Dolors Carmona

“El treball que es fa a les comissions és pur protocol”

Critica que la majoria ha privatitzat serveis que va prometre que no faria, i a més entrega l’ús d’infraestructures públiques al sector privat.

“El treball que es fa a les comissions és pur protocol”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La consellera del PS+I marca distàncies amb la gestió de la majoria i critica que a vegades miren massa cap a un sector, important, de la societat però molt poc cap al gran conjunt de la ciutadania.

Quina valoració faria dels gairebé dos anys de mandat de la majoria de DA?

Es posa en evidència la manca de planificació i la precipitació amb què actua el Govern. Hi ha projectes que s’han dut a terme, alguns els compartim, i altres han estat fets per donar una resposta a algun sector de la societat que nosaltres no acabem de compartir.

Posi algun exemple.

Els embelliments. Al nostre programa electoral també n’hi havia, però teníem un pla estratègic, una planificació i una priorització dels barris als quals els caldria una neteja de cara. Ells estan tornant a embellir la part més comercial, però com a administració pública haurien de donar resposta als ciutadans i no només als comerciants.

No els agrada com s’estan fent els arranjaments de l’avinguda Meritxell?

No és això. Reconec que pot quedar un projecte molt maco i també sabem que Meritxell és la cara de la parròquia, però abans d’això caldria donar resposta a altres barris que es mereixen una altra imatge. Estic pensant en Ciutat de Valls, Bonavista o Prada Ramon, zones on els mateixos ciutadans reclamen tenir una vorera. Estem parlant de temes de seguretat, no d’embelliment.

Tenen una bona relació amb la majoria?

En un inici creiem que hi hauria una comunicació fluida amb ells. Vam començar fent reunions, però des de fa un temps, poques vegades ens convoquen ja. També ens queixem perquè ens assabentem de més coses per la premsa que per les comissions o les reunions extraordinàries que convoca la cònsol. Fan volar coloms que després no acaben d’aterrar ni de donar resposta.

És a dir, que tampoc els faciliten tota la informació que els demanen.

Exacte. Moltes vegades intuïm coses i a partir d’aquí hem de demanar la informació. No és que ens la donin i aleshores nosaltres la processem i treballem. En alguns aspectes tenim vetada la informació i el treball que es fa a les comissions és un pur protocol, perquè tot està dat i beneït, i al sac i ben lligat.

Els sembla bé com s’ha canviat l’ús de l’alberg de la Comella?

Nosaltres estem en contra que es cedeixi l’ús d’una instal·lació pública a un privat, perquè hi ha activitats que es feien i ara no podran. Considerem l’alberg com una porta per un altre sector turístic, el de natura, i veiem que aquí només es mira el turisme de comerç i de quitrà.

Vol dir que la parròquia pot oferir més que les compres.

Molt més, perquè és l’entrada a la vall del Madriu, i tenir un alberg és un bon reclam per al turisme. El problema és que la corporació ho entén com una mena de flac favor per al sector hoteler, però això demostra que no saben què és un alberg i per tant, tenim maneres molt diferents d’entendre què és el sector públic.

S’han fet més privatitzacions?

La senyora cònsol va dir en campanya que no tenien intenció de privatitzar cap servei, però això no ha estat així. Quan han tingut algun servei que donava problemes han decidit externalitzar-lo, com ara la recollida d’escombraries o bé el control d’aigües, que fins fa dos anys era competència del comú. Hem d’estar alerta perquè són serveis prioritaris.

Com creuen que hauria de ser la circulació de Meritxell?

És un tema molt difícil i molt complicat perquè a Andorra la Vella no tenim una zona com el Prat del Roure d’Escaldes, que permet una gran mobilitat i força accessos. Aquí, quan es talla un carrer tot el trànsit se’n ressent. Però fixi’s bé, hem aprovat un projecte amb uns elements d’embelliment sense saber encara quina circulació tindrà, si és que en té. Darrerament sembla que guanya l’opció d’un únic sentit, però sembla que encara queda decidir quin serà.

Saben que l’ascensor de Bisbe Iglesias no es farà?

Una altra de les notícies que vam conèixer per la premsa. De totes maneres no m’estranya, perquè quan ens el van ensenyar vam veure que es tractava d’una inversió de centenars de milers d’euros. És molt maco, però és necessari?

La cònsol major es resisteix a entrar a l’Agència Tributària única que impulsa el Govern.

Crec que la gestió d’impostos s’hauria de fer amb visió de país, no parroquialista. En el seu moment es va dir que érem prou autònoms com per fer-la nosaltres, però optimitzaríem serveis i estalviaríem recursos si es fes a través d’una sola agència.

Creu que la cònsol major ha defensat prou els interessos de la ciutadania amb el projecte de la llei de transferències?

Ha estat una operació de maquillatge. Ha fet el pataleo però al final li va donar suport. Semblava que estaria fins al final però no ha estat així. Teníem l’oportunitat que fos molt més equitatiu i ens trobem una altra vega- da que els ciutadans de la capital estan desconsiderats amb aquesta llei.

Com creuen que hauria de ser?

Més justa i equitativa. El que percep a nivell de transferències un ciutadà d’Andorra la Vella comparat amb un de les parròquies altes és una tercera part. A nivell tributari hi ha un desequilibri entre el que aporta un d’aquí amb un d’Ordino o Canillo.

tracking