Un convidat molt especial
Es compleixen deu anys de la visita del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, en el marc dels actes pel 20è aniversari de l’ingrés d’Andorra a l’organisme internacional. El mandatari va elogiar el model de país.
El 2013, Andorra celebrava el 20è aniversari de l’ingrés a l’ONU. I quina millor manera de commemorar l’efemèride que convidar l’aleshores secretari general de l’organització internacional, Ban Ki-moon, que va protagonitzar una històrica (i maratoniana) visita oficial al país el dia 2 d’abril.
La idea s’havia començat a gestar un any abans, a iniciativa de l’ambaixador del Principat a les Nacions Unides, Narcís Casal. “En plena preparació de l’agenda d’actes per als 20 anys de l’entrada a l’ONU, Casal va apuntar que seria interessant que Ban Ki-moon pogués venir a celebrar-ho, i així conèixer el país de primera mà”, recorda Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors a l’època.
Fer-ho possible no era, a priori, gens fàcil. Saboya ressalta que “quan planteges una visita d’aquestes característiques el primer que has de tenir en compte és que el pes de la teva agenda és menor amb relació a la dels altres. I la del secretari general de les Nacions Unides està molt subjecta a conflictes internacionals o altres possibles imprevistos”.
Dos factors van facilitar que Ban pogués venir al Principat. En primer lloc, es va aprofitar que es trobava visitant altres petits estats europeus per emmarcar la visita en aquesta gira. D’altra banda, “el model educatiu del país, basat en la convivència de tres sistemes, va cridar molt la seva atenció, i va ser clau perquè es decidís a visitar Andorra”, explica l’excap de Govern Toni Martí. “L’educació és un dels eixos principals del pensament de Ban Ki-moon i això va ajudar molt”, agrega Saboya.
La visita es va desenvolupar en una jornada farcida d’actes institucionals, en què Ban va pronunciar fins a tres discursos: a l’edifici del Govern, al Consell General –era el primer no andorrà que parlava des del faristol–, i a l’Auditori Nacional, on va tenir lloc la recepció oficial del mandatari.
La intervenció a l’edifici administratiu va generar un gran ressò internacional. Era el primer cop que el màxim responsable de l’ONU es referia a la crisi oberta a la península de Corea. Mitjans d’arreu del món van recollir les seves paraules. Coreà d’origen, Ban va avisar el règim de Pyongyang que “les amaneces nuclears no són un joc” i el va instar “a complir les resolucions de l’ONU”.
“Hi havia periodistes de tot arreu i era normal que sorgissin qüestions relacionades amb l’actualitat internacional”, indica Martí. “Aquestes declaracions van tenir molta repercussió, però també cal recordar que Ban Ki-moon va elogiar Andorra i la va posar com a exemple a seguir en molts temes. Va lloar la paritat al Consell General, va ressaltar el nostre compromís amb la pau i els drets humans, i també va fer especial èmfasi en el procés d’obertura econòmica”, enumera.
Tot i la seva transcendència, la jornada va passar força desapercebuda entre la ciutadania. “És cert que a diferència de quan ens visita un Copríncep francès, no es va organitzar un gran acte obert a tothom”, reconeix l’excap de Govern. “Però es va haver d’optar pel format que millor s’adequava a l’agenda prevista”, matisa.
En tot cas, tant Martí com Saboya coincideixen que tot va anar com la seda, en gran manera gràcies al caràcter afable del convidat. “La visita era complexa quant a seguretat, però Ban Ki-moon va mostrar-se molt proper i molt entranyable en tot moment, i això va fer que tot plegat fos més fàcil de gestionar”, conclou l’exministre.