Música amb valors
El Canòlich Music va posar-se en marxa fa una dècada a Sant Julià de Lòria amb la voluntat de transmetre els valors cristians als joves a través de la música. El festival entra a les aules i pretén ser “un extra dins el camí educatiu”.
Crear un festival de música que transmeti valors cristians als joves no és una tasca fàcil i el Canòlich Music ja fa una dècada que ho aconsegueix. Mossèn Pepe Chisvert, rector de Sant Julià de Lòria, celebra enguany el desè aniversari de l’esdeveniment, assegurant que encara queda molt camí per endavant. La il·lusió i la voluntat d’educar en valors va ser el motor que va posar en marxa aquesta iniciativa a la parròquia laurediana. “Volíem donar resposta als joves i acompanyar-los en la seva educació a través del seu llenguatge: la música”, explica Chisvert, que agraeix que “des del minut zero vam tenir tot el suport de la parròquia i les institucions”.
El camí que ha seguit el Canòlich Music no ha estat sempre planer i el rector en destaca els canvis que ha anat prenent el festival per tal “d’adaptar-se a cada moment de la història”, posant com a exemple la readaptació del festival que va haver de fer-se durant la covid, quan es va optar per enregistrar els concerts en format vídeo. En aquest sentit, el mossèn incideix que “les dificultats més importants amb què l’equip organitzador s’ha hagut d’enfrontar giren entorn de frustracions, desil·lusions i manca de confiança que, potser, l’han fet trontollar”, però assegura que “gràcies a la comunió de l’equip organitzador, les noves edicions s’han anat succeint”.
Amb tot, destaca que la consigna final sempre ha estat donar protagonisme als joves, donant importància a la seva opinió i decisió dels artistes convidats. “Sempre preguntem al consell de joves quin format de festival prefereixen i el perfil dels artistes per acostar-nos als seus gustos”, explica Chisvert, que apunta que el requisit és que tinguin algun tema amb cànons de transmissió de valors. En el cas del raper Grilex, el mossèn explica que va tenir “tant èxit” que van decidir tornar a repetir aquest any a l’escenari. “Mai repetim artistes més de dues vegades i canviem els destinataris”, diu Pepe Chisvert. Des de l’arribada de la pandèmia, el festival aposta per entrar a les aules i crear una aura “d’agermanament” dels seus assistents, tot allunyant-se de la “massificació”. “Vam veure que així arribàvem més als joves, i més portant artistes com en Miki [Núñez]”, incideix, afegint que la idea és “portar fins i tot petits concerts als espais de l’aula per tenir un acompanyament més personalitzat”. Amb referència al cantant, el rector recorda la desconnexió que significa per a l’artista venir a Sant Julià i oferir aquestes xerrades als nens i nenes. “Cal recordar que va fer el grau d’Educació”, matisa. A més, destaca la importància dels educadors en aquest procés i descriu el festival com “un extra dins el camí educatiu”. El Canòlich Music també deixa fora l’alcohol, ja que “és una activitat educativa” i “ni ens ho plantegem”. “Els criteris del festival són els mateixos que apliquem en el món educatiu”, afegeix.
Aquest any, 3.068 persones han gaudit de l’esdeveniment, sent un “triomf” per a l’organització. Chisvert considera que la xifra d’assistents s’ha anat mantenint al llarg del temps, tot i que alguns cops “la resposta del jovent no ha estat la desitjada”. Tot i això, assegura que “la sorpresa ha vingut d’altres col·lectius que sí que s’han fet seu el Canòlich Music”, anomenant les “multitudinàries celebracions amb els grups de gòspel, els nodrits concursos del Dona’t a conèixer o la participació de les escoles quan el Canòlich les ha visitat”. En aquest sentit, el mossèn ha recalcat que “no hi ha tantes” activitats culturals que aglutinin els tres sistemes educatius del país i la finalitat del festival és “continuar mimant la iniciativa educativa”.