Christiane Pablo

“A les agències de viatges oferim millors preus que a Internet”

“A les agències de viatges oferim millors preus que a Internet”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Christiane Pablo, explica les diferents problemàtiques del sector, amb Internet com a principal problema a afrontar.

Com està funcionant la campanya d’estiu?

Està sent fluixa. Hi ha diferents factors. Econòmic, geopolític, Internet, la publicitat de les grans empreses… Tot això influeix sobre el mercat.

Ha baixat la facturació?

Globalment d’Andorra no ho sé, perquè cada empresa funciona de manera diferent. Anys anteriors, abans de la crisi, les vacances es projectaven amb molta anticipació. Ara és tot a l’últim moment, a corre-cuita.

És per un tema de diners?

Tots els factors hi influeixen. Depèn de si et donen les dates a la feina, de si tens temps de buscar... Internet et dóna disponibilitat de fer la recerca en qualsevol moment, i això és imparable i no hi podem influir. Però hi ha una obligació social de fer treballar les agències d’Andorra.

Què vol dir?

A la joventut ni l’hi passa pel cap d’entrar en una agència per buscar els seus viatges. Si es fa treballar l’agència andorrana, en lloc d’alimentar aquestes macroempreses que no aporten res a l’economia del país ni a ningú, s’ajuda la gent d’aquí.

Quins avantatges té anar a una agència?

L’assessorament d’un professional, més comoditat, solucionar problemes... A mi el que em fa molta llàstima és que hi ha molta gent que no compra el viatge amb entusiasme, sinó pel preu. A més, si la gent es planifica el viatge pel seu compte i després fa la comparativa amb el que li oferim, a l’agència tindrà millor preu.

Ofereixen preus més competitius que a Internet?

Nosaltres ho tenim tot a l’abast, Internet inclòs. Tenim acords amb majoristes, aerolínies i hotels. És un circuit professional.

Un viatge d’un pressupost de 1.500 euros a Internet, per quant el poden trobar?

És una pregunta tan general que no es pot dir. Depèn de quan vulguis marxar, a quina hora, on vols anar, a quina època de l’any o quin tipus d’hotel. Tot influeix en el preu.

Programar un viatge, és més ràpid per Internet o en una agència de viatges?

En una agència, i a més no t’has de preocupar. Molta gent ho intenta per Internet, ho troba complicat i quan ve ho solucionem ràpidament. Ara, però, hem detectat gent que ens demana que li proposem un viatge i un pressupost. Nosaltres ho fem i després ho compra per Internet. Ja és un tema d’ètica, perquè darrere d’aquest pressupost hi ha un treball professional.

Com es pot solucionar?

Proposaré a l’associació que quan fem un pressupost treballat, que el client pagui 10 o 15 euros. I si al final es contracta el viatge, es descompta.

Això es fa en altres països?

I tant! A Espanya, França, Alemanya i molts altres. Aquí no s’ha cobrat mai perquè no hi havia necessitat, però penso que seria una manera que la clientela s’adonés que darrere de la proposta de viatge hi ha una feina.

I no pot allunyar més els clients de les agències?

No ho sé. Però és un problema del sector. No som una oficina de turisme, sinó una empresa que ven viatges.

On es viatja aquest estiu?

El món cada vegada es fa més petit. Ara a l’Orient Mitjà i nord d’Àfrica, per tema terrorisme, no s’hi pot anar. Al sud-est asiàtic hi ha monsons, a l’hemisferi sud és hivern, per al Carib també és mala època... Queda Europa, Amèrica del nord i el Japó.

Quantes agències hi ha al país?

Declarades unes 30, entre emissores i receptores. Després n’hi ha de no declarades.

Per a 70.000 habitants és molt, oi?

I tant.

Això vol dir que els andorrans són molt viatgers?

Sempre ho han estat. Per necessitat, per vocació, per geografia, per dinamisme...

Més a l’estiu o a l’hivern?

Abans de la crisi hi havia temporades, que influïen en les tarifes aèries. Ara va tot per disponibilitat. El mercat és dinàmic. El moment que mires, el que tries i el que compres són tres tarifes diferents. Ja no hi ha temporada alta o baixa.

A banda, a Internet també hi ha els pisos d’Airbnb. Els afecten?

És un problema general per als països. Tots els governs ho volen regular, perquè és una economia que no paga impostos.

Treballen conjuntament amb Andorra Turisme?

Som independents però hi ha col·laboracions. Per exemple, ara amb el Cirque du Soleil el producte s’ha comercialitzat a través de les agències de viatges i hotelers, amb paquets d’estada i entrades. Hi ha coordinació i busquem que hi hagi interlocució fluïda. La relació és bona.

tracking