L'hora dels millennials

“M'agradaria arribar a l'ONU”

“M'agradaria arribar a l'ONU”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Té 19 anys i el futur clar. És una apassionada de la diplomàcia. Va començar el seu camí a Irlanda, on va estudiar primer de batxillerat. Allà va conèixer gent d’altres països, amb altres realitats. Ara estudia Relacions Internacionals a Madrid, a la Universitat Rei Joan Carles, i ja té al cap l’Erasmus que farà l’any que ve a Alemanya. “És un país molt interessant. Ha tingut conflictes importants en la seva història i encara hi ha certa divisió social, però en temes polítics estan molt units i creuen en un projecte comú.” El seu somni és representar Andorra a l’ONU i davant dels òrgans internacionals, una feina que veu molt difícil però no impossible. “Som un país petit, no ens coneixen gaire bé, però tenim un gran potencial. Som un exemple de diplomàcia.” El paper de les dones en les institucions és important per a l’Aina. “Ser un bon professional no té res a veure amb ser dona o home, però crec que encara no tenim les mateixes oportunitats. M’agradaria que hi hagués una dona al capdavant de l’ONU i dels governs de més països, potser la manera de definir el futur seria diferent perquè hi ha una gran diferència en la manera de pensar i fer les coses.”

El mes de maig passat va participar en la Conferència de Joves de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Allà va poder exercir la seva futura feina i conèixer joves de tot el món amb les mateixes inquietuds que ella. A més, destaca el valor de la joventut en aquest àmbit. “A les institucions hi ha poca gent de menys de 40 anys i això repercuteix negativament en els joves i en la societat del futur. Els joves aportem idees més trencadores, apostem més pels canvis, no tenim res a perdre i estem ben preparats.”

El paper dels joves, encara fluix, es pot reforçar amb eines i mitjans com ara internet i les xarxes socials. Creu que són un valor que els joves poden utilitzar per créixer, implicar-se i fer-se sentir davant el poder i les altes esferes. L’Aina forma part del Fòrum Nacional de la Joventut, però hi participa poc pel fet de ser a Madrid. Admet que els joves són un grup que no se sent representat per les institucions i recalca: “Som millennials, hem nascut amb la tecnologia, l’internet, les xarxes socials. I ho dominem a la perfecció. És una eina molt poderosa. La xarxa pot servir per ajudar en la participació dels joves en la vida pública i per al futur d’un país és important que als joves els importi la política.”

tracking