Mezian al-Masaoudi
“Els ignorants associen els violents amb l'islam”
Té 68 anys i en fa més de 40 que viu a Andorra. És vocal de la junta del Centre Cultural Islàmic, una entitat que procura donar recer moral als musulmans que viuen al país. L’associació calcula que són uns 2.000 els residents que professen l’islam al Principat; ciutadans de desenes de nacionalitats diferents, provinents de països tant del nord com del sud.
Acaben de finalitzar el ramadà. Com ha anat?
Aquest any hem passat molt bé el ramadà, no hi ha hagut cap problema. Vam acabar el dia 6 al matí amb una pregària.
La gent que treballa ho té difícil per seguir el dejuni?
No, no veig pas que sigui difícil. Pots negociar amb el patró fer un horari intensiu, que era el que feia jo quan treballava. Quan es parla sempre s’arriba a bon port, però, és clar, depèn de la feina. Jo crec que sempre es pot arreglar.
No totes les feines donen aquest marge als treballadors.
Que jo sàpiga no hi ha cap discriminació amb això. La meva filla fa la pregària al mateix despatx on treballa i no té cap problema. Els patrons ho entenen. I si hi ha dies que no pots fer el ramadà no el fas. Al final és responsabilitat d’un mateix. Si tens dificultats a la feina o estàs malalt no fas el ramadà.
Com era el país quan vostè va arribar, fa més de 40 anys.
Andorra sempre ha viscut en clans, en famílies. Ara els joves ja es comencen a fer amb la resta. Tot i així, jo mai m’he sentit estrany, tot i que tothom té un punt de racisme.
Què vol dir?
Des del moment en el qual dius: “Què fa aquest aquí”, ja demostres un rencor cap a aquesta persona.
Ho té més fàcil un estranger ara que abans?
Sí, i tant. Aleshores no coneixies ningú i sempre trobaves dificultats. No hi havia tants estrangers. Però la gent sempre ens ha rebut bé.
Diria que per a un estranger és més fàcil la integració aquí que als països veïns?
T’integres si et vols integrar. No és que hi hagi racisme a Catalunya, la diferència és que aquest és un país petit. Fa 40 anys ens coneixíem tots. En canvi, a les ciutats grans no es fien els uns dels altres.
Que Andorra sigui un Estat petit, hi ajuda?
Sí, i tant, als llocs petits sempre és més fàcil la integració. Ara ja tinc passaport andorrà, però quan vaig arribar mai em van tractar diferent. Al contrari, abans de venir aquí vaig viure a Vic i m’ensenyaven català.
Com ha afectat la crisi als treballadors?
Al principi es va notar molt. Hi va haver gent que es va quedar sense feina i necessitava ajuda. Però se n’ha sortit.
La crisi ha quedat enrere, doncs?
Diria que sí. Ara tothom treballa, estan bé, s’han recuperat. No guanyen tants diners al mes com abans però la cosa va bé. Si cobren mil euros, doncs mil euros, no passa res. Treballar sempre fa bé.
Des del Centre Cultural Islàmic procuren que els més petits mantinguin els orígens.
Sí, tenim un mestre que ensenya àrab al centre els dissabtes i els diumenges i un altre, un funcionari del Marroc, que n’ensenya cada dia als col·legis. Això sí, fora de l’horari escolar.
Amb això n’hi ha prou?
És evident que no. Fer àrab una hora o dues a la setmana no serveix de res. Ara bé, si el nen fa classes i quan arriba a casa l’ajuden, li parlen en àrab, l’ajuden a escriure... llavors sí que es notarà.
I a llegir.
És clar. A les escoles no hi ha material en àrab perquè hi hauria d’haver gent que sabés àrab. Però crec que a la biblioteca pública del Govern sí que hi hauria d’haver llibres en àrab.
De quines altres maneres es pot transmetre des d’aquí la cultura pròpia?
A nosaltres ens agradaria organitzar activitats, fer festes, presentacions, exposicions... Però no tenim mitjans. A l’entitat la gent té pocs recursos.
Quina opinió té dels atemptats que està perpetrant l’anomenat radicalisme gihadista?
Aquests de l’Estat Islàmic... Estat potser sí, però d’islàmics no tenen res. Res. Aquests atemptats els fa la gent que és ignorant directament. Perquè ignoren el que és aquesta religió. I els mitjans de comunicació els ajuden.
Perquè s’associa islam amb radicalisme?
Sí. Quan aquesta gent va en contra de l’islam. S’agafen a la religió perquè és immensa, però de religiosos no en tenen res.
Tem que els occidentals barregin islam amb violència?
És que a Occident tenen un problema. El cas de l’avió que es va estavellar als Alps, per exemple. Alemanya primer va dir que eren gihadistes islàmics, després com que allà no hi van trobar res relacionat amb l’islam van dir que aquell home estava boig, que estava malalt.
...
Quan no troben cap vinculació amb l’islam diuen que estan malalts, que són bojos. Però, què és això?
El discurs de l’odi i l’extrema dreta van en augment, com també les agressions racistes.
Paguem justos per pecadors. Nosaltres aquí, a Andorra, estem bé, hi ha molta seguretat i tranquil·litat i la gent sap que no tenim res a veure amb tot això. Els ignorants associen els violents amb l’islam, i per això augmenta el recel cap als musulmans. Com passava a Espanya amb ETA, que tot el que era basc era violent, o a Catalunya amb Terra Lliure. Qui parlava en català ja el miraven malament. Aquesta gent destrossa la convivència.
Què en pensa de l’acord d’associació amb la Unió Europea?
Crec que serà molt dolent per al país, perquè ens obligaran a fer el que vulguin, i el país és petit i no té recursos. Però s’haurà de signar.