Jordi Llovera

“Som capdavanters en eficiència energètica”

Forma tècnics en Passivhaus a Xile amb l'objectiu de reduir la contaminació de l'aire

“Som capdavanters en eficiència energètica”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Enginyer de formació, Jordi Llovera és una de les veus més autoritzades a l’hora de parlar d’eficiència energètica. Després de guanyar el premi en aquest àmbit entregat durant la COP21 per la remodelació de l’edifici Aconcagua, la setmana passada va intervenir en nom de Xile a la Cimera del Clima de Madrid. És expert en Passivhaus, un estàndard de construcció que permet reduir el consum energètic de les llars aprofitant l’energia del sol i aplicant un gran aïllament tèrmic.

Com acaba un enginyer andorrà representant Xile a la COP25?

Fa anys que treballo en el disseny i la creació d’edificis de molt baix consum energètic i que formo altres arquitectes i enginyers en aquesta matèria. Actualment soc l’encarregat de formació de l’Institut Passivhaus de Xile i, com que la COP25 s’havia de dur a terme allà, em van demanar que hi intervingués com a ponent.

Quina és la situació allà?

Doncs Xile és el segon país de Llatinoamèrica amb més contaminació de l’aire després del Perú. Allà moltíssimes cases fan servir la llenya com a principal mètode de calefacció. El problema és que en fer-ho, es dispersen unes partícules molt fines que, en grans quantitats, tenen greus afectacions per a l’aparell respiratori.

Exactament, a quanta gent afecta aquest fenomen?

El 25% de les cases fan servir aquesta mena d’energia. La pol·lució que genera mata anualment 4.000 persones i genera al Govern uns costos de 670 milions de dòlars en despeses mèdiques. El que nosaltres proposem és aplicar el mètode Passivhaus, que transforma les cases en una mena de termos de cafè, ja que les protegim amb un mètode d’aïllament tèrmic especial. Així, les llars s’escalfen amb la calor interna que es produeix a la casa i gairebé no cal fer servir cap sistema de calefacció.

És molt important el consum energètic que generen les llars?

Mira, a Xile, les llars representen el 27% del consum energètic i a Andorra, el 45%. Però no podem fer gaire cas d’aquests percentatges, ja que allà tenen més indústria, de manera que els percentatges es reparteixen més.

Sempre es diu que Xile és un dels països més europeïtzats de Sud-amèrica.

Això és cert: és el país més desenvolupat globalment, però hi ha desigualtats molt grans entre les diferents zones del país. A més, moltes cases no estan aïllades perquè normalment els materials són massa cars. Part del que fem és incentivar l’ús d’aïllants fabricats amb materials locals, cosa que n’abarateix el preu i afavoreix l’economia local.

A Andorra estem incorporant aquests avenços?

En aquest sentit, som un dels països més avançats d’Europa i del món, més des que es va establir el nou full de ruta pel que fa als aïllaments. Els edificis del futur han de ser de consum quasi nul i han d’estar ben preparats perquè el consum de calefacció sigui mínim. Això no vol dir que els altres països no facin res, tothom està evolucionant en aquesta direcció.

De fet, vostè va rebre un premi internacional en eficiència energètica per la reforma de l’edifici Aconcagua. Tots els edificis vells es poden remodelar per ser més sostenibles?

En el cas d’aquest edifici, el mètode Passivhaus ha permès reduir un 84% el consum de calefacció. A banda , també s’ha de procurar reduir el consum de lluminàries perquè s’adapti exactament a les necessitats de cada moment.

tracking