Un ascens per recordar
L’equip de futbol sala Arinsal-Pal la Massana va assolir la categoria de Divisió d’Honor de la lliga espanyola fa 25 anys en guanyar el Muebles Obrero Aquasierra de Còrdova en un partit marcat per l’hostilitat
Era el millor moment però no ens ho crèiem perquè teníem un equip fet a casa. D’internacionals només comptàvem amb un porter argentí, que va venir a treballar a pistes, i un jugador uruguaià, Claudio Guerra”, recorda Carles Riba, entrenador de l’equip de futbol sala Arinsal-Pal la Massana en aquell moment. Era divendres 6 de maig del 1994 i les ganes de lluitar, l’empenta, i el treball fet fins aleshores s’havia de demostrar en un partit que els podia portar a la gloria: l’ascens a Divisió d’Honor. “Érem joves i teníem poc cap però molta força. A això no ens guanyava ningú”, comenta. El grup s’havia desplaçat fins a Villafranca, un poble de Còrdova, i el rival a batre era el Muebles Obrero Aquasierra, un equip guerrer que comptava amb molt més pressupost que l’andorrà i amb fitxatges de luxe per assolir la gran categoria. Dies abans l’entrenador dels andalusos, Younes Benlamar, havia escalfat l’ambient amb declaracions sobre un mal tracte a Andorra. “Recordo parlar amb els jugadors i dir-los: ‘Ens espavilem avui perquè si no ens mataran”, explica Riba.
Abans de començar el duel l’entorn era completament hostil. El públic va encarregar-se d’insultar, escopir i llançar llaunes plenes als andorrans. “Recordo que era un camp molt petit, amb una paret al fons i els dos laterals amb les grades plenes. Potser hi havia 800 o 1.000 persones. Era una “ratera”. Retallaven el coll de les ampolles de plàstic, feien un embut i ens tiraven cigrons amb un globus. Fotien un mal... Ens disparaven fins i tot als que érem a la banqueta”, detalla Riba. Però la por no els va poder en cap moment i tot i rebre múltiples cops pels objectes llançats van aconseguir guanyar el partit per 4 a 6. “El temps costava que passés. Ells no paraven d’atacar però ens vam defensar molt bé. Anaven molt accelerats, a mil, i els va perjudicar. Nosaltres anàvem més calmats tot i l’ambient que hi havia”, recorda. Allò que s’havia de convertir en una celebració va tornar-se un camp de batalla. El públic va envair l’àrea de joc i alguns jugadors andorrans van acabar a l’hospital, mentre d’altres es van tancar dins el vestuari durant tres o quatre hores. “Sergi Babot va acabar amb el nas trencat per un cop de puny, els àrbitres per terra, altres arraconats contra la paret, Jon Jauregui va sortir amb una cama trencada, el meu delegat, que era alt i gros, rodolava per terra... Hi havia quatre guàrdia civils i en vam demanar més però no donaven a l’abast”, explica Riba.
Com que l’ambient era tan hostil els jugadors van decidir marxar cap a València, on van estar una nit per fer la merescuda celebració. “Vam plorar, vam riure, va ser una bogeria. Ens ho vam passar bomba i ho vam gaudir com campions”, afegeix. En arribar a Andorra ho van tornar a festejar per la capital. “Va ser un dia inoblidable. De cop jugàvem a la millor lliga del món, i encara que sigui futbol sala quan jugues amb els millors és perquè alguna cosa has fet bé”, conclou. El Muebles Obrero Aquasierra va ser fortament sancionat i finalment l’equip va acabar desapareixent.