reportatge dmg
Un país a descobrir
Ordino és la vall preferida dels viatgers, segons els guies turístics L’intrusisme laboral és el principal problema del col·lectiu
Durant els mesos d’hivern Andorra viu la millor època turística. Els hotels s’omplen d’amants de la neu que es reuneixen per venir a gaudir. Però, què passa durant l’estiu? Tot i ser temporada baixa, el país acull turistes que venen a conèixer “l’altra cara d’Andorra”, i la feina dels guies turístics s’incrementa. “La nostra tasca és donar a conèixer la història i fer que el turista sàpiga com es vivia abans, quines són les diferències amb l’actualitat, etcètera”, assegura Marisa Tauziet, vicepresidenta de l’Associació de Guies Turístics d’Andorra (AGTA).
Els itineraris turístics es fan en funció als gustos dels clients. “Hi ha qui demana rutes culturals perquè vol museus, altres volen conèixer l’art romànic i les esglésies, hi ha qui prefereix rutes de muntanya caminant o a cavall... Ens hem d’adaptar a la demanda”, explica Bianca Meeuwissen, guia turística i propietària de l’agència My World of Experiences. De fet, l’organització dels itineraris no depèn dels guies, sinó de les agències de viatges. Els guies turístics només acompanyen a complir el programa, ajuden les agències a, per exemple, cercar informació sobre els horaris d’obertura d’esglésies o museus, però no fan el traçat del recorregut. “No volem treure’ls la feina”, comenten des de l’AGTA. Sigui com sigui, guies i agències coincideixen que la vall d’Ordino és la ruta preferida per mostrar el país. “Les vistes panoràmiques que ofereix són un dels grans atractius”, confirma Meeuwissen, que també és vocal de l’Associació de Viatges d’Andorra (AAVA). “És una zona que agrada molt als visitants perquè la vall és preciosa, hi ha pobles típics del país, i compta amb museus molt interessants, com el d’Areny-Plandolit o el de la Miniatura”, afirma Tauziet. L’altra zona preferida dels turistes és el nucli antic d’Andorra la Vella. “És un imprescindible per conèixer i entendre la història del país”, explica Catherine Phae, propietària de l’agència Sol i Muntanya.
La Casa de la Vall és el lloc més visitat. “És pura història d’Andorra”, comenta Tauziet. La segueix la Basílica menor de Meritxell, el Museu del Tabac i l’església de Sant Joan de les Caselles. Altres rutes destacades són per la zona d’Engolasters i Encamp. “Tot i això els comuns haurien de donar més informació sobre rutes i llocs meravellosos que són totalment desconeguts, tant per a guies com per a visitants”, reclama Meeuwissen.
DIVERSITAT DE PÚBLICS
El perfil de turista que ve a visitar Andorra varia segons la temporada. Entre abril i novembre la majoria són persones jubilades, tot i que també ve gent jove a relaxar-se o caminar per la muntanya, de nacionalitat francesa o espanyola. “D’espanyols teníem peticions quasi cada dia. Des de fa uns sis anys la imatge d’Andorra com a supermercat ha anat desapareixent i la prioritat ja no és únicament comprar”, asseguren des de l’AGTA. “En canvi, el 95% dels nostres clients són francesos”, comenta Phae.
Així mateix, en aquests últims anys el país està rebent una onada de turistes que no són dels països veïns. “Treballem amb turistes d’Alemanya, Dinamarca, Suècia, o Holanda. Cada vegada hi ha més demanda, tot i que de moment som nosaltres qui contactem amb ells perquè vinguin a conèixer el país”, explica Meeuwissen. També està creixent el turisme japonès, tot i que segons l’AGTA són persones que no dormen a Andorra, sinó que visiten els monuments més destacats i marxen cap a un altre país el mateix dia. Les persones discapacitades també són un tipus de turista en creixement. “Encara que no ho sembli Andorra és un país amb accessibilitat per a aquesta gent”, afirma Tauziet. “Hi ha llocs, com ara les construccions antigues, on no poden entrar, però els expliquem la història d’aquell monument des de fora. En canvi, a museus com el Carmen Thyssen o el del Tabac no hi ha cap problema i poden fer la visita com tothom”, argumenta.
UNA FEINA QUALIFICADA
Ser guia turístic oficial a Andorra no és bufar i fer ampolles. Per poder treballar a través de l’associació cal tenir una experiència professional de cinc anys en una agència de viatges, superar el curs de Patrimoni de 70 hores lectives, i aprovar un examen d’accés a l’AGTA. “Estem promocionant Andorra i hem de donar molt bona imatge. No volem gent que expliqui ximpleries”, assegura Tauziet. Actualment, l’AGTA compta amb 25 afiliats, que són residents i treballen com a autònoms. “Som autònoms perquè només hi ha feina a l’estiu. A l’hivern els turistes no s’interessen per les rutes. Per aquest motiu les agències tampoc volen agafar guies turístics com a empleats, i per tant hem de treballar per compte propi”, explica la vicepresidenta.
Tot i això, l’intrusisme en la professió dels guies turístics està a l’ordre del dia. “A poc a poc i amb l’ajuda de Govern estem avançant molt en aquest tema, però encara queda feina per fer”, explica Tauziet.
D’altra banda, Meeuwissen justifica la feina de guia turístic que no forma part de l’AGTA. “Entenem que l’associació es vulgui protegir, però no hauria de ser imprescindible tenir un títol. El més important és trobar gent enamorada del país capaç de transmetre aquesta passió als turistes.” La guia turística també destaca un altre problema. “Hi ha alguns idiomes que des de l’AGTA no es cobreixen. Han d’entendre que no podem dir no a un client perquè no tenim un guia que parli la seva llengua. Ens busquem la vida per oferir la visita i que el client quedi content”, conclou.
MÉS DE 40 ESGLÉSIES ROMÀNIQUES
Un dels itineraris turístics amb gran demanda és el de l’art romànic. El país compta amb més de 40 esglésies que obren a la temporada estival per donar a conèixer tresors arquitectònics que atrauen milers de persones cada any. Entre les més visitades es troben Sant Joan de Caselles, a Canillo, i Sant Miquel d’Engolasters, a Escaldes-Engordany.
Fer turisme còmodament
De l’1 de juny fins al 31 d’octubre, el Bus Turístic obre les portes a qui vulgui descobrir Andorra amb la màxima comoditat. El vehicle, que compta amb un guia turístic i una audioguia en quatre idiomes, ha tingut un augment del 9% de passatgers i de facturació respecte del 2017. Segons dades d’Andorra Turisme, juny i juliol són els mesos que més han notat l’arribada dels visitants, amb un increment d’un 19% i un 35% respectivament. El bus ofereix una ruta per les parròquies cada matí de dilluns a diumenge, entre les 9 i les 13.30 hores. Els dissabtes, l’itinerari s’allarga fins a les 16 hores, ja que inclou dinar. Els turistes poden conèixer l’Andorra romànica des d’Encamp fins a Canillo; el vessant urbà de Sant Julià fins a Engolasters, els paisatges i els antics oficis des de la Farga Rosell i la Massana, l’energia del país des del Museu de l’Electricitat fins al camí hidroelèctric d’Engolasters; i descobrir un país de muntanya passejant pel Parc Natural del Comapedrosa fins al telecabina de la Massana.