Un mes per rendir
Menys pressió i menys distracció són alguns dels factors que ho afavoreixen
El mes d’agost és, tradicionalment, l’època preferida per les empreses per fer vacances. La sensació és que el món gairebé s’atura. I si no el món, almenys el nostre territori i els països veïns. Tant a Andorra com a l’Estat espanyol la majoria d’empreses abaixen la persiana i no tornen fins al setembre. A l’agost, així, es considera que la productivitat global és la més baixa de tot l’any.
Però, segons alguns estudis fets recentment, aquesta percepció té matisos, especialment pel que fa als treballadors i, és clar, en funció del sector (els de temporalitat, com el turisme, no els podem incloure). En època de vacances molts treballadors, individualment, poden rendir més. Un patró que es reprodueix en altres moments de l’any en què hi ha períodes vacacionals.
Gina Aran, experta en recursos humans i professora d’economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ho explica: “La productivitat personal és la relació entre els resultats que aconsegueix el treballador i els recursos que hi dedica, especialment el temps”, per tant, “el fet de no haver d’interactuar amb tantes persones permet concentrar-se i tenir menys interrupcions, que són grans lladres de temps”.
En el mateix sentit s’expressa Marc Corral, psicòleg clínic i laboral, col·laborador de NIVI. “La pressió a la feina és menor. Hi ha moltes empreses tancades i per tant la demanda de feina és menor. Tenim menys inputs i per tant el treballador es pot dedicar a coses que no pot fer habitualment”. Així doncs, tasques que en una oficina sovint queden al calaix, com l’arxivament de documents, durant l’agost és més fàcil dur-les a terme. “No reps tantes trucades, tampoc tens tantes demandes dels companys, per tant et pots dedicar a fer coses que la urgència del dia a dia t’impedeix fer”, insisteix Corral. “Aconseguim una sensació de realització i de fer net”, hi afegeix l’experta en recursos humans. Aran també destaca el fet de tenir autonomia per planificar-se i orgnaitzar-se. “És motivador i pot ser, ben portat, una font de major productivitat.” Una tranquil·litat que també permet “planificar el curs que ve i fins i tot renovar l’espai de treball”, tasques que sovint queden pendents i que poden fer que es comenci a treballar, després de les vacances, amb més nerviosisme de l’habitual per tot allò que ens va quedar pendent.
A partir d’aquí hi ha altres factors que poden fer que un treballador rendeixi més. Una petita motivació per a tots aquells a qui els toca treballar quan la resta fa vacances. Corral exposa que “hi ha més hores de llum i, per tant, hi ha més temps d’oci, fet que ajuda pel que fa a estrès i feina”. Si quan surts de la feina encara és clar i tens temps de fer esport a l’aire lliure o et queden hores per dedicar-les a l’oci quan altres mesos no ho pots fer, el benestar personal augmenta i, per tant, també es rendeix més.
Aquest element va estretament lligat amb una altra mesura que se sol implantar durant el mes d’agost: la jornada intensiva. “És una proposta que es recomana a totes les empreses que ho puguin fer perquè s’ha vist que la productivitat també s’incrementa”, afirma Corral. Aran ho corrobora: “Empreses capdavanteres ja han optat per horaris flexibles o intensius, de manera que quedi temps per gaudir de la vida personal. Les dades indiquen que en aquests casos reduïm absentisme i accidents de treball, alhora que incrementem la implicació pel fet que treballar en aquella empresa facilita la conciliació de la vida professional i personal”. A més, “l’agost, sent un mes vacacional i calorós, encara demana amb més intensitat aquesta mesura”.
En aquest punt també insisteix el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. “La conciliació laboral i familiar és un element important que a Andorra no tenim. Si a les vuit saps que has d’anar a buscar el nen a la guarderia però deu minuts abans encara ets a la feina, saps que arribaràs tard, que a la guarderia t’esbroncaran, que a més no tindràs temps d’anar a comprar... tot això no ajuda pel que fa al benestar del treballador i, per tant, influeix en la seva productivitat”, assegura.
Per això aprofita per reclamar millores en aquest sentit. “El Consell General sempre ha estat dominat per la classe empresarial i no es tenen en compte els treballadors”, afirma, afegint que “aquí tenim empreses del segle XVIII i XIX que intenten sobreviure al segle XXI”. Ubach considera que “quan les empreses es queixen que no guanyen diners s’haurien de plantejar per quin motiu és, de la mateixa manera que s’haurien de demanar per què els treballadors no rendeixen prou. Potser caldria canviar alguna cosa”.
Des del seu punt de vista, “l’ambient de treball” també és un element primordial. “Hi ha empreses que tenen guarderies a la feina o llocs d’esbarjo per als treballadors. Si l’empresari fa un esforç perquè el lloc de treball estigui bé i s’hi treballi bé, també repercutirà”, detalla. En aquest punt, però, Gina Aran recorda que el canvi ha de ser global. “Ara sentim que moltes empreses parlen de posar, per exemple, un billar a la feina per tenir una estona d’oci. Està molt bé, però si segueixes tenint un cap tòxic, de què et serveix? De res. Hi ha d’haver un canvi de cultura a l’empresa”, assegura.
El psicòleg també afegeix l’entorn en què les persones s’han de moure com un altre element a tenir en compte. “El nombre de persones al carrer és menor, per tant, no tardes tant a fer els desplaçaments i, per tant, són minuts que guanyes per al temps d’oci”, manifesta.
La calor és un altre condicionant. A les oficines, gràcies als aires condicionats, queda neutralitzada, però sectors com el de la construcció, on l’activitat és a l’aire lliure, influeix en el rendiment dels treballadors. És per això que en aquests casos és més habitual que les vacances es concentrin a l’agost, ja que és un dels mesos més calorosos.
Canvi de tendència
Els anys de crisi econòmica també han propiciat un canvi de tendència en el repartiment de les vacances. Moltes empreses no es podien permetre el luxe de tancar un mes seguit, així que es va començar a mantenir cert nivell d’activitat en un mes tradicional de vacances. La internacionalització de les empreses hi ha ajudat. Si fora de les fronteres hi ha activitat i els tractes els fas a l’estranger no pots tancar portes de manera tan clara. “Si vols ser competitiu no et pots permetre tancar”, manifesta Aran, tot assenyalant que si com a empresari no dones un servei ja no és que el doni l’empresa del poble del costat, sinó que a qualsevol país del món hi haurà algú disposat a donar-lo i amb unes condicions prou competitives. I els resultats, pel que diuen els estudis, han estat positius.
Aran recorda que es recomana fraccionar les vacances al llarg de l’any i no concentrar-les totes en un mes. Disposant, això sí, d’un període mínim de quinze dies. “Això permet no tan sols fer desconnexions, sinó tenir altres beneficis com ara gaudir de millors condicions en l’estada vacacional”, exposa.
Retorn de vacances
Malgrat que es treballi a l’agost, al final, uns dies de vacances s’acabaran fent. Així que cal tenir presents algunes recomanacions per tal que la tornada a la rutina no sigui complicada. L’experta en recursos humans explica que és bo no tornar de vacances just el dia anterior a la incorporació i posar-se el despertador abans durant els últims dies de vacances per acostumar el cos als horaris que haurà de fer.
Pel que fa als companys, és bo tenir “molta paciència” amb els que tornen de vacances, ja que els ritmes d’incorporacions són lents. “Torna l’estrès a l’oficina i segurament els primers dies no seran gaire eficaços, per tant caldrà ser tolerants amb el seu rendiment”, explica. Així, una opció és fer una reunió d’equip per “reenganxar-se a la feina”.
Alguns treballadors poden patir estrès postvacacional, que sol durar entre deu i quinze dies. “És un sentiment de tristesa, més similar a una depressió”, aclareix el psicòleg Marc Corral, per la qual cosa “són factors que no sumen, sinó que resten a l’hora de parlar de productivitat”. Corral, però, deixa clar que aquest problema no el pateix tothom (la consultora espanyola Addeco xifra en un 30% les persones afectades) i que és cert que pot acabar repercutint en els companys.
Una altra síndrome és l’estrès prevacacional, que pateixen aquells que treballen “pendents de les vacances”, però l’afectació seria mínima, assenyala Corral.
El psicòleg, a més, deixa clar que en el món dels recursos humans ja fa molts anys que s’intuïa, s’observava, que aquells que treballaven durant l’agost ho feien “de manera diferent. Sense càrregues, amb opció d’endreçar les coses pendents i que això tenia una repercussió positiva”. És per aquest motiu que es va anar recomanant no fer vacances a l’agost, si bé admet que “no tothom les pot fer al juny o al setembre”.