El robatori interromput
El berenar festiu amb música i ball que escenificava ‘El robatori de les olles’ a la capital per acomiadar el Carnaval abans del recolliment de quaresma es deixa de fer sis anys després de recuperar la tradició.
Jovent que buscava diversió, dies de Carnaval ideals per trobar més permissius els adults i aprofitar per passar una estona més de disbauxa que es va convertir en tradició a principi del segle XX. L’entremaliadura consistia a sostreure de les cases l’àpat que preparaven les mestresses i es va anomenar El robatori de les olles, relata Maria Àngels Velando, directora de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, que ha mantingut viva la celebració recuperada fins a l’any passat. Aquest dimarts de Carnaval, però, no es repetiran els balls i la música ni es compartirà un berenar perquè la celebració, de nou, es deixa de fer. “Falta col·laboració de la gent que hi participa i dels comerços i era tot molt forçat i la segona recuperació torna a fallar”, assenyala la directora de l’entitat.
La tradició havia renascut després d’uns anys d’interrupció el 2013 “perquè hi va haver molt interès del departament de Cultura del comú per recuperar-la i voler involucrar totes les escoles de la Llacuna, dansa, teatre i música”, comenta la directora de l’esbart de la capital, que va assumir el 2014 la responsabilitat de fer El robatori de les olles. La versió original “era entrar a les cases i agafar les olles perquè llavors totes les cases estaven obertes i tothom es coneixia” i robar, amb el consentiment encobert de les víctimes, “tot el que es podia de menjar amb una llarga filera de nois i noies de la mà sense trencar-la”. I el botí obtingut “se’l menjaven, era el jovent, volien diversió i es tractava de fer disbauxa perquè després comença la quaresma”, apunta Maria Àngels Velando, ja que abans les restriccions per fer festa en el període previ a Setmana Santa se seguien de manera més estricta.
Quan s’ha recuperat El robatori de les olles, que antigament també es feia a Ordino, s’ha mantingut l’essència però amb la dinàmica adaptada a una època en què ja no es pot trobar les cases obertes per accedir-hi a sostreure el menjar. La celebració renovada s’ha centrat en l’escenari de la plaça Guillemó i els negocis del voltant i es feia “amb una ballarusca per donar vida i alegria perquè estem en Carnaval”, i després un robatori adaptat. “Es pactava amb els comerços i entraven tots els nens agafats de la mà, que és el que es feia, amb la música de la Farandola d’Andorra del mestre Roure i ens donaven pa, aigua, fuet... i ens ho menjàvem tot”, especifica la responsable de l’esbart de la capital. I tampoc no es va descuidar la indumentària i els participants es van abillar tal com manava la tradició, “amb la capa negra i el barret de conseller i unes cintes de colors en un costat de la capa”.
La gresca de l’esperit inicial ha regnat en les celebracions que s’han anat repetint els sis darrers anys, a les quals s’ha convidat a prendre part tothom i no només han estat protagonistes els integrants de l’esbart. Maria Àngels Velando remarca que l’última edició, la de l’any passat, “es van aplegar unes quaranta persones i ens ho vam passar molt bé tot i que nevava”, però l’experiència queda interrompuda una altra vegada per falta de suport. Aquest dimarts de Carnaval els dies festius es tornaran a acomiadar com s’ha fet sempre amb el judici i la crema del Carnestoltes però sense cap incursió a cap casa ni establiment per agafar menjar i gaudir d’un berenar amb ball i música. La iniciativa que havia assumit l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella queda en suspens i encara que no hi hagi cap expectativa per preveure que El robatori de les olles revifi, la directora de l’entitat mostra cert optimisme i assegura que “no ho dono per perdut”.