El primer ordre

La primera policia. El 15 de maig del 1931, després de la primera vaga de treballadors de FHASA, es va constituir el Servei d’Ordre, la primera policia andor­rana. Estava formada per un cap i sis agents, un per cada parròquia.

El primer ordreFundació Valentí Claverol.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A final dels anys vint del segle passat, la postal d’una Andorra bucòlica amb 3.500 habitants dedicats a l’agricultura i la ramaderia es va veure entelada. A causa de la construcció de la central hidroelèctrica i de les carreteres per part de FHASA (Forces Hidroelèctriques d’Andorra), el Principat va rebre 1.500 persones de fora i va deixar de ser un lloc d’emigrants per convertir-se en lloc d’acollida. Aquesta nova condició i el gran canvi demogràfic i social van fer necessària la creació el 1931 del Servei d’Ordre, la primera policia andorrana.

Abans de l’arribada d’un cos uniformat i permanent, els encar­regats de mantenir l’ordre i vetllar per la seguretat a les Valls era el sometent, una milícia popular formada pels caps de família. Es tractava d’homes de 21 a 60 anys, armats amb escopeta de caça i liderats pel capità i el desener. Bàsicament, es dedicaven a impedir robatoris i controlar crits i aldarulls dins de cada parròquia.

Però anem al naixement del Servei d’Ordre. Tal com explica la guia del Museu de l’Electricitat, Joana Texeira, al conveni de concessió de FHASA, firmat el 1929, ja es preveia la possibilitat, en cas que fos necessari, de constituir un cos de policia. Teixeira cita el llibre La construcció de FHASA i la visió sociològica de l’enginyer Joan Vehils, on es recull que l’objectiu era “assegurar la bona conservació i explotació de les instal·lacions concedides”. A més, es diu que “els concessionaris participarien en les despeses fins al pagament del sou de sis agents com a màxim”.

No va ser, però, fins al 15 de maig del 1931, després de la primera vaga de treballadors de FHASA, que la lletra del contracte va agafar forma real. Va ser aleshores quan es va crear el Servei d’Ordre, amb sis agents (un per parròquia) i un cap, manats pels veguers i els batlles. Com asse­nyala Maria Jesús Lluelles a El segle XX, la modernització d’Andor­ra, el 1942 el cos està format “d’un cap que cobra 9.600 pessetes anyalment i deu agents que en cobren 7.800”. Dels sous i altres despeses de la policia se’n va fer càrrec FHASA fins al 1962.

FHASA pagava i també era qui proposava els agents que, un cop obtenien l’informe favorable de la Sindicatura, eren designats pels veguers, afirma Lluelles. Va ser així fins l’entrada de la Constitució el 1993, quan la policia va passar a dependre del Govern.

Pel que fa a les funcions del Servei d’Ordre, i malgrat que el conveni de concessió indicava que la seva missió era garantir la bona conservació i explotació de les instal·lacions de FHASA, al final mantenia l’ordre públic en general. Com es llegeix al web de la policia, també s’ocupava “d’auxiliar els batlles en la fase preparatòria al judici penal” i de “perseguir i detenir delinqüents”.

tracking