L'hora dels millennials
Contribuir a la societat
Tiago Canelas està realitzant al Brasil la tesi doctoral sobre la malària als municipis de l'Amazones, gràcies a l'ajut que va rebre de Govern
Només queden un parell de dies perquè el Tiago Canelas defensi la tesi doctoral Anàlisi espacial epidemiològica de la malària als municipis de l’Amazones brasiler entre 2010 i 2015 a la University of Sao Paulo, al Brasil. “Venir aquí ha estat la millor decisió que he pres a la meva vida. Després de fer un màster a Barcelona volia continuar amb aquest tipus de projectes treballant amb la malària”, comenta Canelas. Amb 28 anys, el geògraf estudia a la millor universitat de l’Amèrica llatina, on diu que “el nivell és alt i hi ha massa competència”. Es tracta d’una universitat pública on no ha de pagar res i reconeix que té molts beneficis. “Va ser un xoc per a mi perquè és un centre amb 90.000 estudiants, més que el conjunt de la societat andorrana”, assenyala Canelas. Aquesta experiència és una realitat gràcies a l’ajuda per a la mobilitat dels investigadors que va rebre l’any passat del Govern d’Andorra. “Vaig venir aquí sense cap ajut, però el segon any vaig aconseguir la beca i tinc clar que sense aquest incentiu tot hauria estat molt més complicat”, assegura. La llista d’avantatges per dur a terme aquesta tesi al Brasil és força llarga. “La beca m’ha permès viure econòmicament, m’ha ajudat a pagar-me des del menjar fins a les publicacions, m’ha donat l’oportunitat de tenir un doctorat, de fer un intercanvi als Estats Units o de visitar la meva família de tant en tant”, explica Canelas. Viure al Brasil ha canviat la seva visió i forma de pensar. “Aquí hi ha una obertura molt més gran en l’àmbit de la salut. M’ha obert molt el món i està sent una experiència totalment enriquidora”, apunta.
Quan posi el punt final a aquesta etapa ja té planejat quins seran els pròxims passos. “Tinc un contracte firmat amb la Universitat de Liverpool a final de juny per fer un projecte de medicina tropical”, diu el geògraf. La seva prioritat és seguir dedicant-se a la recerca durant, almenys, entre cinc o deu anys. Més endavant, però, no descarta la possibilitat de tornar al seu país natal: “M’agradaria tornar a Andorra i contribuir a la societat, donar una mica del que m’han donat ells, però és una opció que preveig més a distància. Ara és el moment d’adquirir coneixement a l’exterior”, assenyala. Després d’haver viscut a diversos països, Canelas creu que tot i les limitacions que té el Principat en recursos i població “es fa un treball molt bo com a país donant suport a la recerca i als joves talents que desitgen marxar a fora”.