Cuidar l'hort i la salut

Els horts socials de la Massana es van inaugurar ara fa 15 anys, amb una primera edició en què cinc agricultors van sembrar les primeres llavors del projecte. El comú treballa per recuperar un altre terreny on ubicar més parcel·les.

La inauguració dels horts socials de gent gran a la Massana, a Cal Cintet.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa 15 anys el comú de la Massana va inaugurar els horts socials per a la gent gran, habilitats a Cal Cintet, a Sispony, amb la posada en marxa de la primera edició de la iniciativa, engegada per Reig Fundació. El primer terreny, de 1.500 metres quadrats i cedit per la família Rossell, va ser conreat el 2007 per cinc agricultors que van sembrar els primers fruits del projecte. Ester Segura, coordinadora del projecte dels horts socials de Reig Fundació des del 2003, recorda que l’expresident de la fundació Òscar Ribas va inspirar-se en els horts socials de Barcelona per portar la iniciativa cap a Andorra. Segura explica que els comuns, que van rebre amb molt entusiasme el projecte, van apuntar-s’hi a poc a poc, sent Sant Julià la primera parròquia a unir-s’hi el 2001. La Massana va fer-ho sis anys més tard, amb la certesa dels beneficis que tindria per als padrins. La coordinadora del projecte assegura que a la parròquia massanenca, igual que a la resta, el projecte va ser molt ben acollit i va tenir un “èxit rotund”.

“El projecte permet als padrins socialitzar, fer exercici, estar a l’aire lliure i fer una cosa tan rica com conrear la terra i recollir els fruits, amb la satisfacció que això suposa per a ells”, explica la consellera de l’àrea Social, Francesca Guerrero. A més, Guerrero afegeix que, tot i que hi ha algun hortolà “expert”, n’hi ha molts que van aprenent i “entre ells s’ajuden molt”. La coordinadora del projecte assegura que, per a molta gent, haver de cuidar d’una parcel·la “ha significat una diferència molt important”, a alguns “els ha salvat d’anar al bar cada dia”, posa d’exemple Segura. “Té un vessant molt terapèutic, hi ha molta gent que viu sola o amb els fills a fora, també els va molt bé als qui tenen alguna malaltia física o mental”, diu Ester Segura.

Reig Fundació s’encarrega actualment de “fer de paraigua” de l’organització dels horts socials dels set comuns amb la voluntat “d’anar tots a l’una” i “mantenir els estatuts dels inicis”. Per això, cada any organitzen una reunió per posar opinions en comú i pactar possibles canvis en les parcel·les. Com a mostra d’aquesta cohesió, Segura explica que algun cop, quan un hortolà s’ha quedat sense parcel·la a la seva parròquia s’han fet pactes amb altres comuns amb horts lliures perquè conreés allà.

Aquest any la Massana ha atorgat les onze parcel·les de què disposa actualment, ubicades en un terreny cedit pel quart davant de l’escola andorrana. “Vam tenir nou sol·licituds i posteriorment en vam rebre dues més”, especifica la consellera, que apunta que estan treballant per buscar noves parcel·les, ja que “la demanda és forta” i volen “evitar fer sortejos si no és necessari”. Segura recorda que altres anys havien tingut més sol·licituds, fins i tot “una vegada havia estat necessari sortejar-les”. “Sempre hem anat cobrint les places i si no alguns agricultors han compartit parcel·la, sempre s’intenta que tothom tingui un tros de terra”, manifesta la consellera. Fins fa tres anys el comú comptava amb aquesta parcel·la i la de Sispony, fins que el propietari del terreny va decidir recuperar l’espai.

Tot i que la temporada encara s’allargarà una mica més, “fins que el temps ho permeti”, els hortolans han celebrat aquesta setmana el final de temporada amb un pica-pica preparat a partir dels aliments conreats als seus horts. Aquest any els hortolans han gaudit d’una “collita important de tomàquets”, i alguns també han cultivat cebes, carbassons, patates, mongetes, enciams i cols, tractant-se d’una “bona collita”. “Alguns han tingut coses per regalar, han estat molt contents”, diu la consellera.

tracking