Rosa Gili

“És surrealista haver de demanar el dret a l'avortament el 2018”

La consellera del ps considera que “és inacceptable” la “hipocresia” que hi ha al país respecte d’aquesta qüestió i demana posar en valor els drets de les dones

“És surrealista haver de demanar el dret a l'avortament el 2018”Carlos Gallardo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La consellera general del PS, Rosa Gili, avança que encara no ha meditat si repetirà com a parlamentària durant la propera legislatura. Tot i això, té clar que és necessari apostar per la modernització del país i per la millora dels processos democràtics del Principat.

Com valora la gestió de Demòcrates per Andorra respecte a la demanda per despenalitzar l’avortament?

En relació amb tot aquest tema, crec que és surrealista haver de demanar el dret a l’avortament el 2018. Hi ha tractats internacionals que defensen els drets de les dones des de fa molts anys. És a dir, sembla que la societat ha avançat i que a l’andorrana continuem estancats en el segle passat.

És evident que aquesta demanda xoca amb el Coprincipat.

Sí que tenim un Copríncep del món de l’Església que pot tenir la ideologia que té, però això no hauria d’interferir en la vida de les persones i en els drets de les dones. Jo com a dona i andorrana considero que és inacceptable el tracte que estem fent a través del Codi Penal i també tota la hipocresia que tenim al país. És un tema que estem tardant moltíssim a solucionar.

Llavors, s’ha de parlar de tota aquesta qüestió obertament.

Nosaltres hem de poder parlar d’aquest tema obertament. S’ha de facilitar tota la informació possible a les dones de cara a la prevenció, informació sobre salut sexual i reproductiva, i tenir un centre de planificació familiar. Hem de tenir aquest lloc justament per aconseguir evitar que les dones vagin a avortar.

És compatible despenalitzar l’avortament amb el manteniment del Coprincipat?

Nosaltres pensem que ho pot ser. La Constitució ens diu que s’ha de defensar la vida en totes le seves fases i sabem que hi ha estudis científics que afirmen que en la concepció no es pot parlar de vida. Ho podem argumentar així. També hi ha l’opció que el Copríncep episcopal no firmi aquesta llei, atès que ja ho ha fet altres vegades i un exemple és el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Per tant, vostè entén que hi ha manca de voluntat política?

Si realment hi ha voluntat política es pot estudiar de quina manera es pot dur a terme. Allò que no es pot fer és amagar el cap sota l’ala i ser hipòcrites dient que ja es pot anar a Barcelona.

Continuaria endavant amb el debat si es posés en perill el règim polític actual?

Penso que no estem en aquest estadi. S’han d’explorar moltíssimes possibilitats abans de dir que és incompatible. El problema és que si es colla molt en aquesta direcció i les posicions estan enrocades, llavors tindríem sobre la taula el debat entre avortament i Coprincipat.

L’avortament és un dels temes principals del debat polític, que també està centrat pel seu pacte amb Liberals d’Andorra. Com van les aliances a les par­ròquies?

Jo no estic dins de la primera línia del grup negociador, però em consta que es va treballant i l’acord ja s’ha acceptat a Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Em consta que se segueix treballant a les altres parròquies i el procés continua. L’objectiu des de l’inici és que això es pugui fer a totes les parròquies, per tant crec que no hi ha cap porta tancada.

Des de les files de DA s’ha qualificat l’acord d’antinatural.

Les paraules de Demòcrates em fan molta gràcia perquè ells el 2011 es van ajuntar amb moltíssima gent sense cap mena de projecte. L’únic objectiu que tenien era el de fer fora el Govern socialdemòcrata.

No els costa compartir llistes amb persones amb una ideologia liberal, sent vostès socialdemòcrates?

Nosaltres ho vam haver d’explicar molt a les nostres bases, però crec que la gent més propera ho entén. Qui ha seguit de prop la realitat de la política del país dels últims anys i la realitat del sistema electoral crec que ho entén. En el nostre pacte no hi ha cap tipus d’oportunisme polític, tothom guarda la seva ideologia i ens adaptem al sistema electoral que hi ha vigent.

En cas que el PS guanyés les eleccions generals i necessités el suport d’un altre partit per governar, ho farien amb L’A?

Tot això és política virtual. Nos­altres evidentment tenim l’objectiu de guanyar i quan tinguem els resultats ja veurem si hi ha la possibilitat de governar amb ajuda d’algú. No es pot dir sí o no, s’ha de parlar i crec que la porta està oberta. Tot i això, encara és molt prematur tractar aquesta qüestió.

Estem a la recta final de la legislatura i encara queden molts projectes de llei al Consell General.

Sí, per això seria una opció intel·ligent donar prioritat a algunes lleis, perquè si no estem treballant molt a correcuita i amb molta pressió. Això no és bo per a nosaltres perquè som pocs i fins i tot tampoc per a la majoria, que sembla que a vegades no són conscients de tot allò que porten entre mans. El Govern els passa un projecte de llei i constato que hi ha poca reflexió.

En quins projectes s’hauria de centrar l’activitat dels parlamentaris?

Si vols que sigui sincera, en aquest estadi en què estem, et diria que gairebé en cap. D’entre les grans reformes tenim la Funció Pública, que penso que s’ha portat molt malament i volen tancar-la ara a final de legislatura quan l’any 2011 era una de les seves grans prioritats. La reforma sanitària crec que l’han entrat segurament ferits perquè hauria estat molt dur per a ells marxar sense haver fet res.

tracking