Festa d'història i esport

La cursa de Sant Bernabé és una tradició dels ramaders del segle XVII que es va recuperar el 2016. Històricament, es feia servir per resoldre els conflictes de terres però fa sis anys es va convertir en una atracció per als amants de la muntanya

Segona edició de la cursa de Sant Bernabé, el 2017Comú ALV

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cursa de Sant Bernabé es va impulsar l’any 2016 per recuperar una tradició històrica entre les parròquies d’Andorra la Vella i Sant Julià explicada pel batlle Nicolau Montanya en un document del 1607 que es troba a l’arxiu comunal. En aquella època, els ramaders de les dues poblacions tenien un conflicte d’interessos pels orris i per poder formatjar a les pastures de Claror, motiu pel qual es va voler resoldre mitjançant una competició anual: els que hi arribessin primer durant el dia de l’apòstol Sant Bernabé, l’11 de juny, se’ls quedaven durant tot l’estiu.

El document narra el conflicte del 1607, en el qual dos veïns d’Andorra, Bartomeu Guiem i Bernat Ricard, van arribar a l’orri de Claror la nit del 10 a l’11 de juny, van col·locar senyals fets amb branques de pi, van esperar que es fes de dia i, veient que no arribava ningú més, van decidir baixar. Tanmateix, tres habitants de Sant Julià van arribar poc després i hi van posar el bestiar, tot i que el batlle va dictaminar a favor dels habitants de la parròquia d’Andorra la Vella, que finalment es van quedar amb l’orri.

Fa sis anys, aquest costum ancestral es va recuperar, tot i que modernitzat i adaptat a l’època actual amb la cursa de Sant Bernabé. Va ser també una manera de reivindicar un entorn tan important com el de la vall del Madriu. Durant la presentació de la cursa el 2016, el cònsol menor d’Andorra la Vella en aquell moment, Marc Pons, va destacar que també era un “homenatge als nostres avantpassats”.

Però el gran impulsor va ser l’escriptor i historiador Albert Villaró, que va plantejar al comú d’Andorra la Vella la idea que es tornés a organitzar la carrera després d’haver tingut accés a l’històric document en el qual el batlle Nicolau Montanya narrava el conflicte entre els ramaders. “Reactivant la cursa vam voler reviure l’esperit competitiu de la gent”, assenyala, puntualitzant que la idea de fer tornar la carrera “té l’incentiu de ser una prova molt arrelada per recordar un fet històric i el de ser, a més, una motivació esportiva”. També considera que el recorregut que es va triar per tornar a donar vida a la tradició era ideal pel fet de ser “quilòmetre vertical amb un inici molt marcat i un recorregut molt fàcil d’entendre per als participants” en el qual se sortia des de la Comella per trobar la meta a la cabana de Claror.

Per la seva banda, Josep Tudó, cap de l’àrea d’Activitats i Programes Esportius, també va ser una de les persones que van presentar el projecte fa sis anys. Recorda que “el recorregut que es va seguir des de la primera edició del 2016 a la quarta del 2019 va ser fidel al que històricament havien fet els ramaders” però que, després que la pandèmia no permetés dur a terme l’edició del 2020, va decidir-se un canvi de cara a la cursa d’aquest any. “El camí que es feia inicialment va acabar resultant poc motivador per als participants per ser poc assequible en l’àmbit esportiu. No pas per la pujada, sinó pel descens. És per això que, a proposta del Club Pirinenc Andorrà, es va voler modernitzar el circuit per fer-lo més atractiu per als participants”, comenta Tudó. A l’edició del 2021 inclús hi ha hagut dos recorreguts diferents per triar: el que surt del berenador de la Comella fins al refugi del Prat Primer fent el descens pel camí de Palomera, i la modalitat popular pel Circuit dels Miradors.

Així, la cursa de Sant Bernabé segueix evolucionant. De la mateixa manera que ho va fer quan va deixar de ser una eina per resoldre conflictes de terres entre els ramaders a ser una atració per als esportistes i els amants de la muntanya.

tracking