Benjamí Rascagneres
“Cal tenir obertura d'esperit per treballar com a policia”
Benjamí Rascagneres (32 anys) es va graduar el 7 de juny passat a l’acadèmia nacional de l’FBI de Quantico (Estats Units), una escola professional d’estudi per a líders policíacs nord-americans i internacionals. Durant les deu setmanes que s’hi va estar va estudiar diferents àmbits, entre els qual destaquen les tècniques més recents en investigació criminal, el lideratge, la psicologia, l’educació física i la intel·ligència policial.
Com valora l’etapa de formació als Estats Units?
Va ser una experiència molt interessant per ampliar coneixements en diferents àmbits com el lideratge i la psicologia, i també per ampliar les xarxes de contactes perquè la criminalitat no deixa de ser transnacional i hem de dur a terme una lluita efectiva contra el crim organitzat.
Quin valor afegit pot aportar per a un policia andorrà o europeu el fet de graduar-se a l’acadèmia de l’FBI?
L’FBI és una institució amb molt de renom perquè excel·leix dins dels cossos de policia gràcies a la recerca. Ells treballen molt amb les universitats i té aquest prestigi per la qualitat de les seves formacions i del treball. La seva recerca els ha permès adquirir noves tècniques que s’estan utilitzant en els àmbits de les noves tecnologies, on cal renovar-se i reciclar-se constantment.
Com es poden posar en pràctica al Principat els coneixements que ha après?
Cada país té les seves particularitats. La formació és americana i es tenen en compte les particularitats dels Estats Units. Els coneixements adquirits es poden aplicar aquí després d’haver analitzat i estudiat les singularitats d’Andorra. Tot el que he après en termes de lideratge es pot aplicar immediatament. Pel que fa a les tècniques d’investigació és com tot, sí que són aplicables, evidentment, però no de la mateixa manera com les hem pogut aprendre allà.
Amb quin aspecte es queda de tot el que ha après?
El que realment m’emporto de l’experiència és la idea que som les forces les que hem de tendir a combatre el crim organitzat mitjançant la ploma i no amb l’espasa.
A què es refereix?
El crim i la delinqüència transnacional cada vegada estan més especialitzats i són cada cop més complexos d’investigar. El que vinc a dir és que cal intentar dur a terme polítiques criminals preventives i que és millor evitar-les que no pas reaccionar. Tampoc no es tracta de deixar d’un costat la reacció per la prevenció, sinó buscar un equilibri de forces i posar l’accent sobre la prevenció.
I com es pot anticipar a les actuacions de xarxes relacionades amb els ciberatacs o el terrorisme?
Aquesta és la pregunta que no et puc contestar. Com fer-s’ho per lluitar de manera eficient contra el crim? Nosaltres representem els governs i ens movem per incentius, com el de protegir la societat.
És un dels temes que com menys se’n parli millor per dur a terme una prevenció que sigui efectiva?
És una pregunta molt delicada de contestar perquè hi pot haver opinions per a tots.
No tan sols s’ha format als Estats Units, sinó també a França. Com a policia, què li han aportat aquestes dues etapes a l’estranger?
Penso que una de les qualitats més importants que aporta formar-se a fora és l’obertura d’esperit, que és fonamental per a la nostra feina. Cal tenir curiositat per conèixer.
Com va sorgir l’oportunitat de graduar-se a l’FBI?
És una proposta que va fer directament l’FBI a través dels seus agregats, que té repartits arreu del món. El d’Andorra depèn de l’agregat de Madrid. L’ens convida cada any trenta estudiants internacionals i Andorra ha rebut una invitació.
Existeixen moltes diferències entre l’FBI de la realitat i el que es pot veure a les sèries?
Malauradament no soc de mirar sèries. Tampoc t’ho sabria dir. Potser es tendeix a magnificar una mica el que es fa. La realitat difereix molt perquè la feina policial també implica molta preparació d’informació.