Josep Àngel Mortés

“Som conscients que cada cop hi ha menys diners a repartir”

La bona sintonia entre comuns afavorirà l’acord de transferències, segons mortés, que espera que la revisió del pla d’urbanisme afavoreixi un impuls a la construcció

“Som conscients que cada cop hi ha menys diners a repartir”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cònsol està convençut que es trobarà un repartiment de transferències bo per a tothom i que inclourà les especificitats, segons comenta al Parlem-ne, de COPE Andorra-AD Ràdio.

Els límits amb la Massana han tornat a provocar una causa judicial. Com s’ha de resoldre aquest conflicte?

És complicat perquè cada comú vol tenir o creu que té la raó, té la seva documentació que demostra al llarg dels anys que cadascú defensa el seu territori, i en aquest cas és seguir aportant les proves de la delimitació que té cada comú, i com que no ens posem d’acord acaba a la Batllia des de fa molts anys.

Ordino s’ha plantejat anar a la Batllia perquè hi hagi una delimitació definitiva nova?

Hi ha dues vies, l’administrativa i la civil, tot està iniciat i surten sentències i es van cremant etapes, però s’ha d’anar fins al final i és la nostra obligació. Si penses que és teu ho defenses fins al final, i la Massana farà el mateix, i al final algú li haurà de donar la raó a una parròquia o a l’altra i quan arribi, que sigui com abans millor per tal de dedicar aquests diners a inversions que aportarien més a la parròquia, però finalment estem defensant territori que pensem que és nostre i és molt legítim i la nostra obligació fer-ho.

En quines inversions treballa el comú?

En la remodelació de les escoles velles, hem fet l’obertura d’ofertes i estem analitzant els pressupostos del concurs públic i l’adjudicarem com a màxim en un mes. És una inversió plurianual important que s’acabarà el 2018. Després hi ha la revisió del pla d’urbanisme, ja s’ha fet l’obertura de plecs i estem en fase de revisió de les dues empreses que s’han presentat per adjudicar-lo.

Quin calendari tenen per al pla d’urbanisme?

Un dels criteris importants a més del preu i les memòries de la filosofia d’aquest pla era el temps en què s’acabava, pot rondar entre 35 i 50 setmanes, i és un dels factors que tindrem en compte a l’hora d’adjudicar-lo.

Estaven estudiant què farien amb la cessió. Baixarà?

En principi la idea és mantenir-la. Al moment que comencem a treballar el pla l’haurem d’estudiar i veurem de quina forma podem redefinir-ho tot. La cessió urbanística hi ha vegades que pot ser molt bona i d’altres que pot ser contraproduent, perquè t’acaba obligant quan tens molts terrenys a fer manteniment d’espais on saps que no tens res a fer-hi ni a curt ni a mitjà termini, però és tal com és la llei. Per nosaltres el percentatge d’ara és perfectament vàlid.

Hi ha projectes esperant la revisió del pla per construir?

Segurament hi ha gent que està esperant, però no hi ha hagut gaire activitat i en funció del que facis amb el pla pots promoure que hi hagi més construcció o menys construcció, i per nosaltres és afavorir que hi hagi construcció però dins de la filosofia de parròquia, evitant grans edificis, perquè ara hi hauria una sèrie d’unitats d’actuació i de blocs tots iguals que estaven al pla.

Canviar la normativa obliga el comú a donar contrapartides als propietaris?

Això és el que mirarem dins la revisió del pla, és evident que la nostra intenció no és anar a perjudicar els propietaris, ni de bon tros, sinó facilitar que puguin fer aquestes construccions però marcar una mica la línia. Les compensacions poden anar per volumetria en lloc d’alçades, ho hem de veure.

És partidari d’externalitzar serveis. Se n’han fet de nous?

Volíem externalitzar la treta de neu però vam tenir només una proposta i l’hem desestimat perquè no entrava dins del nostre pressupost i aquest any ho farem amb personal intern i és un dels temes que continuem treballant.

Ordino ha cedit l’atenció domiciliària. Què li representava?

Crec que hi havia dues o tres persones que utilitzaven aquest servei, per tant, no és una gran despesa, ni de bon tros, però és una competència del Govern i la traspassarem i això no canviarà res. Al contrari, el que han d’entendre els usuaris de tots els comuns és que tindran un servei molt millor del que tenien amb els comuns no perquè el dels comuns sigui dolent, sinó perquè s’ampliarà i si ara era de 12 hores serà de 24 i intentarem que sigui de més qualitat.

El problema de la negociació amb el Govern vindrà per les transferències. S’han de mantenir els criteris de població i territori i afegir-ne de nous?

Població i territori són perfectament vàlids perquè són dos criteris molt objectius i es poden mantenir, i se n’han d’afegir d’altres. Quins són? Tampoc ho tinc clar, és el que estem estudiant.

Encamp diu que s’hi han d’afegir les especificitats. Hauria de tenir un tracte particular Ordino per tenir Arcalís?

No sé si un tracte particular, però segurament un tracte diferent a la resta, com també Sant Julià per tenir Naturlandia, la Massana també té estació. Cada par­ròquia té les seves especificitats i és un dels aspectes que haurem de valorar a l’hora de fer el repartiment de transferències, que no serà fàcil, segur que no. Al final el més important és que tots estem predisposats a fer que això sigui així, a treballar en una mateixa línia per optimitzar finalment els recursos de l’Estat.

Com es poden introduir aquests criteris?

Anirem parlant, és evident que hi ha una part important política perquè cap parròquia vol perdre diners perquè és menys inversió que pots fer, però al final ens hem d’adaptar tots, com quan es van congelar les transferències, que penso que va ser una idea encertada, i una vegada estigui fet aquest repartiment de transferències i competències entenc que hi sortirem guanyant tots.

No hi ha gaires diners a repartir i el Govern voldrà que siguin el mínim possible?

Exactament, però hi ha molt bona sintonia entre tots els comuns i ja partim d’una molt bona base, i som tots conscients que cada cop hi ha menys diners i hem d’optimitzar-los al màxim.

tracking