Gilbert Saboya

“No m'agradaria ser candidat a cap de Govern”

Estima que no és el moment de triar el successor de Martí i precisa que se centra en la feina de ministre i que no pot preveure en quina situació estarà en dos anys per assumir cap càrrec

“No m'agradaria ser candidat a cap de Govern”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es marca el repte d’aconseguir que la implementació de la inversió estrangera pugui ser “encara més visible”, tot i que reivindica el que s’ha aconseguit ja i no es postula per liderar DA, malgrat que no hi tanca la porta perquè sosté que la política no es pot planificar, en declaracions a la ràdio del Diari.

Nou ministeri i tasques molt diferents de les d’Exteriors.

Quan vam afegir el nom de Competitivitat al d’Economia anava amb certa coherència amb la visió del Govern, perquè des d’Exteriors sempre havia insistit que havíem de promoure polítiques que permetessin que Andorra fos capaç de competir i superar aquest teixit econòmic molt més orientat a prestar serveis a Andorra, i que fos un lloc d’on es puguin prestar productes i serveis cap a fora.

L’objectiu és impulsar la inversió estrangera perquè no ha arribat el que s’havia previst?

Els resultats són aquí i abans no n’hi havia. Estem en més de 90 milions d’euros autoritzats l’any passat, l’equivalent de més d’un 3% del PIB, són xifres que poden semblar modestes, però la dimensió d’Andorra és la que és, en tres anys són més de 1.000 llocs de treballs creats. Hem vist alguns projectes referents i no podem negar l’evidència que hi ha unes xifres importants i que l’obertura ha contribuït al rellançament de l’economia, però un també ha de ser autocrític i hem de ser conscients que es requereix una acceleració, un impuls suplementari en l’obertura, hem d’acompanyar millor les empreses i millorar com els facilitem el fet que s’instal·lin aquí.

Sempre surt com a candidat de DA per substituir Toni Martí, com se situa?

Sempre he dit que no he demanat estar a cap travessa ni faig res per ser-hi o no ser-hi, i el que em preocupa és fer la meva feina el millor possible i no m’importa gens ni mica el que surti a les travesses ni als diaris, però entenc que és un tema d’actualitat i que se’n parli. I després ja he dit que la vida t’ensenya que fer plans a mitjà termini no és el millor exercici, els moments ja ho aniran indicant. I finalment a DA hi ha molta gent molt qualificada, a Govern, al grup parlamentari i al partit, gent de noves generacions que té molta empenta i DA escollirà el millor candidat en el moment que pertoqui, que crec que no és ara.

Li agradaria ser candidat a cap de Govern?

No.

Per tant, es descarta?

Em demana si m’agradaria i he dit que no. Tinc altres feines ara mateix i no em projecto en absolut sobre quin és el meu lloc en el futur. Tinc un concurs de línies d’autobusos a dissenyar, dos projectes sanitaris importants per abans de final d’any, i en funció dels resultats hauré d’assumir les responsabilitats que em toquen de la meva trajectòria, ara com a ministre d’Economia com he fet a Exteriors.

No se situa en cap travessa?

Ni m’autodescarto ni m’autoproclamo. Em preocupa treballar i més enllà d’això em sembla que és un exercici absolutament prematur, no és el moment i hi ha molta gent que té capacitat i perfil dins de DA per poder assegurar la figura de cap de Govern. Em sembla, a més, molt simplificador parlar només d’una persona perquè el cap de Govern necessita un equip i estic segur que DA sabrà trobar el candidat adequat, i que al voltant hi haurà tot el partit per donar continuïtat al projecte que està canviat Andorra i ha aconseguit posicionar-la millor, i el rol que ens toqui a cadascú en cada moment el podrem decidir. Avui les meves perspectives són aquestes, però la vida et canvia i no necessàriament tens capacitat, la més mínima, de planificar-la. No sé què serà de mi d’aquí a dos anys i en quina situació podria estar per fer política en general, ja no només per assumir un càrrec o un altre, i des d’aquest punt de vista em preocupa molt poc.

Veu el debat prematur, però Martí va dir que s’hauria de tenir candidat el 2018 i així s’acabaria aquesta incertesa.

Sempre hi ha el que desitges i quan fa anys que fas política tens una idea del que pot passar, i la meva experiència em condueix a pensar que la tria arribarà molt més a prop de la data de les eleccions del que a vegades un voldria. Sembla que hi haurà travesses encara uns mesos.

Té un candidat?

En tindria molts. Companys de Govern com Jordi Cinca, Xavier Espot, Èric Jover o Sílvia Calvó. Del grup parlamentari gent com Ladislau Baró o Vicenç Mateu. Del partit gent jove com l’Esteve Vidal. Hi ha molta gent que haurà de formar part dels equips de Govern, d’això n’estic segur, i qui ha d’assumir el lideratge dependrà en aquell moment de la disponibilitat de cadascun.

No veu un aspirant únic clar?

Ladislau Baró va dir que és difícil trobar un candidat amb la pegada electoral de Toni Martí i això és evident. Cadascú té el seu perfil i la seva manera de fer política. Toni Martí té la seva manera de fer política i qualsevol cap de Govern que vingui la tindrà diferent i seria un error intentar replicar l’estil Toni Martí en algú que no sigui ell. DA té una capacitat de disposar de perfils molt important, i de més enllà de trobar un lideratge de trobar un equip al seu voltant, i això és molt més difícil que no només trobar un candidat, i això més la suma de l’experiència de 6 anys de Govern fan de DA una força de futur més enllà que Toni Martí es pugui presentar o no.

Com a membre de DA que va treballar per Laurèdia en Comú, com valora que el cònsol demani un informe sobre la reforma comunal, està molest?

No, en absolut, perquè un ha d’entendre que cadascú quan està exercint les seves funcions assumeix responsabilitats i les condueix de la millor manera que creu, i si el cònsol va encomanar un informe i li arriben unes conclusions, crec que és normal, un pot pensar que seria millor que haguessin arribat abans, però les coses són com són i no presto al Pep Vila cap mena d’intencionalitat política. Estic molt tranquil que comptem amb dos informes d’experts de prestigi que ens fan estar molt segurs al voltant de la constitucionalitat del text i confio que el tràmit parlamentari es pugui engegar al més aviat possible, que pugui comptar amb el suport suficient i que la reforma tiri endavant perquè és important, i que aquesta situació hagi sigut una anècdota, com passa molt sovint amb d’altres aspectes en política. Hi ha una molt bona relació personal amb el cònsol.

Quin futur veu a Laurèdia en Comú, ha de ser la marca de DA a Sant Julià?

No ho sé. Pertanyo a una família política que és DA i a DA a Sant Julià, i vam ser capaços d’articular una candidatura al comú que anava més enllà de DA, però és evident que li va donar suport i actiu, i el meu dibuix de com hauria de ser la presència a Sant Julià que garantís la capacitat de fer una proposta de Govern també encaixada des d’un punt de vista nacional s’assemblaria molt a la relació que tenim a Ordino amb ACO o a Encamp amb UP, que assumeixen la política nacional de DA. M’agradaria poder arribar a una relació similar.

Ho veu possible o la relació s’ha refredat ara?

Si no, no hi treballaria, s’ha de treballar amb diàleg i intentar trobar solucions.

tracking