Pedalar per la sostenibilitat

La bicicletada popular organitzada per Andorra Sostenible va començar el 2003 i l’última edició va tenir lloc el 2017. A l’acte diversos ciutadans pedalaven amb l’objectiu de fomentar la mobilitat sostenible.

Els participants en una bicicletada organitzada per Andorra Sostenible.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més d’un centenar de ciclistes van pujar a la bicicleta ara fa dinou anys amb l’objectiu de fomentar la mobilitat neta i sostenible al país i visualitzar que, a més de ser un hàbit saludable, ajuda el medi ambient. La bicicletada popular organitzada pel Centre Andorra Sostenible va donar el tret de sortida el setembre del 2003, el mateix any de la creació de l’organisme que depèn del departament de Medi Ambient. Enguany se celebraria la dinovena edició, però l’última es va deixar de fer ara fa cinc anys, el 2017.

La cita es duia a terme durant la Setmana europea de la mobilitat –que se sol celebrar pels volts de l’última quinzena de setembre– per difondre’n els valors, una iniciativa que se celebra en l’àmbit europeu. Durant la pedalada eren desenes de ciclistes de totes les edats, així com algunes autoritats que donaven suport a l’acte, qui inundaven el centre de les parròquies per reivindicar una mobilitat sense fums cada setembre.

Mirant enrere, tant en la primera edició de la bicicletada popular com en les que van venir després, els infants van ser-ne els protagonistes: nens amb rodetes auxiliars, amb la pròpia bicicleta petita, d’altres a les cadires adaptades a les bicicletes dels progenitors o bicicletes de muntanya amb sidecars i fins i tot tàndems inundaven els carrers. Es tractava d’una jornada festiva i familiar que comptava amb desenes de voluntaris, música, dansa i activitats. A l’arribada als participants els esperaven entrepans i fruita ecològica, botifarrada popular i un taller de reparació de bicicletes, així com d’altres d’enfocats als petits. Era una excusa per pedalar en família i com a societat tenyint els carrers de dorsals en defensa d’una mobilitat sostenible. A més, es donaven obsequis als participants, tant als més petits com als grans. Així mateix, en alguna edició es va comptar amb la presència de l’Agrupació Ciclista Andorrana.

La desena bicicletada popular, que es va celebrar el 2013, va batre rècord d’assistència, amb 300 participants sobre rodes. En aquell cas, el punt de sortida de l’acte central del desè aniversari d’Andorra Sostenible va ser el Prat Gran d’Encamp, però la ubicació i el recorregut s’ha modificat al llarg de les edicions anualment. Tanmateix, tot i que en general es realitzava una volta interparroquial de cinc quilòmetres, en la tercera edició –que sortia des d’Ordino– es podia triar entre dos itineraris de diferent intensitat: el curt de cinc quilòmetres, anar i tornar, i el llarg, de disset. En la sisena edició la pedalada sortia des de Sant Julià, a la vuitena es donava el tret de sortida des de la Massana, mentre que la primera partia del Parc de la Mola d’Escaldes-Engordany. A més, l’entitat solia oferir en préstec a tots els ciutadans que ho volguessin una bicicleta elèctrica.

Andorra Sostenible també compta amb l’audiovisual De Bicicletada a Bicicletada, que recull els actes que es van desenvolupar durant la primera dècada al voltant d’aquesta iniciativa. El servei es va crear amb la missió de fomentar tota mena d’activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre el respecte mediambiental, i tot i no continuar amb la pedalada, el foment de l’ús del vehicle sense motor de dues rodes continua sent un dels objectius. Sobretot ho és durant la Setmana europea de la mobilitat, quan l’organisme treballa per limitar el trànsit de vehicles amb combustibles fòssils i animar les persones a utilitzar mitjans de transports sostenibles que inclouen caminar, el ciclisme i l’ús del transport públic per mitigar la petjada de carboni.

tracking