L'hora dels millennials
Contribuir a la història
L’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) li ha concedit la beca Pere Canturri
Només espero que aquest treball sigui l’inici d’una llarga carrera”, explica el jove Daniel Areny, recentment graduat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i a qui l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) li ha concedit la beca Pere Canturri. Sota el títol d’Història viva d’un país: l’esquí i els esports de neu al Principat d’Andorra el canillenc realitzarà una recerca amb l’objectiu de traçar el recorregut de la pràctica de l’esquí al país des dels primers aventurers fins a l’actualitat.
Una realitat que considera una oportunitat per donar-se a conèixer tant en l’àmbit personal com en l’acadèmic, i d’aquesta forma “aportar el meu gra de sorra a la història nacional”, afirma.
La investigació que proposa Areny aprofundirà en els aspectes econòmics, esportius i socials d’un dels esports amb més arrelament al país. El jove ha triat l’esquí com a eix central seu treball per proporcionar una infografia en què reunirà tot el recorregut d’aquesta pràctica. “Sempre m’havia agradat la història en l’àmbit mundial i la d’Andorra no l’havia tocat”, exposa.
La reacció de familiars i professorat va ser molt bona quan es van assabentar de la notícia: “Realment estaven molt contents que ho hagués aconseguit.” L’historiador agraeix especialment als docents Josep Maria Solé i Manuel Santirso els coneixements que li van transmetre durant els quatre anys de carrera que li han possibilitat “arribar fins aquí”, indica.
El becat, que ja comença a estructurar el treball al seu cap, realitzarà una vintena d’entrevistes amb polítics, esportistes i directors d’estacions d’esquí, entre altres personalitats. També s’ajudarà de llibres commemoratius, informes i altres arxius existents sobre el tema.
Areny sap que l’èxit del futur requereix un gran esforç en el present: “M’agradaria especialitzar-me en la historiografia de l’àmbit andorrà i combinar-la amb l’advocacia.” De moment estudia primer any de dret a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i encara que no sap exactament quina serà la seva especialització troba molt interessant el dret mediambiental.
“Considero que Andorra és un país ideal per viure, els tòpics de la seguretat, l’estabilitat nacional i les oportunitats són certs”, se sincera el jove, de tan sols 22 anys, quan li pregunten pel seu lloc al món.