Caçar l'última ossa

‘L’ossa d'Ordino’ és amb la d’Encamp l’única representació teatral que se segueix celebrant. La popular obra és una farsa burlesca de l’actualitat ordinenca sobre la cacera d’una ossa que s’ha recuperat després de perdre’s durant 25 anys

El cap és d'un os dissecat.ARXIU COMÚ D'ORDINO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El record de l’última ossa caçada a Ordino és l’origen de la tradicional representació teatral de L’Ossa d’Ordino, també coneguda com L’última Ossa d’Ordino, que pretén ser una farsa burlesca de la realitat. L’obra enllaça amb la tradició més ancestral de les festes de l’os que històricament se celebraven en diverses parròquies i es duia a terme per Carnaval. “Cadascú la feia a la seva manera i en dates diferents durant el cicle hivernal. A Ordino es feia per Sant Esteve”, explica el membre de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino Albert Roig. I afegeix: “Ens fixem molt a posar dates, però a l’Andorra agrícola i ramadera les coses es feien quan es podien fer. En aquell moment qui feia les representacions eren els joves i es feien a l’hivern, quan no hi havia tanta activitat a la cort.”

Els primers gràfics de la d’Ordino són del segle XX, fets per Guillem d’Areny-Plandolit. “El 1968 en perdem el rastre, que no vol dir que no se n’haguessin fet, i el 1984 es recupera gràcies a l’oficina de Turisme d’Ordino, que pretenia dinamitzar turísticament la parròquia”, explica Roig. Aquella edició es va allargar fins al 1992, quan va deixar de representar-se durant 25 anys. “El 2017 des del comú es volia fomentar la recuperació d’activitats tradicionals i juntament amb persones que havien actuat als noranta i noves que ens hi vam incorporar vam tornar a fer L’Ossa”, diu Roig. I relata que es va avançar la representació al pont de la Puríssima per convertir-la en atracció turística. Roig assegura que des del 2017, tot i que la representació segueix un mateix patró, el text ha variat: “Els diàlegs canvien segons el context polític i social. Són burles i sàtira envers coses que passen a la parròquia, actituds que tenen els mandataris comunals o d’alguns aspectes socials.” El guió està elaborat per un grup de dues a tres persones, entre les quals Roig, uns mesos abans, i se centra majoritàriament en la parròquia ordinenca, tot i que poden aparèixer pinzellades sobre el país.

Enguany presenten novetats destacades com la incorporació d’un acte preliminar, El despertar de l’osseta, representat per infants, que servirà de prèvia als cinc posteriors que faran els adults. “Des del 2017 ja teníem infants a l’obra perquè no volíem que passés com als noranta, que es va acabar perdent. L’objectiu com a associació és que es preservi i tingui continuïtat, per això vam introduir la canalla, però la teníem de figurant i no intervenia. Ara en aquest acte és la protagonista”, relata Roig. I avança que, “a més, comptarem amb l’aparició d’un nou personatge: l’osseta d’Ordino; un nen dorm al prat, arriba l’autèntica ossa, el desperta, el converteix en osseta i l’adopta com a cadell”. Aquesta escena comptarà amb la música creada expressament per Andreu Ferrer que interpretaran els grallers en directe. Una altra novetat és la inclusió d’un cant dels dallaires amb la melodia de Les ninetes d’Ordino, però amb la lletra adaptada. Enguany es farà al Prat del Call per segon any consecutiu. “Primer es feia a la plaça, però amb el mercat de Nadal no teníem espai, després ho vam fer als jardins d’Areny-Plandolit i amb la pandèmia ens vam traslladar al parc”, diu Roig. Per l’obra, a més de pells de corders, l’ossa s’enfunda una màscara centenària que és un cap d’os dissecat: “És autèntic, de l’última ossa que es va caçar a Ordino, i s’ha guardat de generació en generació, per això està deformat. Des que tenim coneixement és amb el que s’ha representat l’obra. Per l’osseta, un artesà l’ha reproduït en cap de nen.” L’obra està inclosa com a bé immaterial a l’inventari del patrimoni cultural andorrà en espera de ser declarada patrimoni cultural immaterial de la Unesco.

Una representació de 'L'Ossa d'Ordino' als anys noranta.

tracking