Esquimals andorrans
L'hotel Iglú de Grandvalira es va inaugurar ara fa quinze anys, amb l’objectiu d’aportar un punt diferenciador a les pistes. L’allotjament es va construir cada any fins al 2019, quan van voler fer un gir en la proposta.
Grandvalira ara fa quinze anys engegava un projecte per aportar un punt distintiu i de valor a les pistes d’esquí. Es tractava de l’Iglú Hotel, que va obrir les portes la temporada 2008-2009. El director de Mountain Business Development de Grandvalira, Xavi Salinas, recorda que “durant un viatge a Suïssa vaig poder veure una empresa que tenia un poblet d’iglús i em va donar la idea de poder-ho traslladar a Andorra”.
Construir un iglú a Grandvalira va suposar molta feina en què fins a deu persones van treballar alhora durant el mes previ a l’obertura per fabricar l’hotel amb tres mil metres cúbics de neu. “Per fer l’iglú vam necessitar fins a tres màquines per moure la neu, a més de tenir en compte les escultures de gel que hi havia a dins i el manteniment que s’havia de fer gairebé diàriament”, explica Salinas. L’iglú tenia una durada que es limitava a la temporada d’esquí, des del desembre fins a l’abril, i suposava invertir molts recursos per poder-lo fer realitat. “Era molt costós produir-lo. Al principi quan vam començar la iniciativa era més fàcil, ja que nevava molt més i les temperatures ho permetien. Des del 2019, però, vam deixar de fer l’iglú i vam pensar a oferir una altra proposta d’allotjament als nostres clients”, explica Salinas.
La construcció va suposar una despesa de 150.000 euros i comptava amb més de 600 metres quadrats on es podien acollir fins a 30 persones. Fer nit a l’Iglú Hotel costava entre 99 i 300 euros si es reservada la suite romàntica amb jacuzzi propi. A més, amb l’estada entrava el sopar, l’esquiada i l’esmorzar. En els seus inicis l’Iglú comptava amb tres habitacions, però amb els anys es va anar ampliant. “Dins de l’iglú s’hi van arribar a fer sopars en grup, fins i tot es va arribar a tenir dos menjadors i habitacions on hi podien estar entre vuit i nou persones”, assegura el director.
L’Iglú Hotel de Grandvalira va tenir una gran acollida entre els amants de la neu, “la construcció suposava per a les pistes tenir un punt diferenciador, aportàvem exclusivitat a Andorra”, assegura Salinas. Tot i que al principi va tenir una gran acollida no va arribar a les expectatives dels seus impulsors. El director explica que “l’iglú no va arribar a tenir el mateix ressò que el que vam veure a Suïssa. El nostre turisme és llatí, es caracteritza perquè li agrada més el sol i fer nit en sacs de dormir i alhora passar fred no va acabar de tenir el mateix èxit que havia tingut la idea al poble suís”.
L’oferta d’allotjament a la neu de Grandvalira s’ha transformat des del 2019. L’antic iglú ha s’ha convertit en cabanes de fusta i domos recobertes amb una capa de plàstic aïllant que recull el mateix concepte mantenint la forma, però amb totes les comoditats d’un hotel convencional i sense haver de passar fred. “La nostra proposta actual ha passat a ser molt més sostenible que l’iglú, ja que ara la nostra construcció ha deixat de ser anual i no s’ha de construir cada any”, comenta el director.