Iniciatives per als padrins
L'associació de gent gran de sant julià va fer oficial la seva constitució ara fa 20 anys, obrint el camí a la creació de la federació nacional de padrins. L’entitat vetlla actualment per incentivar la gent gran a sortir de casa i relacionar-se
Sant Julià de Lòria va ser la quarta parròquia a constituir l’Associació de Gent Gran, va ser fa 20 anys, en els inicis de l’associacionisme entre padrins. La comissió impulsora de l’entitat va presentar els estatuts del col·lectiu a mitjan maig del 2002 a l’auditori Rocafort de la parròquia, obrint el camí a la creació de la futura federació nacional. La llei preveia que per a la seva formació calia que almenys en tres parròquies hi hagués constituïda una associació per a aquest sector de la població. Els padrins d’Escaldes van ser els primers a l’hora d’associar-se el 1997, seguits per Andorra la Vella, el 1999, i Encamp i Sant Julià, el 2002.
Les fundadores de l’entitat de Sant Julià de Lòria van ser Paquita Mandicó, que va ser-ne la primera presidenta, Anna Maria Lomes, i Assumpta i Carme Travesset. Les peticions dels integrants del col·lectiu giraven entorn de la demanda de prestacions més elevades, del servei d’ajuda per a la gent gran i de la demanda de tenir un membre representant de les associacions al consell d’administració de la CASS. La nova associació va fixar la biblioteca de Sant Julià de Lòria com a seu social i va escollir l’artista Sergi Mas com a soci honorari, que va ser l’encarregat de dissenyar el logotip de l’entitat.
En l’actualitat, l’agrupació carrega dues dècades de vida a l’espatlla amb prop de 200 socis inscrits a hores d’ara. La junta de l’Associació de Gent Gran de Sant Julià està composta per vuit membres, amb Santiago de la Rosa com a president i Paquita Lucas com a tresorera. Lucas fa onze anys que forma part de l’entitat. “Hi soc des que em vaig jubilar i he passat per diversos càrrecs”, explica. L’encarregada de la tresoreria declara que la finalitat principal del col·lectiu és impulsar la gent gran perquè surti de casa i incentivar el contacte entre els padrins del poble.
Per aconseguir-ho, organitzen viatges i sortides que tenen molt bona rebuda entre els padrins, segons assegura la junta. De fet, dissabte vinent una quarantena de socis passaran el dia a la ciutat catalana de Roses, en la primera sortida després de la pandèmia de la covid-19. Tanmateix, entre setembre i octubre l’associació recuperarà el viatge de quatre a cinc dies que solia organitzar anualment abans de l’arribada del virus.
La tresorera explica que enguany viatjaran a Andalusia i preveuen la inscripció de més d’una cinquantena de socis. “La pandèmia va afectar molt els padrins, encara queda una mica de por, la covid-19 ens va deixar molt tocats”, recorda Paquita Lucas. “Ens vam acostumar a quedar-nos a casa”, apunta la tresorera en nom dels padrins, afegint que tot i això sembla que a poc a poc la gent gran comença a animar-se a fer activitats fora de casa. Tanmateix, per a aquells que no vulguin o no puguin marxar tan lluny, l’entitat organitza sortides a les parròquies veïnes. “Solem visitar els punts de més interès i dinar tots junts”, explica Lucas. “La finalitat d’aquestes excursions no deixa de ser que la gent visiti els entorns, hem de recordar que abans no hi havia el costum de sortir, o algunes persones no podien, i ara volem que tothom tingui l’oportunitat de fer-ho”, sentència.
Amb referència a aquest fet, l’Associació de Gent Gran de Sant Julià ja comença a organitzar la Diada de Canòlich, en què muntaran un autobús per als socis per pujar fins al santuari. “Tenim la subvenció del comú i les quotes dels inscrits per rebaixar els preus dels viatges als socis i subvencionar altres sortides que fem”, concreta. Lucas recorda que per formar part de l’associació s’ha d’estar jubilat, tenir com a mínim 65 anys i estar apuntat a la llar de Lòria.