Conxita Marsol
“Els documents han d'estar al comú, no a casa dels excònsols”
Marsol es mostra crítica amb els comuns anteriors i considera que potser amb una llei de responsabilitats els polítics faran una gestió més seriosa dels diners, patrimoni de tothom
La cònsol subratlla que vol començar amb projectes nous i deixar d’haver de posar ordre en la gestió del consolat anterior, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.
Continuen aclarint l’herència que han rebut, a l’última sessió el senyor Minguillón va presentar documentació que no era al comú, l’han analitzat?
El document que va presentar el senyor Minguillón és un informe de l’interventor de l’època en relació amb la contractació de l’empresa per fer un plec de bases, que nosaltres no hem trobat cap acord de junta de govern per contractar-la ni cap acord d’intervenció. Al comú no hi és aquest document, ell l’ha presentat, i cadascú que pensi el que vulgui però entenc que els documents han d’estar al comú, no poden estar a casa dels excònsols, per tant és un tema que em preocupa.
La gestió de la pista de gel està envoltada de problemes?
Com vaig dir, no estàvem davant d’una il·legalitat sinó d’una irregularitat perquè és cert que el treball es va fer, això sí que ho hem pogut comprovar. L’empresa va fer el treball i el va presentar al comú, és per això que nosaltres vam dir què va fer malament el comú? No va passar per junta de govern ni va fer la fiscalització, ara ja ho hem fet, i això és una irregularitat i sorprèn, a més, que l’excònsol tingués el document que ell diu que és de l’interventor a casa. Una vegada ha passat per consell de comú, que cadascú en faci la lectura que cregui oportuna.
És legal tenir documents que són de la gestió pública del comú a casa?
Entenc que no, a mi no se m’ha ocorregut mai, penso que fins i tot està prohibit però tampoc ho he volgut mirar i si més no no és lògic. Potser si ets un cònsol especial i vols tenir còpies a casa podríem parlar de còpies però que al comú no hi sigui un document i el presenti un excònsol en consell de comú? Perquè uns dies abans, quan va veure l’ordre del dia va venir i me’l va presentar i li vaig dir que no li acceptava perquè al comú no hi era. I em va dir que ho portaria al consell de comú que penso que quan tots els consellers van votar a favor la cosa estava tancada i no calia anar més enllà.
Per tot el que estan trobant vostès i d’altres comuns o pel que revelen els informes del Tribunal de Comptes, caldria una llei de responsabilitats polítiques?
Fa dies que al Consell se n’està parlant i jo crec que sí, no per això especialment sinó en general fa seriós, és necessari, sempre ajuda que les coses funcionin. Crec que tenim molts controls i funcionen i s’han de respectar però a més una llei de responsabilitat política, per què no?
Per fer més seriosa la gestió pública?
Ja es fa seriosa, són petits punts que s’han de polir i potser una llei d’aquestes farà que les coses es mirin amb una mica més de cura. Jo sóc molt legalista i potser és un defecte avui dia però quan hi ha una norma m’agrada aplicar-la perquè entenc que és el que s’ha de fer. El Consell suposo que per aquesta falta de reacció moltes vegades a les recomanacions o més que recomanacions del Tribunal de Comptes s’està plantejant una llei d’aquest tipus, que en part és una pena perquè amb els mitjans de control que tenim no seria ni necessària. Però si veiem que no fem cas del que ens diuen potser sí que ens hem d’autoaplicar perquè hem de ser molt rectes. Estem administrant diners públics, és el patrimoni de tota la parròquia que s’ha fet amb l’esforç de tots els ciutadans, s’ha de ser molt estricte i jo ho penso ser i potser en algun punt em perjudicarà però estic disposada a assumir-ho.
Comentava des de l’oposició la consellera Dolors Carmona que hi haurà més externalitzacions, és el seu tarannà?
No ho hem parlat, però podem plantejar-ho d’aquí a un any o quan sigui, hem parlat de la d’higiene i potser que algun dia se’n plantegin d’altres, no és un tema que tinguem sobre la taula, ni que ens haguem plantejat, ni el portàvem al programa, ni és cap prioritat nostra, ara dir que no n’hi haurà cap, tampoc.
Quins canvis vol que inclogui la revisió del pla d’urbanisme?
En els sis mesos que fa que hi som ens hem dedicat a arreglar coses i a posar-les com ens agraden i ara hem de començar a construir i una de les coses que vull mirar és el pla d’urbanisme, no l’he obert. Està fet, em consta que l’antiga corporació el va adjudicar, que l’empresa que el va fer el va entregar a temps, al desembre ,i ara al juliol el començarem a mirar. La idea seria a veure si cap a l’octubre podem fer l’aprovació provisional per de cara a final d’any o començament de l’altre tenir l’aprovació definitiva perquè és important que el tinguem fet i operatiu.
Hi ha marge per fer canvis respecte al que va encarregar l’antiga corporació?
Pel que m’explica el servei tècnic s’han fet coses bastant bé. Podem canviar algun criteri perquè sigui una cosa més política però tampoc s’ha modificat excessivament. Volem el dret de repassar-ho perquè som la corporació que l’aprovarem i una revisió d’aquestes no es pot fer fins d’aquí a 7 anys. Tenim un model de ciutat bastant al cap, bastant sostenible i, per tant, volem que el pla inclogui algunes modificacions, passos soterrats que potser no es van preveure, com el de la Rotonda que farà més còmoda i accessible la ciutat.
Algun altre pas soterrat?
El de Bonaventura Armengol. Si en fem un hem de fer l’altre, no serà una cosa que afrontem demà, o potser sí si realment veiem que és necessari, i tècnicament potser tampoc estem parlant de cap cosa important i potser hem d’estar en aquesta línia, però no m’ho he mirat.
La cessió com quedarà?
Al programa no vam parlar de si la rebaixaríem o no i d’entrada ho veiem difícil. Es valorarà en algun moment si fent alguna mesura podem incentivar la construcció i els sectors que hi treballen. Ho estudiarem però som conscients que Andorra la Vella necessita espais i aportacions per tot el que volem fer. Encara no puc manifestar-me.