Eric Jover
“El perfil de llistes ha de ser de renovació, ancorat en les arrels”
El president de da considera que no hi ha cap diferència substancial que impossibiliti pactar a Sant Julià o la Massana i lloa la vàlua personal i intel·lectual de Xavier Espot
Es mostra convençut que DA farà candidatures “potents” independentment dels noms que les formin, i assegura que buscaran pactes a la Massana i Sant Julià, però reivindica que són l’única força que pot ser a totes les parròquies, en declaracions a la ràdio del Diari.
DA no contempla un altre escenari que no sigui que Xavier Espot accepti ser cap de llista?
El partit, un cop hem fet la comissió i ha sortit el seu nom, és l’opció que contemplem; i diria que no tan sols de la comissió, sinó de tots els que coneixem el Xavier Espot. És la nostra opció predominant. Amb el seu càrrec de ministre i les seves altres responsabilitats ha demostrat que és una persona que serà un molt bon candidat, i si la ciutadania ho creu oportú, un molt bon cap de Govern.
Per què genera consens?
Crec que com que és una persona que ja ha tingut un lloc públic molt rellevant, hem tingut la sort que ha treballat amb molta gent. Hi ha molta gent que ha conegut el gestor públic que realment s’amaga darrere de Xavier Espot, i és una persona que diria que en la proximitat guanya molt. Quan un té la sort de treballar amb ell veu el seu rigor, la capacitat de treball, la sensibilitat. A més a més amb la cartera que li ha tocat ha demostrat una sensibilitat amb els diferents col·lectius que tenim a la societat i que ha hagut d’ajudar, donar-los eines perquè puguin tirar endavant les problemàtiques. Té aquest punt de molt pròxim que ajuda en les relacions a curta distància, que arriba a estar al costat de les persones i al mateix temps té un intel·lecte privilegiat que també li permet fer estratègia de país i mirar quins són els moviments que hem de fer per afavorir Andorra.
Com hauria de ser el model de les llistes de les pròximes eleccions, de renovació després de 8 anys al Govern?
El país està canviant i és important tenir gent jove d’una nova generació política que estiguin liderant i encapçalant el projecte, però el que no farem des de DA és no utilitzar els recursos humans que tenim, i tenim la sort de tenir consellers de diferents generacions, persones de diferents generacions que estan al voltant del projecte que ens poden portar aquest punt de maduresa i d’experiència per trobar el punt d’equilibri. El senyor Toni Martí ha fet reformes que han implicat per a Andorra canvis molt substancials, i això fa que segurament el nostre perfil ha de ser de renovació evidentment ancorat en les nostres arrels.
Quines expectatives de resultat té, el ministre Álvarez comentava que DA guanyarà per majoria absoluta?
Ja m’agradaria. Crec que hem de fer molta feina, ens hem d’aproximar a la ciutadania i explicar de manera clara el resultat de 8 anys de Govern i els projectes que considerem que s’han de tirar endavant. No em mullaré com el ministre Álvarez, però sí diré que som un projecte fort, que podem presentar uns bons resultats de gestió pública i eixos programàtics que siguin creïbles i engrescadors. I quan dic creïbles, és perquè fer un programa electoral al final és molt fàcil, tots podem tenir bones idees, però de vegades algunes forces polítiques posen les idees sense calcular els costos.
A qui es refereix?
El partit socialista diria que és la seva especialitat, i si mirem una miqueta el que han fet als últims programes electorals sempre posen mesures que poden ser molt valentes, molt engrescadores per a com a mínim una part de la societat, però després no ens diuen quin impacte tindrien sobre el pressupost de l’Estat, si l’Estat ho hauria d’assumir, si s’hauria de pujar 5 punts l’IRPF, o l’IGI per poder afrontar aquestes despeses. Nosaltres farem mesures que es puguin desenvolupar de manera pragmàtica, no farem volar coloms, espero que els altres també ho facin.
Com afecta per fer llista a Sant Julià l’enrenou que hi ha al comú amb les conselleres de DA?
He parlat amb les nostres conselleres de comú i el missatge que m’han fet arribar és que la situació s’està normalitzant, és a dir, que hi ha hagut una voluntat manifesta per part del comú d’arreglar les coses i hi ha el convenciment per part de les nostres conselleres que han de continuar treballant per al projecte del comú.
Es pot entendre que DA busqui una aliança amb UL que és l’oposició al comú?
La política nacional i parroquial és diferent, fins i tot els programes i les accions a desenvolupar, i crec que en el punt que ens trobem ara no podem tancar cap escenari. Crec que hem de posar sobre la taula l’escenari nacional que s’obre a les eleccions i mirar amb qui ens sentim més còmodes i tenim més consens per fer la llista nacional independentment de la coalició que tenim actualment al propi comú.
Hi pot haver coincidències amb UL quan el cap visible, Josep Pintat, manifesta al Consell que és bastant distant del que defensa DA?
És bastant distant, diria sobretot, sobre el projecte d’acord d’associació. Hi ha unes diferències significatives. Però diria, escoltant bé les seves declaracions, que no hi ha un desig de no a l’acord d’associació per part d’UL, sinó de dir no a cert tipus d’acord. Crec que aquestes diferències que hi ha actualment entre DA i UL són notables, però tinc la sensació que un cop avanci la negociació, un cop es vagin clarificant les posicions, aquestes diferències també disminuiran, perquè estan més marcades pel neguit i els dubtes sobre com acabarà l’acord d’associació, que no pas sobre els punts que realment estan tancats o sobre com entenem que s’han de gestionar les especificitats del país.
Es buscarà pactar amb Ciutadans Compromesos (CC)?
Crec que ens passa un pelet el mateix que a Sant Julià, no veig cap diferència suficientment gran amb CC per poder dir ara que no arribarem a un pacte, però també tenim la força necessària per presentar una llista potent anant sols a la Massana. Hi ha forces que diria que arribar a un pacte em sembla completament impossible, i amb UL i CC no ho veig impossible, serà difícil, haurem de mirar realment si podem arribar a un consens sobre els nostres programes, però tampoc no és impossible.
Si hi ha tercera via amb UL, CC i altres polítics, quedaria eliminada la possibilitat de pactes?
Diria que la situació està massa oberta encara per poder veure que implica una cosa i l’altra i quines contradiccions poden haver-hi.
El pacte entre Liberals i PS es va concretant.
Va agafant si no força, forma, i és un pacte que no entenc. L’únic punt de consens que m’ha semblat entreveure és que els dos estarien d’acord a canviar el model institucional, perquè el que he vist és que el coprincipat no el veuen obligatòriament com una estructura, i que estarien disposats a canviar el règim electoral del país.
Cap dels dos elements és compartit per DA?
No, de cap manera. Tenim un sistema electoral que ens porta aquest punt d’equilibri entre representació del territori i de les persones, i el Coprincipat és l’element que ens ha permès perviure en el temps i crec que encara és perfectament vigent.