Televisió
La nit d''Oppenheimer'
El film de Christopher Nolan va ser el gran triomfador dels Oscar en endur-se set estatuetes, entre les quals a millor pel·lícula, millor direcció i millor intèrpret.
El film Oppenheimer, de Christopher Nolan, va ser el gran triomfador de la 96a edició dels Oscar, celebrada la nit de diumenge. La producció va emportar-se set estatuetes, entre les quals la de millor pel·lícula i la de millor director, la primera en la dilatada trajectòria del cineasta britànic.
Complint tots els pronòstics, Emma Stone i Cillian Murphy es van endur els premis a millor actor i millor actriu pels seus treballs a Pobres criaturas i Oppenheimer, respectivament. La cinta basada en la vida del físic teòric i pare de la bomba atòmica també va sumar el guardó de millor intèrpret de repartiment per a Robert Downey Jr., així com millor fotografia, millor banda sonora i millor muntatge.
Pel que fa a la cinta del grec Yorgos Lanthimos, tambéva embutxacar-se tres premis en els apartats tècnics de millor disseny de producció, disseny de vestuari, i maquillatge i perruqueria. A aquest últim també aspirava l’equip de La societat de la neu, de Juan Antonio Bayona.
Barbie, el fenomen taquiller de l’any, arribava amb vuit nominacions, però va haver de conformar-se únicament amb el premi de millor cançó per What I Was Made For, de Billie Eilish i Finneas O’Connell. Tampoc la intèrpret America Ferrera, nominada per aquest film, va poder imposar-se a Da’Vine Joy Randolph (Los que se quedan) com a millor actriu secundària.
Sort adversa també per a l’última creació de Martin Scorsese, Los asesinos de la luna, que no va aconseguir cap dels deu Oscar als quals aspirava. Entre ells el de millor fotografia, en què el mexicà Rodrigo Prieto va perdre davant el suís Hoyte van Hoytema, que va guanyar-lo per Oppenheimer. Així mateix, Lily Gladstone, que optava a ser la primera nativa americana a guanyar el premi a millor actriu, no va aconseguir imposar-se a Emma Stone.
Bayona, amb La societat de la neu, tenia el dur repte de batre la britànica La zona de interés, però la cinta sobre la idíl·lica vida d’un comandant nazi al costat del camp de concentració d’Auschwitz va complir amb els pronòstics i va guanyar com a millor pel·lícula internacional. El també espanyol Pablo Berger competia amb Robot Dreams a millor pel·lícula d’animació, premi que es va endur el japonès Hayao Miyazaki amb El chico y la garza.