Francesc Zamora

“No aniria més enllà dels 67 anys en l'augment de l'edat de jubilació”

Zamora defensar apujar l'edat del retir fins als 67 anys en treballs sense exigències física i demana urgència per aplicar mesures per garantir la viabilitat de les pensions

“No aniria més enllà dels 67 anys en l'augment de l'edat de jubilació”C. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Fa només un mes que va ser escollit nou representant dels empresaris al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Tot i això, Francesc Zamora afirma que ja vol començar a treballar “per posar rumb perquè el sistema sigui el més sostenible possible”.

Una de les mesures més destacades que va presentar l’antic consell d’administració era fixar l’edat de jubilació en els 67 anys. Com ho valora?

Nosaltres recollim allò que diu el darrer estudi actuarial que el consell d’administració va encar­regar. L’informe determinava que seria interessant allargar l’edat de jubilació perquè evidentment la gent cotitzaria més. Llavors, nosaltres, els empresaris, som partidaris que s’allargui l’edat del retir fins que algú estigui disponible per treballar i amb ganes de fer-ho. És a dir, la primera qüestió és que no s’hauria d’apujar en aquelles activitats d’elevada exigència física.

Es podria allargar en treballs sense exigència física?

Sí. Si tu treballes en el sector terciari hi pot haver gent que faci contractes d’acompanyament per donar l’experiència dels treballadors antics als nous. Si pots ficar una persona de 67 anys que ha treballat tota la vida amb un contracte d’aquest tipus, l’experiència que pot transmetre als més joves és molt important.

Llavors, fins a quina edat està a favor de prolongar el retir?

De moment, fixaria el topall als 67. No aniria més enllà en l’increment de l’edat de jubilació.

Quina és la seva opinió pel que fa a la resta de propostes de la CASS?

Nosaltres, des dels empresaris, intentarem obrir un debat al consell d’administració perquè les mesures, tal com estaven proposades, ens feien posicionar-nos en contra. Cal matisar cada punt i discutir-los.

Llavors, quins punts són més importants per a vostè per fer viable el sistema de pensions?

En primer lloc, que es fiquessin topalls en els factors de conversió, també en les pensions, i que s’aportessin més diners, sobretot a la branca de jubilació. Uns diners que haurien de sortir d’un augment de la cotització i que tendís a fer que empresari i treballador anessin més a la par. La cotització és la mesura més directa.

Demanen urgència al Govern per aplicar les mesures?

Sí. Ara que tenim informació prou important i que ja tenim un cert endarreriment, crec que l’executiu ha de prendre unes mesures que seran innòcues. Per tant, jo li dic al Govern: prenem decisions i rectifiquem aquelles que s’han de millorar. No cal esperar anys per fer-ho, sinó ser àgils i fer-ho ja. El que m’interessa és que el Govern sigui pro actiu perquè pugui anar modulant possibles ineficiències.

A les propostes de la seva candidatura demanava una optimització del sistema de salut.

És així. Entenem necessària l’optimització de la branca de salut a partir dels estudis dels quals disposa la CASS per fer-la cada vegada més eficient.

Això vol dir que hi hagi menys recursos?

Això vol dir aprofitament. Entenem que la CASS està donant un molt bon servei de salut i cal que sigui així. Al final, si tinc un servei de salut que funciona bé, també tinc gent en condicions de treballar i aquesta gent sana és la que interessa per a un país productiu.

Què opina de la implantació del metge de capçalera?

Estic a favor del metge de referència, però haurem d’analitzar aquesta figura un cop s’hagi implantat definitivament.

Com serà el seu paper en el nou consell d’administració?

Molt actiu, però representem un sol vot. Ho hem dit moltes vegades, si la situació del sistema sanitari és així no és per culpa dels empresaris, sinó per culpa de qui no ha fet la seva feina. Ja sigui del consell d’administració o del Govern.

tracking