La ciutat de les il·lusions

Sant Julià va acollir entre el 2006 i el 2008 un congrés internacional de màgia que va citar destacats prestidigitadors. Se celebraven des d’espectacles públics fins a tallers exclusius per a professionals.

La ciutat de les il·lusionsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Convertir Sant Julià de Lòria en un referent internacional de l’il·lusionisme. Amb aquesta premissa va arrencar, ara fa quinze anys, Sant Julià Ciutat Màgica, un congrés de mags que durant tres tardors consecutives va reunir a la parròquia alguns dels representants més destacats d’aquesta disciplina artística. La idea va ser fruit de la vinculació professional que l’organitzador del certamen i director d’Andorra Animació, Manel Areny, ha mantingut des de sempre amb el món de la prestidigitació. “La màgia ha estat tradicionalment un dels forts de la nostra empresa”, reconeix. “Per això vam pensar que seria interessant organitzar una trobada internacional de mags a Sant Julià. Vam presentar-la al comú i la proposta els va encantar”, ressalta.

Sant Julià Ciutat Màgica va néixer amb una doble filosofia. Per un costat, tenia “un vessant adreçat al públic en general, amb un cartell d’actuacions que se succeïen durant tot el cap de setmana al Centre Cultural i de Congressos. Hi havia espectacles de tot tipus: màgia escènica, màgia de prop... i també activitats complementàries, com ara cursets o xous infantils”, recorda Areny. A més, la nit de dissabte també se celebrava un sopar de gala a l’envelat que hi havia instal·lat al Prat Gran. “Era molt divertit, perquè hi havia un mag assegut a cada taula i d’aquesta manera era impossible que els comensals s’avorrissin”, relata.

L’altre aspecte de la trobada era el de congrés de màgia pròpiament dit. “Es van programar concursos, conferències i tallers adreçats exclusivament a professionals o semiprofessionals”, explica Areny, que posa en relleu que “dins del món de l’il·lusionisme és freqüent que els mags s’expliquin els uns als altres els secrets, sense cap tipus de reserva”. En aquest sentit, un altre important espai de reunió, més distès, era l’hotel Pol, on s’allotjaven bona part dels mags participants. “Després de sopar s’organitzaven tertúlies informals entre els participants i allà també aprofitaven per intercanviar-se trucs o consells”.

Entre els artistes que van desfilar per Sant Julià Ciutat Màgica cal ressaltar els noms de Peter Marvey, Bernard Bilis, Joaquín Matas, Luis de Matos, Lennart Green o Mad Martin. A més, les tres edicions van sumar prop de 500 congressistes inscrits. “L’esdeveniment va tenir un gran impacte a Sant Julià, no només des del punt de vista turístic o cultural. Molta gent de la parròquia encara recorda amb afecte aquelles jornades”, subratlla Manel Areny.

Però la crisi econòmica del 2008 va ser tan implacable que ni el mateix David Copperfield hauria aconseguit revertir les retallades pressupostàries que es van imposar a totes les administracions. “Simplement, el comú va decidir no destinar-hi més diners”, apunta el director d’Andorra Animació. “Des d’aleshores, el projecte està en suspens i qui sap si algun dia podrà revifar amb un format diferent, potser actualitzat i posat al dia”, conclou.

Tornarà la màgia a Sant Julià de Lòria?

La ciutat de les il·lusions

tracking