística

Diplomàcia i vida públicaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Adrià Espineta és una rara avis. En el bon sentit de la paraula, és clar. I és que no és molt comú que a un nen li preguntin què vol ser de gran i contesti “diplomàtic”. Més encara si cap persona de la família s’hi dedica. “Quan tenia nou anys la meva mare em va explicar en què consistia aquesta professió i em va agradar”, explica. Des d’aleshores, el seu interès per la representació i defensa dels interessos dels països a l’exterior no ha fet més que créixer.

Tenint clara quina és la seva meta, Espineta, que ara té 24 anys, va estudiar dret a ESADE, i després va cursar un màster en diplomàcia i funció pública internacional. Els últims deu mesos, a més, els ha passat fent pràctiques professionals a Malta, primer a l’ambaixada espanyola i després a l’International Centre for Migration Policy Development (ICMPD). “Ha estat una experiència magnífica, tant a nivell professional com personal”, afirma.

Acabat d’aterrar de nou al Principat, ara l’objectiu d’aquest jove és trobar feina. Mentrestant, no li falta ocupació, ja que des de l’abril és el president del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra –abans n’havia estat el secretari permanent–. Sobre el seu estrenat càrrec, afirma que “és una gran responsabilitat representar els més de deu mil joves del país”. Explica també que el màxim objectiu de l’entitat és “millorar la qualitat de vida dels joves i ser el seu altaveu davant les institucions”, i que necessiten més presència, “que els joves sàpiguen on som i que vinguin a nosaltres, que no els hàgim d’anar a buscar”.

L’interès d’Espineta per la faceta pública, la diplomàcia i les institucions és evident, i es veu també en la seva afició principal: la falerística, la branca de la numismàtica que s’encarrega de l’estudi i classificació de les condecoracions. Va començar als 17 anys “perquè m’agradava molt la història”, i ja acumula més d’un centenar de peces de molts països. Entre les seves joies, destaca el primer model de les medalles del comú d’Andorra la Vella, i la gran creu de l’orde de Carles III. “És preciosa, és una de les meves preferides”, assegura.

El coneixement d’Espineta en l’àmbit de la falerística el va portar a intervenir, per exemple, en la modificació del reglament i el disseny de les medalles al mèrit professional dels agents de circulació. Tota una fita, a la seva edat.

tracking