Artur Mas

“La ingerència a la sobirania andorrana és intolerable”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va oferir ahir una conferència 1-O: referèndum a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella davant d’unes 300 persones.

Quina valoració en fa de l’obertura de la investigació per malversació de fons públics pe part del Tribunal de Comptes espanyol?

Em sembla inversemblant perquè vam ser jutjats i condemnats per posar les urnes, però no se’ns va jutjar per aquest delicte. L’Estat espanyol et pot jutjar per via penal i no considerar que has malversat fons públics i després obrir una altra via per demanar-te responsabilitats patrimonials que et poden arribar a treure els estalvis de tota la vida.

Es votarà l’1 d’octubre?

Jo confio plenament que sí. S’han fet molts esforços i alguns sacrificis per venir fins aquí i espero i confio que hi haurà referèndum.

Aquest cop l’Estat espanyol ho ha intentat impedir des del primer moment.

Estan clarament més durs i, fins i tot, més intolerants. Crec que el president Rajoy vol aturar les urnes a qualsevol preu i se li està posant cara de Nicolás Maduro.

El ‘Financial Times’ ha posat en dubte la gestió de Mariano Rajoy sobre el procés català i el ‘The New York Times’ instava a permetre el referèndum. Quina importància li dona?

Jo ho veig com un èxit de l’estratègia catalana per anar explicant a tot el món quina és la situació i com una reacció a l’immobilisme absolut del govern espanyol. La gent de fora no entén l’immobilisme ni la judicialització del procés català impulsat per la gent de manera pacífica i cívica.

Creu que els últims canvis del govern català després de la destitució del conseller Jordi Baiget poden haver sembrat dubtes entre els independentistes?

Crec que no, perquè aquestes sortides de consellers s’han de veure exclusivament en clau de les seves limitacions personals. Estic segur que tots els que han estat consellers votaran a favor de la independència, però una altra cosa és que per circumstàncies familiars i personals puguin arribar fins a l’últim tram.

Quina percepció creu que hi ha a Andorra sobre el procés?

Hi ha força interrogants i són lògics. Andorra és un país independent però que alhora té un munt de lligams amb Espanya i França. Nosaltres estem fent un procés d’una manera que fins ara no s’ha fet mai i que genera moltes incerteses. Per això he vingut aquí a respondre els inter­rogants.

Ha pogut parlar amb membres del govern andorrà?

Alguns cops en vaig tenir, però recentment no hi he parlat.

Creu que Andorra reconeixeria la independència de Catalunya?

No només Andorra. Tots els països acabarien reconeixent Catalunya, com ha passat gairebé en tots els processos d’independència. Kosovo potser en seria una excepció. Si Catalunya arriba a la independència amb una majoria social interna, estic convençut que Andorra tractarà el tema català com els altres estats.

Com creu que es troben les relacions entre Catalunya i Andorra després del cas Pujol?

Crec que el cas Pujol no ha de deteriorar les relacions normals entre Catalunya i Andorra. Hi ha un bon clima de cooperació i és evident que hi ha hagut una pressió que depassa els límits de la decència política de l’Estat espanyol sobre Andorra que s’està tractant judicialment. La ingerència que ha patit la sobirania andorrana crec que és intole- rable.

“La ingerència a la sobirania andorrana és intolerable”

tracking