Judith Pallarés

“Pactem per anar en contra d'una majoria absoluta”

La consellera general dels liberals afirma que da no ha sabut trobar acords “amb ningú” i es mostra partidària de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La representant massanenca, que podria encapçalar la llista del partit liberal a les territorials de la parròquia en els pròxims comicis, analitza el tram final de legislatura.

Aquesta setmana ha estat marcada pels moviments electorals per establir pactes. La proposta d’afegir SDP al pacte és per anar tots contra DA, com va dir Jaume Bartumeu?

Quan s’apropen eleccions sempre passen moltes coses i tothom parla de tot pels passadissos. Quan nosaltres pactem amb el PS ho fem en favor d’Andorra. Pensem que Andorra necessita pactes i la pròxima legislatura no serà fàcil, però no per la configuració que pugui tenir el Consell General, sinó perquè Andorra s’enfronta a decisions molt importants. La iniciativa de parlar amb el PS té la voluntat de no anar directament en contra del grup que governa. Nosaltres pactem per anar en contra d’una majoria absoluta. No podem tenir més majories absolutes com les que s’han tingut i es necessita començar a entendre que en política, guanyar no és manar.

Quin és el motiu per no voler incloure abans SDP al pacte?

No formo part de la part del partit que està en totes aquestes qüestions electorals, però sí que comparteixo la voluntat si el que volem és un futur estable pel país. DA no ha demostrat haver pactat amb ningú, no ha funcionat res. De fet, a vegades han tingut més habilitat els seus propis consellers en les comissions que les que ha tingut el Govern quan ha parlat d’assumir acords. No han assolit cap acord amb l’oposició.

Jaume Bartumeu deia que el moviment per incloure’ls al pacte era un símptoma de feblesa. Vostè ho veu així?

És la seva opinió.

Tenint en compte l’aritmètica electoral, seria millor anar junts amb SDP o separats?

No t’ho sabria dir. De moment, hi ha un acord i, a més, els acords territorials corresponen als comitès territorials. No corresponen ni tan sols al partit. Si el partit s’ha mobilitzat per fer alguna gestió és perquè algun comitè deu veure alguna opció. En aquest cas, no puc dir quin és el càlcul que es pot fer o no es pot arribar a fer. Ni tan sols potser existeix.

A banda de la circumscripció de la Massana, una altra de les parròquies on també es baralla el pacte amb el PS és a Ordino. Què creu que acabarà passant?

No ho sé, la nostra voluntat i única cosa que sí que sé és que el partit hi treballa per intentar presentar-se a totes les parròquies. A Ordino tenim comitè liberal i, per tant, sé que s’està treballant per intentar arribar aviat a prendre una decisió i anar tancant aquest panorama.

Recentment, el candidat de DA, Xavier Espot, va reduir el duel electoral entre ell i Pere López.

Ja li va bé fer això. Ja interessen aquests titulars per parlar dels pactes dels altres i no parlar de les propostes de la resta.

Espot va donar a entendre que el gran beneficiat del pacte electoral és el PS. Creu que és així?

És la seva opinió. Si no hi creguéssim, no el faríem.

Els últims dies també han estat marcats per les mesures del Govern per millorar la capacitat adquisitiva de les famílies. Com estan condicionant les últimes manifestacions el final de legislatura?

Són mesures que nosaltres ja vam manifestar que les entenem com a electoralistes, perquè això ja ho podrien haver fet si ho haguessin entès. Han hagut d’esperar que la gent surti al carrer i veure que les conseqüències d’algunes de les idees anteriors no han tingut efecte. Necessitem asseure’ns tots a la taula i prendre decisions importants, que no es prenguin únicament des d’un Govern que treu mesures oportunistes i d’última hora.

Sobre l’acostament a Europa. Creu que s’han de tornar a enfocar les negociacions després dels dubtes dels últims mesos?

Nosaltres pensem que és molt important tenir acords molt clars i saber què hem de demanar i què podem obtenir d’aquest acord amb la Unió Europea. I aquest és un debat que encara no s’ha tingut i que segurament serà un tema molt important en les properes eleccions. Per Europa, necessitem un pacte d’Estat. No podem anar dividits a negociar. Accedir al mercat únic ens pot beneficiar, però també hem de saber qui som, fins a on arribem i què podem assumir. I això és un exercici que el Govern demòcrata no ha fet.

Quant a la qüestió de l’avortament, els Liberals van acordar tractar-ho en seminaris del partit. Si es fes un referèndum, com s’hauria de plantejar?

Les decisions individuals no les pot condicionar l’Estat. Entenem que aquesta penalització que se’ns recomana de tot arreu que es despenalitzi és una qüestió que no es pot ajornar més. No ens agradaria que això afectés el nostre model d’estat perquè ja ens agrada, però no pot condicionar la vida de les persones. Entenem que cal tenir primer de tot una opinió clara de tota la ciutadania en aquesta qüestió, tenint en compte el que podria representar, perquè penso que, si es fa una consulta, haurà de ser molt ben informada. És el primer que s’ha de fer. I això és el que nosaltres pensem que acabarem proposant dins del programa electoral.

Si són partidaris de mantenir el model d’estat però despenalitzar l’avortament, això vol dir que el copríncep és qui haurà de cedir?

La ciutadania ha de tenir-ho molt clar abans de prendre una decisió com aquesta. Per això la idea de fer una consulta, perquè podria afectar el model d’estat. El bisbe sempre es va posicionar així. En certa part, és irònic que una decisió personal que pugui ser meva hagi d’afectar el model d’estat d’un país. Hem de conèixer veritablement, amb la ciutadania ben informada, si volem assumir que això podria representar canviar el model d’estat. Demanem-ho al ciutadà, que és qui va votar la Constitució amb les restriccions del 1993. Han passat molts anys, no estem en el mateix punt ni tampoc en el de fa 700 anys.

Andorra pot acabar sent una república i deixar de ser un coprincipat?

Podria ser. Alguna cosa haurà de ser si no és un Coprincipat. Això és evident.

Toni Martí va arribar a instar a Pere López que proposés una república per les incompatibilitats de despenalitzar l’avortament.

Clar, evidentment, si hem de qüestionar el model d’estat, haurem de proposar una opció a la ciutadania.

I els Liberals són partidaris de mantenir el coprincipat o de passar a la república?

Als Liberals els agradaria poder mantenir el coprincipat, però el que no farem és mantenir un sistema que continua limitant la llibertat de les persones.

“Pactem per anar en contra d'una majoria absoluta”

tracking