Josep Àngel Mortés

“Cal defensar cada parròquia, però el país passa per davant”

El mandatari es mostra “agradablement sorprès” pel bon ritme de treball amb els grups de l’oposició i subratlla que no hi ha discrepàncies fortes sobre competències i transferències

“Cal defensar cada parròquia, però el país passa per davant”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Amb el capítol de competències tancat i una base d’acord sobre transferències confia que el text estigui enllestit en un mes per iniciar el tràmit parlamentari, i es mostra confiat que es posarà l’interès del país per davant de les discrepàncies parroquials, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Han entrat en la fase més delicada de la reforma de competències i transferències, la de parlar de repartir els diners.

Quan es parla de diners tots escombrem cap a casa, però d’entrada partim d’una base perquè les transferències estaven congelades en 54,6 milions i s’ha tancat la reforma en 55 milions.

Els comuns estan d’acord amb la base i les discrepàncies són amb els grups parlamentaris?

Hem agafat un ritme de treball tothom en positiu per tal de tancar el projecte, que en un 90% pot estar tancat, precisament per això estem fent aquestes reunions, perquè es pugui arribar a un consens i que pugui sortir un projecte que estigui avalat per totes les parts, en aquest cas Govern, comuns i grups. No hem d’oblidar que ja ho vam treballar abans el Govern i els comuns i vam sortir amb tota una sèrie de bases consensuades i acords importants, una bona base de treball.

Es treballa amb més consens del que inicialment es podia pensar pels enfrontaments entre els grups al Consell?

Segurament, tothom està treballant de forma constructiva, que penso que és el més important, i tothom pot tenir el seu posicionament, però al final ens hem de posar d’acord perquè hem de defensar cada parròquia el que és nostre, però arriba un punt que el país ha de passar per davant i hem de saber trobar l’equilibri, que ens vagi bé a tots i que tinguem una reforma que ens serveixi per als pròxims 15, 20 o 25 anys.

Com veu el posicionament de Liberals, està molt en sintonia?

Hem de felicitar-nos tots perquè la feina és constructiva i alguns cops sembla que hi ha manifestacions de discrepàncies fortes i no, és una negociació i ho parlem. Pensava que aniria més lent perquè portem una legislatura bastant tensa i m’he quedat agradablement sorprès. Estem parlant de lleis importants i s’ha de fer el mínim de política possible i tothom està en la mateixa línia.

S’ha d’atendre la petició d’Andorra la Vella perquè pesi més la població?

Seria més fàcil negociar si fossin dues parts però som set i cadascú té la seva especificitat, i serà molt difícil arribar a un acord si no es deixa anar per una banda a canvi del que es rebi per una altra, i el fet que estiguem avançant molt ràpidament vol dir que tots estem disposats a tirar aquesta reforma endavant i crec que al final és el que preval. Si tots anem a estirar al màxim no arribarem mai a cap acord. I a vegades ja no és la xifra final, que podem estar parlant de 100.000 euros més o menys, a vegades són més temes polítics.

A Ordino el criteri que més li aporta és el compliment de compromisos?

Hi havia dos compromisos, el cadastre, que el tenim acabat, i la separativa, que pràcticament la tenim tancada, i ens afavoreix aquest criteri, però per exemple el de pernoctacions no ens afavoreix gens.

Com evolucionen els ingressos del comú aquest any?

Hem anat reduint deute, estem al 150 i escaig per cent del sostre d’endeutament, 18 milions. El més important és trobar l’equilibri i que Arcalís sigui autosuficient. En ingressos, com que la construcció no s’ha desenvolupat de forma més equilibrada pensem que de mica en mica anirà tirant endavant. Estem treballant la revisió del pla d’urbanisme, amb sentit comú, perquè es pugui construir amb una normativa que no diria més restrictiva, però sí més adequada al nostre entorn. A vegades pots guanyar els mateixos diners fent un edifici més petit però diferent que blocs de pisos, que penso que n’hi ha molts de tancats, i hem de buscar d’altres coses.

Hi ha transaccions immobiliàries a Ordino, es nota en els ingressos d’ITP?

N’hi ha però no com anys enrere. La gent busca habitatges diferents, no el típic pis, hem de canviar una mica en aquest aspecte les formes de fer les coses i no hi ha gaire oferta d’aquesta.

Com veu la polèmica sorgida de la consellera d’SDP Sílvia Bonet?

Ho veig des de fora per les notícies però és una llàstima perquè els temes que estan sorgint no fan cap benefici a la política general del país. Als polítics no ens fa cap favor perquè l’opinió pública ens acaba ficant a tots al mateix sac i si algú n’ha fet alguna que la pagui, tothom sabrà el que fa, si ho fa dins de la llei o fora i és responsable dels seus fets, i si algú fa alguna cosa fora de la llei i acaba sortint a la llum pública que agafi les seves responsabilitats. Per mi és una llàstima perquè embruta tota la classe política i les coses que puguin passar si és que han passat acaben sent perjudicials per al país.

Es parla de despeses i pagaments i dona una imatge que els polítics busquen cobrar?

Sí, i hi ha gent que diu per les xifres que estem parlant... però quan es parla de diners públics és igual 5 euros que 5 milions, són diners públics i hem de saber gestionar-los i optimitzar-los de la millor manera possible perquè reverteixin a la ciutadania, per això ens han elegit, per gestionar el patrimoni públic.

Quan algú es presenta a les llistes i després surt de la formació hauria de deixar l’escó?

No hem d’oblidar que a Andorra hi ha un sistema de partits però la realitat és que es vota les persones històricament. Sempre ha passat, jo he vist històricament gent que s’ha presentat amb l’esquerra i l’han votat unes persones, després s’ha anat a la dreta i l’han votat les mateixes persones, per tant, no és un tema d’ideologia, sinó de persones, però també es cert que els partits polítics estan molt ben estructurats. Penso que cada cas té les seves especificitats, no conec exactament les interioritats del cas d’SDP i crec que s’hauria d’analitzar cas per cas.

tracking