Gemma Riba
“El comú i el poble coincidim que Arcalís ha de ser viable”
La cònsol menor d’Ordino repassa projectes com, per exemple, la rehabilitació de les escoles velles i considera que el poble entendrà l’Ampliació de capital a Secnoa
Gemma Riba, llicenciada en lletres, és cònsol menor d’Ordino. Repassa en positiu el mandat i assegura que hi ha empreses interessades en el Centre de Congressos, però diu que esperen ofertes en ferm.
Com valora aquests gairebé dos primers anys del mandat?
En positiu. En el sentit que els projectes que es portaven en cartera o que venien del mandat passat els estem tirant endavant. En l’àmbit pressupostari, un projecte destacat que es va iniciar el mandat passat és la rehabilitació de les escoles velles per fer-hi un centre sociocultural. Preveiem que estigui en funcionament el setembre de l’any que ve. És una inversió d’uns dos milions d’euros en dos anys. Hi traslladarem la ludoescola, l’escola d’art La Capsa i la biblioteca, que disposarà de més espai.
I d’aquí al 2019, quins són els projectes imprescindibles que es plantegen tirar endavant?
En aquests moments estem treballant el pressupost del 2018, que presentarem a aprovació al consell de comú del novembre. Estem marcant-nos el full de ruta dels propers 2 anys pel que fa a projectes i inversions. Un dels projectes que tenim sobre la taula és el centre esportiu, que va iniciar reformes el mandat passat, i que encara té mancances pel que fa a espais com poden ser els vestuaris. Ens estem plantejant un projecte global a llarg termini de com hauria de ser el centre esportiu i, a partir d’aquí, en funció de les possibilitats pressupostàries, treballar-hi.
Una de les qüestions d’actualitat a Ordino és l’imminent concurs per facilitar l’entrada de Saetde a Arcalís. L’obertura del concurs ja té data?
El que estem fent, ara per ara, és analitzar la proposta i valorar la possibilitat d’obrir el capital públic de Secnoa perquè pugui ser participat per privats. El calendari que ens hem marcat és exposar aviat les condicions en una reunió de poble i després fer el concurs.
Saetde proposa comprar com a mínim el 51% d’Ordino-Arcalís i demana entrar-hi al desembre. Es podrà complir aquesta condició?
Intentem valorar, analitzar sense precipitació, l’entrada de capital privat a Secnoa. És un treball d’anàlisi que demana el seu temps, tot i ser àgils. No tenim dates exactes, el que ens han fixat és un calendari molt just.
Què farien si no trobessin el suport dels veïns a la reunió de poble, tirarien enrere o buscarien nous arguments per convèncer-los?
Penso que això s’hauria de veure en el moment de la reunió de poble. La nostra feina com a comú d’Ordino és buscar una solució i buscar una viabilitat per al camp de neu d’Ordino-Arcalís, i un cop estudiades vàries alternatives, proposar-les i exposar-les a la població. Comú i poble d’Ordino estem d’acord que Arcalís ha de ser viable, coincidim en la voluntat que tiri endavant.
L’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, ha parlat d’un forfet conjunt entre Pas-Grau i Arcalís. El forfet de Vallnord pot perillar?
Secnoa continua sent soci d’EMAP, la societat que gestiona Pal-Arinsal. Aquesta entrada de capital no ho replanteja això. L’únic que canviarà són els socis dins de Secnoa, entenem que no afectarà Vallnord.
Segons el pla director d’Arcalís, una de les primeres actuacions importants ha de ser el telecabina de l’Hortell1 per 6,1 milions. L’ampliació de capital és l’única sortida per fer-lo?
Sí i no. El canvi de tendència dels últims anys fa que els resultats del camp de neu, almenys pel que fa a comptes d’explotació, es tanquin en positiu. No treu que fa falta una injecció de capital, per invertir, renovar o mantenir ginys mecànics. Hi havia dues alternatives, o bé el project finance, de finançament de projectes, o l’ampliació de capital, i hem treballat en aquest sentit.
Per què és clau el telecabina de l’Hortell en el pla director?
El telecabina de l’Hortell enllaçarà la Coma amb la part baixa de l’Hortell, sense necessitat de passar per les cotes altes. Així, no dependrem d’un sol accés via el telecadira que arriba a les Portelles. No oblidem que la Coma és una de les zones amb més neu d’Andorra i que reforçarà l’oferta de debutants del camp de neu. Serà el projecte per a la temporada 2018-2019.
I quines són les inversions per a la temporada que s’apropa?
Hi ha dos projectes que estan en marxa, el nou teleesquí dels Orris i la millora en la innivació a l’Abarsetar, amb un cost de 900.000 euros.
Abans de l’estiu el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va explicar que hi havia converses amb empreses interessades en el Centre de Congressos. Estem a prop d’un nou concurs?
Seguim treballant-hi, hi ha empreses que han expressat el seu interès i la nostra voluntat és buscar-hi una sortida i dinamitzar-ho. Les converses avancen, però ho traurem de nou a concurs quan l’oferta sigui en ferm.
Han notat una recuperació en l’obertura de comerços o el sector de la construcció?
Hi ha la sensació que hi ha més moviment. Durant el 2017 s’han atorgat 46 autoritzacions per a obertura de comerços. Pel que fa a obres autoritzades el 2017, hi ha edificació i probablement s’aprovin d’altres projectes.
Tenen previstes mesures per fomentar aquesta tendència?
A final d’any sotmetrem la revisió del POUP a exposició pública. La cessió econòmica en sòl urbà consolidat la tenim situada al cinc per cent i la resta és del quinze per cent. La voluntat és mantenir-nos en aquests percentatges, la parròquia té necessitat d’espais públics per a equipament i serveis.
Com es troba el projecte de la Querola de Jean Nouvel ?
Puc dir que continua avançant.
Objectes insòlits de Casa Rossell s’han exposat al Museu Postal. Voldrien donar ús a aquesta casa?
L’hereu de la propietat és el Govern, però voldríem treballar-hi conjuntament, ser partícips d’una iniciativa per donar ús a Casa Rossell i a les dependències de Casa Rossell.