25 anys de vinyetes

L’abril del 1997 naixia la Massana Còmic, ràpidament convertida en tot un referent per als amants del novè art. El saló ha acollit més de 300 creadors.

25 anys de vinyetesArxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Apunt de complir 25 edicions –o 24, si tenim en compte que l’any passat no es va celebrar a causa de la pandèmia–, la Massana Còmic és ja tot un referent internacional en l’àmbit dels salons d’historietes. I no n’hi ha per a menys: pel certamen han passat més de 300 autors, i tal com reconeix amb orgull el seu impulsor, Joan Pieras, “cap ens ha dit mai que no quan l’hem convidat”.

Després d’acollir, des de principi dels anys noranta, diverses mostres puntuals sobre còmics a la ja desapareguda sala d’exposicions de la Llar, el comú de la Massana va decidir, el 1997, que calia fer “alguna cosa més gran”. Així que a partir d’aquestes petites experiències prèvies –i d’una exposició celebrada l’any anterior a l’ambaixada espanyola, Somnis a 1,50, en què es repassaven 25 anys d’història del còmic del país veí–, Pieras va organitzar a final d’abril el primer saló massanenc. Poc podia imaginar aleshores que aquesta cita inaugural, i en certa manera experimental, acabaria convertint-se amb el pas dels anys en un punt de trobada ineludible per als amants del novè art. “Aquella primera edició la vam fer al poliesportiu de l’Aldosa, que aleshores encara era de titularitat comunal”, recorda Pieras, qui evoca tot seguit i de memòria els noms dels cinc convidats d’aquell any: “Van ser Francisco Ibáñez, Enric Garcia Romero, Carlos Ezquerra, Juan García Iranzo i Joan Subirana.” A més, la iniciativa va néixer amb la idea de combinar còmics i cinema. “El més difícil va ser trobar pel·lícules per projectar, perquè aleshores els films basats en còmics es podien comptar amb els dits d’una mà.” En tot cas, la trobada va tenir molt bona acollida. “Van passar per aquell la Massana Còmic més de 400 persones, i el comú va veure que calia donar-hi continuïtat.

L’any següent el saló va tornar al mateix espai, i a partir del 1999 es va traslladar a la Closeta –en aquell moment l’edifici encara estava en obres–, des d’on ja no s’ha mogut des d’aleshores. En paral·lel, la llista d’autors s’ha anat ampliant. “Algunes vegades vam arribar a tenir-ne quinze, però el normal ha estat tenir-ne 5 o 6 cada any. Hem valorat més la qualitat que la quantitat, amb gent que no acudeix així com així a qualsevol convenció de còmics”, subratlla Pieras. “Dibuixants com Jean-Claude Mézières, Grzegorz Rosinski o David Lloyd, el creador de V de Vendetta, entre molts altres”, enumera. Pieras també admet que té alguna espina clavada, com la d’Albert Uderzo. El creador d’Astèrix “s’havia compromès a venir, però lamentablement va morir ara fa un any”.

Així mateix, la Massana Còmic també ha servit “per reivindicar figures que temps enrere havien estat cabdals però que havien caigut en l’oblit, com Ramon Sabatés, l’artífex de Los grandes inventos del TBO, o Ángel Nadal, un dels grans de l’escola Bruguera”, explica el director del certamen. Des de l’abril del 2019 la parròquia compta amb el seu propi museu del còmic, que porta, com no podia ser d’una altra manera, el nom de l’alma mater del saló. Mentrestant, la Massana Còmic espera que la situació sanitària recuperi la normalitat per poder tornar amb forces renovades. “L’any passat ens vam quedar sense la 24a edició per culpa de la Covid-19 i aquest 2021 esperem fer alguna cosa a la tardor i celebrar els 25 anys com cal.”

25 anys de vinyetes

tracking