Un vestit espacial
L’uniforme del comandant Slayton de la NASA es va exposar durant el mes de desembre del 1991 a la façana de la joieria Suïssa d’Andorra la Vella
Fa vint-i-set anys que el vestit espacial del comandant Slayton de la NASA es va instal·lar a l’avinguda Meritxell. La peça, que estava exposada en una vitrina a la façana de la joieria Suïssa de la capital per tal d’evitar que les inclemències meteorològiques la danyessin, va causar “furor” entre els que passejaven aquell mes de desembre del 1991, segons relata la propietària, Rosa Pons. Slayton va ser un dels primers astronautes que van anar a la Lluna “i això no va passar desapercebut per a aquells que vam veure com l’home traspassava fronteres enganxats a la petita pantalla, mentre es retransmetia aquest fet històric per la televisió”, assegura la propietària de l’establiment.
La iniciativa estava vinculada amb la promoció d’un rellotge, el rellotge oficial de la NASA, que va acompanyar els astronautes de l’Apol·lo XIII la primera vegada que es trepitjava la Lluna. Per aquest motiu, el pas del vestit espacial per l’avinguda de la capital no va passar desapercebut per a ningú. “Recordo que molta gent s’aturava a la joieria i es feia fotos amb el vestit”, explica la propietària de l’establiment. Tot i que es tractava d’una rèplica exacta de la vestimenta que portaven els astronautes d’aleshores, com Armstrong, Aldrin i Collins, quan aquell 21 de juliol del 1969 van trepitjar per primera vegada sòl lunar, l’èxit va ser de tals dimensions que “fins i tot personalitats molt importants del país, que ara no revelaré qui van ser, em van demanar si us plau si se’l podien provar i així sentir el mateix que van sentir els astronautes quan van arribar a la Lluna”, recorda Rosa Pons. “Volien sentir la sensació que van sentir els astronautes”, afegeix.
Des de la direcció de la joieria Suïssa no esperaven que hi hagués aquest èxit, per aquest motiu van decidir allargar l’estada del vestit uns dies més dels previstos, segons explica Rosa Pons. Aquest pas del vestit espacial per l’avinguda Meritxell es tractava d’una gira de promoció que realitzava la marca suïssa, per difondre el rellotge espacial, per arreu del continent europeu. “Potser el que va impactar més es trobar-lo al carrer, no recordo ara per què vam decidir posar-lo allà, tot i que estava a la vitrina, potser ara no ho faríem d’aquesta manera”, assegura Pons, qui aposta per tornar a portar el vestit espacial, aquesta vegada a un lloc més guardat, amb motiu del cinquantè aniversari del pas de l’home per la Lluna. “Ara de ben segur que es viu com un gran atractiu i provocarà la mateixa expectació, sols que amb els mòbils de ben segur que les fotos seran més fàcils de realitzar i de difondre”, assegura amb il·lusió Pons. “Aquest vestit representa un somni difícil de comparar amb un altre i poder estar al costat d’una peça que representa una fita tan important és impagable”, sentència la propietària de la joieria.