Jordi Torres Arauz
“Si ser cònsol ha de ser dedicació exclusiva no hi estaré d'acord”
Reitera que és possible compatibilitzar la feina pública i la privada, que ho continuarà fent i que la proposta de transferències del PS es pot acceptar modulant percentatges
Mentre es confirma el procés per dissoldre Grandvalira, el mandatari insisteix en la necessitat d’equilibrar el repartiment de les transferències i que mantenir la feina privada és compatible amb la de cònsol, segons comenta en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.
El possible trencament de Grandvalira afectarà tot el país i tot el sector turístic, com es viu des del Pas de la Casa?
Hi ha gent de tot, els que ho veuen molt perjudicial i els que ho veuen molt beneficiós. L’altre dia parlant amb gent del Pas em deien que el trencament provocarà que el turista que vulgui esquiar al Pas s’hagi d’allotjar al Pas, i ara hi havia gent que es quedava a Soldeu o al Tarter perquè podia esquiar després a l’altre lloc.
I a Encamp, com es veu?
Tenim el Funicamp, i crec que el té registrat Saetde, la gran part de gent que puja pel Funicamp se’n va a esquiar a Pas de la Casa-Grau Roig més que a Soldeu-el Tarter, per tant, afectarà però no d’una manera accentuada. El Funicamp hi serà igual, les estacions i la neu.
Segons el Tribunal de Comptes el Funicamp és inviable.
El que estem pagant de préstec més la gestió se’n va a més de dos milions de dèficit i és cert que és important, però tot el que aporta el Funicamp a l’hivern a Encamp és molt bo. La majoria dels hotels tenen una ocupació que de mitjana potser estan per sobre del 80% gràcies al Funicamp. En dos anys acabarem de pagar-lo i baixarà de manera considerable perquè gairebé és un milió de retorn de préstec i la despesa serà d’un milió, i crec que encara ho podem pal·liar més renegociant. Tenim un acord que la gent que accedeix a l’estació pel Funicamp no paga, entra amb el forfet, i podríem negociar que un tant per cent d’entrades pel Funicamp revertís a les arques i potser podríem aconseguir que no fos deficitari.
Com evoluciona l’heliport, quan semblava que tirava endavant ha sorgit una plataforma ciutadana en contra.
Si realment els informes són favorables i no n’hi ha cap que adverteixi d’algun perill que ens desaconselli fer-ho s’acabarà fent. El tema de les plataformes, el fem o no el fem, sempre n’hi haurà alguna que sorgirà en contra, sempre hi ha algú proper a qui el sobrevol el pot molestar, són temes inevitables. Ho puc entendre perquè cadascú defensa els seus drets i si entenen que tenen algun perjudici es pot entendre que reivindiquin i demanin, però si finalment tots els informes són favorables tant Govern com el comú estem convençuts que es tirarà endavant.
La proposta del PS sobre transferències donant més pes a la població trenca la unitat que hi havia fins ara?
Ja érem coneixedors que Andorra la Vella i Sant Julià entenien que els criteris adoptats no s’ajustaven a les seves necessitats. El PS va dir que potser s’havia de donar més pes a la població i menys al territori, ha portat la proposta i el complicat és que tots els comuns ens sentiríem còmodes si el repartiment fos més o menys el mateix, 50.000 o 100.000 euros amunt o avall. Quant hi ha salts importants i un deixa de rebre 800.000 euros i un altre passa a rebre un milió més provoca que no tots hi estiguin d’acord, perquè el primer que volem és mantenir els 55 milions i després que el repartiment i les variacions que hi hagi siguin petites amb els criteris que calgui. Si ho toquem gaire el que farà és desajustar-lo tot i jo soc més partidari de buscar noves fórmules que no afectin gaire l’equilibri que s’havia aconseguit.
Andorra la Vella no estarà d’acord amb l’equilibri?
Fer les coses al gust de tothom és molt complicat.
Què li representa a Encamp que pesi més la població?
Estem en una situació intermèdia, perquè en territori som la segona o la tercera, segons ho mirem, no estem malament, i en població, tampoc. Si ens en baixen un i ens pugen l’altre ens quedarem equilibrats. Andorra la Vella i Escaldes són els grans beneficiats, i Ordino i Canillo els grans perjudicats.
Creu que el PS té alguna intencionalitat política, perquè aquesta proposta divideix DA perquè a la capital li interessa rebre un milió més?
Al final les coses es fan per consens i quan hi ha una majoria d’acord amb una posició si ets coherent i no et malmet gaire al final acabes entrant en el que et marquen les majories. De la proposta que s’havia fet ja sortia beneficiat Andorra la Vella però no d’un milió, i potser nosaltres volem plantejar que tenim el Funicamp i ens crea dos milions de dèficit i molts hotels d’Andorra la Vella i Escaldes se’n beneficien, si tots volem buscar l’especificat i la posem a transferències crec que farem un mal favor.
La proposta del PS serà desestimada, perquè els vots del PS potser es necessiten per aprovar la reforma?
Es pot modular amb els percentatges de manera que ens trobem tots més còmodes.
Està còmode amb l’oposició després de les crítiques per fer la feina privada i la de cònsol?
No hi ha una llei que ho reguli, en el tema ètic cadascú pot pensar d’una manera, jo sempre he defensat que és viable, la prioritat és una, que és ser cònsol d’Encamp i dedicar-me a la parròquia, però tot i així és un 10% el que dedico a la meva empresa, ja ho vaig dir al comú. Tot això de vegades es treu de context i el que em va saber greu és que es va distorsionar la realitat.
Continua compaginant les dues feines?
Sí, ho vaig dir i ho continuo fent.
De manera més discreta, perquè va ser lleig que estigués al matí fent de topògraf a Andorra la Vella.
Hi ha moments que hi vas més per controlar la feina al despatx i fas més feina interna i d’altres que potser tinc algú de vacances i he de sortir al carrer i ho continuaré fent. És el meu ofici, no m’agrada estar cada dos per tres al carrer, tinc gent per fer-ho però de vegades no queda un altre remei, ens arremanguem i ho fem. De tota la vida els cònsols han tingut la feina de cònsol i la privada i per a mi és plenament compatible, hi ha consellers que ho fan i mentre la llei sigui aquesta jo ho continuaré fent.
S’ha de regular millor?
Si volen que ho facin, jo continuaré defensant que és compatible, si diuen que ha de ser dedicació exclusiva no hi estaré d’acord, una altra cosa és aclarir-ho, però que puguis tenir dues activitats.