Un pas per ajudar

La caminada popular contra el càncer és una marxa que es va iniciar el 2014. L’activitat va sorgir arran de la voluntat d’Assandca per reivindicar les necessitats oncològiques al Principat i per estar al costat de la població.

Primera caminada contra el càncer el 2014.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ara fa deu anys l’Associació Andorrana Contra el Càncer, Assandca, organitzava la primera caminada contra el càncer al Principat. La marxa tenia i continua tenint l’objectiu de “reivindicar les necessitats oncològiques davant de Govern”, recorda Josep Saravia, el president de l’associació. La voluntat de l’acte solidari era arribar a la gent i la primera marxa va causar “molt bona acollida”, confirma el president.

En els seus inicis la caminada constava de cinc quilòmetres de recorregut pel rec del Solà entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per col·laborar amb la primera causa de l’associació: recaptar fons per reunir 20.000 euros i poder pagar 100 transports sanitaris a malalts de càncer a Barcelona i Tolosa. La resposta de la gent envers la iniciativa va ser tan bona que “s’havien posat a la venda 500 samarretes que es van esgotar en un dia, superant els 700 inscrits”, confirma Saravia.

El president d’Assandca explica que “registrem els participants en la caminada depenent del nombre de samarretes que venem”. Durant els anys la participació ha anat augmentant progressivament: “L’any passat s’hi van inscriure 1.700 persones i enguany ens proposem arribar a la fita de 2.000, a veure si ho aconseguim.”

La idea d’organitzar una caminada per poder reunir fons per a les persones amb càncer va sorgir a través d’una empresa d’imatge que va considerar que “seria una bona activitat per a la població i una bona idea per recaptar fons”, confirma Saravia. Els col·laboradors ferms de la iniciativa des dels seus inicis van ser el Grup Pyrénées i la Fundació Jaqueline Pradere. Tot i el suport d’aquestes dues empreses, durant alguns anys de la marxa van col·laborar amb la cursa de la Dona, però “enguany no ho portarem a terme ja que considerem que cada causa ha de tenir el seu dia i no ens hem de treure protagonisme entre nosaltres”, assegura Saravia.

Aquest any i amb motiu de l’aniversari dels deu anys de l’inici de la caminada, l’associació ha decidit celebrar un concurs. Aquest consta d’exposar una fotografia amb les deu samarretes que hi ha hagut fins ara de la caminada. “Encara no sabem qui decidirà el guanyador, si bé serà per m’agrada a Instagram o bé serà un jurat privat. Tot i això, la fotografia més maca i que tingui més vots guanyarà un xec per consumir a Pyrénées”, assegura Saravia.

L’últim servei pel qual es van mobilitzar l’any passat va ser perquè a Andorra es pogués oferir el tractament de radioteràpia.

Tot i la voluntat de l’associació, Govern va descartar la construcció d’una unitat de radioteràpia. Marsol en unes declaracions el mes d’agost passat considerava que “no és el moment” de posar en marxa aquesta iniciativa i continuen en la línia perquè els pacients que necessiten radioteràpia puguin tenir “el millor servei en centres de tractament d’Espa­nya i França”. L’associació manté la petició de la radioteràpia i avança per millorar la qualitat de vida dels pacients. Amb el comú d’Andorra la Vella va arribar a un acord perquè els afectats poguessin utilitzar una aula del centre esportiu dels Serradells per fer classes de ioga i gimnàstica. Aquest any les activitats s’han pogut ampliar fins a dues classes per setmana. Tot i la bona acceptació que ha suposat la caminada i l’augment de participació fins als 1.800 inscrits, des de l’associació volen reivindicar que falten voluntaris per al dia a dia dels malalts de càncer i que “s’ha d’estar al costat de la societat”.

tracking