L'hora dels millennials
Els petits detalls de la vida
Míriam Daravano va estudiar microbiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona gràcies a la beca de la Fundació Josep Anton Cerqueda
M’agrada adonar-me que hi ha un altre món al qual no donem tanta importància i que està de forma quotidiana entre nosaltres”, explica la jove de 23 anys Míriam Daravano. La seva professió és la microbiologia, que estudia els microorganismes, que la societat oblida constantment però que es troben a tot arreu. “Els bacteris estan tant als iogurts que mengem com a les nostres mans, a l’ambient, a les malalties, dins nostre... Dono més importància a les coses que no es veuen”, comenta.
Atreta per aquest “món desconegut”, la jove va decidir estudiar la carrera a la Universitat Autònoma de Barcelona, fet que va poder realitzar gràcies a la beca de la Fundació Josep Anton Cerqueda. Posteriorment va percebre que necessitava més, especialitzar-se en allò que realment li agradava, la indústria farmacèutica, biotecnològica i la divulgació científica. “Si no fas un màster és com si la teva carrera professional estigués incompleta”, detalla. Per aquest motiu va decidir presentar una sol·licitud a les ajudes dels estudis de postgrau i màsters de la Fundació Crèdit Andorrà, la qual li van concedir. “Sense ella no ho hauria pogut fer. M’ha servit molt perquè he pogut veure com els bacteris s’apliquen a la indústria farmacèutica i biotecnològica, i és molt útil”, explica Daravano.
Els estudis li han servit per observar que la investigació li agradava però que necessitava sortir del laboratori i aplicar els coneixements. El màster que va poder fer gràcies a la Fundació Crèdit Andorrà i les pràctiques realitzades en una empresa farmacèutica a Barcelona li han proporcionat una oportunitat de treballar en l’àmbit que ella volia. “Vaig començar per a sis mesos i ara m’han renovat el contracte un any més i m’han pagat un altre màster. La veritat és que m’està sortint tot rodó”, explica amb orgull. Tot i que el futur el veu “borrós”, el somni seria dedicar-se a la divulgació científica i donar a conèixer a tota la població la importància dels bacteris, sobretot els que són multiresistents a fàrmacs, i fer projectes per transmetre coneixements científics d’una manera senzilla. “La gent no ho entén. Sap que passa alguna cosa, però la indústria no es fa entendre quan hauria d’explicar per què succeeix i que no es pot solucionar per molts antibiòtics que es generin. Aquesta és una de les meves motivacions”, conclou.