David Palmitjavila
“El 10% de cessió no és el que està frenant els propietaris”
Es mostra contrari a suprimir la cessió com va proposar Martí perquè veu un greuge per als que l’han afrontat i perquè és una mesura per a moments de crisi i no de reactivació
El cònsol menor canillenc mostrava confiança en l’aprovació de la reforma comunal poc abans de la votació del Consell General, que tira endavant el nou marc de competències i transferències, en una conversa a la ràdio del Diari on analitza l’actualitat canillenca.
Com s’ha vist des de Canillo l’enrenou provocat per Sant Julià per l’informe que qüestiona la constitucionalitat de la reforma comunal quan hi havia un acord general?
Pot ser inoportú pel moment on ha sortit, encara que era una cosa que pel que consta fa dies que estaven mirant de treballar i demanaven un suport jurídic i un informe. El que passa, és que potser ha arribat una miqueta tard o en un moment on les coses estaven bastant engegades i això ha creat un enrenou, a vegades és més un problema de forma que de fons.
Algú tenia la sospita sobre que això pogués passar, perquè els interlocutors diuen que ningú no havia plantejat aquest escenari d’inconstitucionalitat?
Quan dius que no s’havia plantejat mai és oficialment perquè quan estàs en una negociació surten moltes petites coses i a algunes no els dones la importància que potser d’altres els donen. Sobre la taula no s’ha plantejat mai, però cada corporació discuteix el tema i s’ha de fer l’equilibri dins de casa de les diferents sensibilitats que hi pot haver, i el més important és que hi hagi una proposta consensuada i oficial de totes les parts, perquè si no en cap tema avançaries.
A Canillo ha sorgit algun dubte de constitucionalitat arran de l’informe de Sant Julià?
No, vam fer parer dels nostres punts sobre cada competència, però al final arribes a una posició on consensues perquè pugui tirar endavant i ser sostenible a nivell econòmic per al país amb els ingressos que tenim.
Com van els ingressos aquest any a Canillo?
Com que hem fet pressupostos sempre en base a despeses reals els ingressos van bé i qualsevol ingrés que arribi de més va per reduir deute.
Es nota moviment de transaccions immobiliàries en els ingressos?
De moment sembla que la cosa tira una mica cap amunt, però tampoc pensàvem que l’ingrés majoritari seria de l’ITP, i el que hem fet des del primer mandat és molta feina de neteja de les dades que teníem, realment fer un inventari exhaustiu de tota la gent que havia d’assumir els seus deutes tributaris, netejar les bases de dades i que tot estigui ben controlat, i això ens ha fet pujar la liquiditat.
Com va la tasca de vigilància dels allotjaments turístics?
Comença a donar els seus fruits, n’han sortit bastants a la llum i alguns no acaben de sortir, però hi ha els expedients sobre la taula per regularitzar la situació. Crec que ara s’han fet dos terços de feina. Estem parlant entre 200-250 que s’han regularitzat i 200-250 pisos que estan sobre la taula amb expedients pendents, que no estan ben catalogats per a l’ús de l’activitat que s’està fent. Si fas lloguer turístic ho has de declarar, i continuem fent aquesta tasca d’anar a buscar els pisos no declarats perquè entenem que hi ha un greuge amb la gent que està fent la tasca dia a dia, i d’altres com ha passat a fora, on tenim problemes, no només tributaris, sinó del servei que donen a la gent que ens ve a visitar. Lloguen un pis i no tenen ningú que els doni les claus, si tenen una avaria han d’avisar el veí, dona una imatge molt negativa del que es pretén oferir com a destí de qualitat. No estem contra els pisos turístics, sinó contra l’ús que n’estan fent certs propietaris o certes empreses, que no estan complint i donant el servei que havien de donar.
S’han resolt expedients?
Sí, la majoria de propietaris o empreses quan s’han trobat amb l’expedient han regularitzat la situació, d’altres si no acaben de tirar procedirem a la part legal que toca.
S’han cobrat multes?
Poden anar dels 1.000 als 3.000 euros, i se n’han cobrat i els pisos s’han regularitzat.
Calculen que queda un terç d’allotjaments irregulars per trobar?
És la sensació, entenem que sempre n’hi haurà.
Hi ha problemes de lloguer a Canillo?
És veritat que estem notant que la gent busca. Encara hi ha pisos, però el fet que la demanda hagi pujat a parròquies altes fa que hi hagi menys pisos, cada vegada queden menys pisos de lloguer. No diria que hi ha una problemàtica, hi ha pisos, però és el que estem provant de fer, objectivar una mica les dades perquè sobretot a l’hivern ens preocupen tots els temporers no ja de les grans empreses, sinó el que agafa un petit comerç o un petit restaurant o gent que necessita un suport de cara a l’hivern perquè és una de les activitats bàsiques de la parròquia lligada a la temporalitat de les pistes d’esquí i de la neu, doncs poder trobar lloguers accessibles, i aquesta és una mica la dificultat.
S’estan impulsant promocions noves, la construcció es mou?
De moment no gaire, hi ha alguns plans, un parell que s’han aprovat i estan fent tota la part de vials i després vindran els projectes constructius i les noves regles del joc de l’urbanisme han fet que tot es faci amb més seny, amb números més acurats. Estàvem acostumats al tot o res quan potser el que seria bo és que es vagin fent les coses de forma pausada, reflexionada i que el que s’estigui construint després es pugui vendre o utilitzar, perquè si no et trobes amb pisos buits i això no és bo per a ningú.
El cap de Govern va parlar al debat d’orientació d’eliminar la cessió per a promocions de lloguer, però és competència dels comuns, què li sembla?
Entenem que hi ha un marge de la cessió entre el 5 i el 15%, el moment de la cessió gratuïta va ser amb una temporalitat per la llei de reactivació, però crec que hi ha un greuge comparatiu. Si has estat aplicant unes regles del joc amb les quals certs propietaris o promotors han volgut tirar endavant i d’un dia per un altre passen de 10 a 0, potser sí que estem creant un greuge. I n’hi haurà que estaran esperant perquè baixarà a 0 i d’altres que han pagat 10 i diuen per què quan la situació s’està reactivant baixen a 0. Crec que és difícil d’aplicar, i en el cas de Canillo això no és un fre, la persona que vol tirar un edifici endavant, el fet que hi hagi un 10% de cessió urbanística no és això el que l’està frenant i si cada vegada hem d’anar canviant les regles del joc la paraula planificació perd el sentit.
Per tant Canillo no hi està d’acord?
No és un tema específic que no estiguem d’acord amb això, és una via, s’ha d’estudiar, però d’entrada entenem que no és la via a promocionar o tirar més endavant perquè les regles del joc es canvien quan s’està en una situació com la que hem viscut fa uns quants anys en plena crisi, amb el país amb una economia bastant tocada, i era una situació d’urgència. Després el nivell d’urgència per a cadascú és diferent i cadascú insisteix quan més li va a favor, i llavors és complicat poder donar els serveis i fer quadrar les caixes.