L'hora dels mil·lennials
Receptant drets i valors
Ionne Cummis és membre del grup guanyador del tercer premi de My Rights, My Voice
Explicar, promoure i reivindicar els drets dels infants i el seu compliment amb un vídeo curt. Aquest era l’objectiu del més d’un centenar d’escoles d’arreu d’Europa que van participar en el concurs My Rights, My Voice, impulsat per la Delegació Europea a Estrasburg i les representacions permanents d’Andorra i de San Marino. Un dels centres concursants era l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, que es va endur el tercer premi. El seu projecte va ser preparar un vídeo en què els mateixos alumnes cuinaven alguns dels diferents drets i deures que tenen com a infants i adolescents, com ara la justícia, la igualtat, la unitat, la llibertat d’expressió i la responsabilitat, per després exemplificar-los amb els altres companys.
La Ionne Cummis, una de les alumnes andorranes que van assolir el podi del certamen, recorda que quan van rebre la proposta per participar-hi el primer que van fer és organitzar-se per trobar la recepta guanyadora. “Ens vam dividir en grups petits i vam començar a repartir-nos la feina que havíem de fer. Per exemple, com seria el guió, com gravaríem, etcètera”, explica l’alumna de 15 anys. A l’hora de fer el guió, el que va tenir clar tot el grup era el to que volien donar al projecte. “El nostre objectiu era que tothom entengués el vídeo i que fos dinàmic”, comenta. Un objectiu que van aconseguir amb escreix ja que, a més, “fins i tot a la meva germana li va agradar el vídeo!”, revela.
L’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp compta des de fa anys amb una comissió de ciutadania i cultura democràtica que formen alumnes dels quatre cursos, i que van ser els que van participar en el certamen internacional. Segons Ionne Cummis, aquest fet els “va ajudar a treballar tots plegats cap a una mateixa direcció, ja que va ser molt fàcil perquè la majoria portem tres anys junts a la comissió”, que serveix als alumnes per conèixer més profundament els valors de la nostra societat. La Ionne explica que, a més, els alumnes ho valoren positivament. “A mi m’agrada molt i em crida l’atenció, perquè crec que falta molta consciència a la nostra societat sobre aquests temes”, reflexiona. La Ionne Cummis apunta, però, que no es veu dedicant-se en un futur a la promoció i divulgació dels drets, sinó a la seva vocació, la neurociència.