Escriptura nadalenca
El concurs de contes de Nadal arriba aquest any a la 35a edició amb la participació de més d’un centenar d’escrits. L’objectiu del certamen és incentivar a l’escriptura des de l’edat infantil i també animar els adults a formar-ne part.
La tardor de l’any 1988 la Biblioteca Nacional va posar en marxa un concurs de contes de Nadal amb l’objectiu de potenciar l’hàbit de l’escriptura. Tanmateix, els responsables de la iniciativa van decidir tirar endavant la iniciativa amb la finalitat de presentar la biblioteca com un centre “més participatiu i dinàmic”. Durant els seus primers anys el certamen va estar enfocat al públic infantil, amb participants de com a màxim 18 anys. Va ser a partir de la tercera edició quan es va donar cabuda a tot el públic, afegint la categoria d’adults.
El concurs arriba enguany a la 35a edició seguint el mateix camí que es va traçar en els seus inicis. Inés Sánchez, cap de la Biblioteca Pública de Govern, explica que per tal de tirar endavant el concurs es va demanar el suport de les escoles, que van acollir-s’hi de seguida a través de la presentació d’escrits escolars on es treballava el conte. “Tenim molt suport escolar, la categoria infantil és en la que sempre tenim més participació”, menciona. D’altra banda, diu que la categoria juvenil és la que més costa, mentre que la d’adults “acull cada cop més gent”. Tot i això, Sánchez considera que el fet que els infants hi participin amb treballs escolars “fa que perdi una mica l’essència dels inicis, que era que s’hi unissin per voluntat pròpia i de forma voluntària, no obligats”. L’únic condicionant per participar en el concurs és que el motiu del conte sigui nadalenc, perquè “vam pensar que podia ser inspirador”, coincidint amb les dates nadalenques. Així, Sánchez recorda que no és només que el relat passi per Nadal, sinó que aquest tret “ha de ser important per a la història i la seva trama”.
Aquest any un centenar de contes de totes les categories han estat entregats per optar als premis, fet que manté la participació en “l’habitual dels darrers anys”. La cap de la biblioteca recorda que un any es van superar els 200 contes perquè “les escoles ens portaven textos de classes senceres i molts no passaven el filtre”. A partir d’aquí van decidir demanar als centres que fessin ells mateixos una selecció d’aquells escrits que consideraven que podien optar a la participació.
El jurat varia cada any i el formen persones relacionades amb el món de la cultura i normalment un premiat d’un any anterior, “perquè vegin el funcionament de les valoracions”. Els principals criteris que segueixen per escollir els guanyadors són l’originalitat, la coherència dels textos i la correcció lingüística. Inés Sánchez explica que des de fa un parell d’anys imparteixen un taller pràctic d’escriptura de contes de Nadal on animen joves i adults interessats a presentar-se a participar-hi per “ajudar a donar forma a les idees i trobar fonts d’inspiració per escriure un relat nadalenc”.
Sánchez recorda perfils com Mariona Bessa, que recentment ha publicat la seva segona novel·la, i Ludmilla Lacueva, com a escriptores que han guanyat en alguna ocasió el concurs de contes de Nadal i han acabat publicant novel·les, i fins i tot emportant-se premis de fora del país. “Són una mostra que el concurs funciona, és clarament el que volem, que la gent es pugui llançar al món de l’escriptura i els pugui servir de trampolí per intentar arribar al món professional”, manifesta. Així, destaca que el de Nadal de la Biblioteca Pública és dels pocs concursos que encara fan acompanyament a la publicació dels contes guanyadors, un fet que “s’està perdent perquè ja no es publiquen llibres en paper al Govern”. En aquest cas, enguany toca la publicació del volum, que agruparà les dues edicions anteriors.