El 'boom' Polo

Carmen Polo, la dona del dictador espanyol, va visitar el país l’estiu del 1966. En aquell temps es consolidava Andorra com a centre turístic de primer ordre.

Rebuda a Andorra de Carmen Polo pel Copríncep Ramon Iglesias Navarri.Fèlix Peig

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any 1966 Andorra rebia la visita oficial de Carmen Polo, la dona del dictador espanyol, Francisco Franco. L’aristòcrata va fer un viatge el 27 de juny d’aquell any al país acompanyada no pel seu marit, però sí per l’esposa del ministre de la Governació, Ramona Rodríguez Bustelo, la dona del governador civil de Barcelona, María Rojas Gestosos, i Maria Dolors de Sangenís i Graells, dona l’alcalde de la capital catalana. En la seva arribada pel riu Runer, va ser rebuda pel Copríncep episcopal, Ramon Iglesias Navarri, pel síndic d’Urgell i pels membres del Consell General.

La visita de la dona del dictador va ser en ple boom turístic i comercial del Principat. En aquells inicis dels anys seixanta es van consolidar les avingudes Meritxell i Carlemany com a l’eix comercial del Principat, a més de sumar-se al comerç diversos magatzems. Pau Chica, arxiver de fons històric de l’Arxiu Nacional, explica que “la visita de Carmen Polo consolidava d’alguna manera Andorra com un centre turístic de primer ordre, és a partir dels seixanta quan es comença a obrir el turisme, i va comportar que persones de classe alta vinguessin a buscar un producte de luxe que en el cas espanyol no podien trobar”.

“L’obertura de l’autarquia espanyola comença a partir dels seixanta i encara hi havia molt producte francès que no arribava a la dictadura espanyola, però sí que arribava a Andorra, i aquí el país va trobar un nínxol de mercat turístic i comercial important amb aquestes importacions que es feien des de França i altres països europeus cap a Andorra”, explica Chica.

Després de la rebuda, Polo i les seves acompanyants es van desplaçar fins a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, on van visitar comerços com Prisunic, un gran magatzem que importava productes francesos, i Pyrénées. A més d’aquestes grans superfícies van visitar petites botigues. Alguns policies de paisà dies abans de l’arribada de Polo van dirigir-se a diversos establiments per avisar de la visita de la dona del dictador espanyol. Als comerciants se’ls informava que els establiments havien de tancar-se durant dues hores quan arribés Carmen Polo perquè pogués comprar amb tranquil·litat i sense aglomeracions.

Un dels exemples de botiga que va visitar va ser la joieria Sant Eloi d’Escaldes-Engordany, una botiga especialitzada en el comerç de les perles cultivades. La propietària, Cecilia París, explica que Polo estava interessada en les perles australianes, un tipus de gemma que té un diàmetre a partir de nou mil·límetres cap amunt. La joiera comenta que “durant la visita de Polo a la seva botiga va ser amable i es notava que entenia del gènere, tot i que va intentar regatejar i va discutir qualitats”.

La comitiva i Carmen Polo un cop van donar per finalitzades les compres van fer nit al Park Hotel d’Andorra la Vella, un establiment que l’escriptor Alfred Llahí al llibre Històries de la nostra història 2 cataloga com “potser l’establiment hoteler més luxós de l’època, obra de l’arquitecte Joan Margarit”.

El matí següent van acudir a missa i a congregar a l’església parroquial de Sant Esteve de la capital, i més tard, a les sis de la tarda del 28 de juny, van abandonar Andorra.

Polo, a la frontera hispanoandorrana.

tracking