Llibertat assegurada

Patty Bafino és la directora de Cultura d’Andorra la Vella però quan arriba el cap de setmana o les vacances es converteix en una viatgera autèntica. Va sempre amb la casa sobre rodes, la furgoneta l’acompanya arreu.

Descansant en un càmping, embarassada de la filla.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si se la troben un dia de cada dia, segurament no notaran res. Per Andorra la Vella va camuflada amb un discret Fiat Panda. Ara, els caps de setmana i durant les vacances surt al carrer l’autèntica, la pilot d’una furgoneta. Un petit habitacle amb rodes capaç de dur-la a la fi del planeta és el responsable d’unes quantes tones de llibertat. Ella, la conductora, és la directora de Cultura del comú de la capital, Patty Bafino, que no deixa escapar cap ocasió de veure món i voltar amb la Volkswagen Californa T5.

Etiquetes:

Cap de Gata, Cadis, Cantàbria, el País Basc o Landes han vist passar la furgo. Últimament destinacions properes com aquestes són les que triomfen més. Amb una filla petita és el que els convé més. Ara, per Bafino no és cap inconvenient. Ella valora igual un viatge de quinze dies per Europa que un cap de setmana al Pirineu. “Per mi té el mateix valor ser lluny i anar a dormir a Arcalís. Allà em desperto en un paisatge brutal i estic al costat de casa”, indica. A més, per ella la vida a la furgoneta és fàcil. T’hi cap tot (amb un nadó sempre s’agraeix l’espai extra), pots dormir a qualsevol lloc, no has de reservar hotels, té calefacció… I sí, és petit i no hi ha lavabo, però de vegades les coses milloren si es miren pel costat positiu. “A l’estretor t’hi acostumes i sense lavabo es connecta més amb la natura”, assegura.

I si hi ha un lloc que, per excel·lència, saben rebre les furgonetes i les autocaravanes, aquest és França. És famosa la seva hospitalitat per aquest tipus de viatgers i això Bafino ho corrobora: “Hi ha un munt de zones preparades, amb l’electricitat i l’aigua que necessiten les autocaravanes. I són molt barates!” Però si el que es vol és conèixer els més bons viatgers en furgoneta el que s’ha de buscar són alemanys. “Són experts a tunejar-les”, explica. “Hi ha jubilats alemanys que van amb autocaravanes superprofessionals”, assegura, i anhela: “Tant de bo tots arribem a la jubilació podent-nos permetre una furgoneta i movent-nos lliurement com fan ells.” Amb això, Bafino deixa clar que la vida en aquest mitjà de transport ja no és cosa de “punkis”, sinó una forma de vida que els nòrdics cada cop aprecien més.

Ells cada cop més hi té la mà trencada. Des del 2007 que es mou pel món d’aquesta manera. Al principi anava amb una Volkswagen T3 de color vermell, una peça que va comprar de tercera mà però que recorda amb un afecte especial. També ha fet grans travesses, com la que va fer per Sud-àfrica, en aquest cas amb una picap.

I com a bona aventurera, la Patty sempre té una nova destinació pendent. Ara per ara és Croàcia. Admet que és un viatge que no podrà fer aviat, però assegura que no es traurà de sobre les ganes de descobrir els secrets amagats a la costa de l’Adriàtic amb la casa sobre rodes.

tracking