L'estrena dels Reis

La primera cavalcada de Reis i el primer enllumenat nadalenc del Principat es van veure a Escaldes el 1965, fruit de la iniciativa de la Unió Proturisme

Primeres imatges de la cavalcada dels Reis d'EscaldesJoan Burgués Martisella

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres Reis i un patge formaven la primera cavalcada que es va celebrar a Andorra. Era el 1965 i la Unió Proturisme d’Escaldes, que en aquell moment presidia Francesc Mora Planes, va posar en marxa una iniciativa que no ha tornat a fallar a la cita de cada 5 de gener. Mora relata en el llibre dels 50 anys d’existència de l’entitat que el patge d’aquella estrena màgica va ser Rossend Marsol, Sícoris, que la roba per als quatre integrants de la comitiva es va llogar a Barcelona i que també van ser els impulsors de l’arribada del primer enllumenat de Nadal que es va estendre per l’avinguda Carlemany, aleshores via principal del quart d’Escaldes. “Eren uns llums molt macos, tot i ser antics, van fer com una tulipa que sortia fins a la meitat de la carretera, era preciós”, rememora l’expresident del col·lectiu al llibre.

Del seguici dels tres Reis a cavall es va passar a les carrosses i a una “vistosa il·luminació” per l’eix comercial escaldenc “que s’obria el 13 de desembre i passat Reis es tornava a treure”, exposa Antoni Pantebre Cervós, president de l’entitat del 1968 al 1970, en el mateix volum. Una feina que va continuar durant els dos anys següents amb la presidència d’Antoni Cornella Estengre, que recorda com es va passar “de la cavalcada de Reis com una cosa molt senzilleta, amb una sola car­rossa, i es va anar ampliant i creixent”, i situa a Antoni Zamora i Joan Lladós com a principals “pares de la cavalcada de Reis d’Escaldes”, que assenyala que es va acompanyar “potenciant molt la il·luminació dels carrers per Nadal, amb tota l’avinguda des de la plaça Santa Anna fins al carrer de la Unió, amb unes arcades espectaculars de llum. Semblava un túnel lluminós”.

La cavalcada és per a tots els responsables que ha tingut la Unió Proturisme una referència a la història de l’entitat i un esdeveniment clau que s’ha anat potenciant, amb una carrossa nova cada any en la preparació de la qual s’implicava tot el poble, “i hi va haver molta feina”, assegura Manel Tudó Navascues al llibre. I recorda qui va ser “durant 25 anys Rei Blanc” que com que llavors, del 1973 al 1975, no hi havia tants cotxes, era necessari fer servir tractors per portar les carrosses, que es guardaven on ara hi ha les piscines escaldenques, i remarca que “com la nostra cavalcada no n’hi havia cap, venia una gentada a veure-la...”. El paper de Rei era “perpetu”, inicialment, i a Tudó s’hi afegien “el senyor Mariné com a Rei Ros, que era el que més canviava, i el Negre era Burgués Martisella”, apunta l’antic Rei Blanc.

La tradició no s’ha interromput i només va perillar després dels aiguats del novembre del 1982. La comitiva s’ha anat ampliant i el 5 de gener va arribar una cita històrica amb la primera cavalcada d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, amb sortida des de l’avinguda Príncep Benlloch de la capital fins al pàrquing de la Closa, amb un cost de 12 milions de pessetes per a un seguici reial de dotze carrosses. La unificació va suposar un canvi en l’elecció dels Mags i “un any el Rei Blanc i el Negre serien d’Escaldes, i el Ros, d’Andorra la Vella, i l’any següent a l’inrevés”, exposa Tudó, qui afegeix que arribar al recorregut conjunt no va ser fàcil “perquè hi havia certa rivalitat. Ells –la capital– tenien els diners però nosaltres havíem fet les carrosses”, reivinca, alhora que admet que “era necessari unificar-la perquè baixàvem nosaltres i pujaven ells i es veien dues cavalcades”.

Les discrepàncies estan superades i es manté viu un esdeveniment que ahir es va fer realitat amb setze carrosses i més de 400 persones implicades per fer possible, una vegada més, que la màgia de Ses Majestats d’Orient arribi a totes les llars.

tracking